Het klimaat van Karinthië en de beste reistijd

Karinthië in Oostenrijk kent een gematigd klimaat met warme zomers en koude winters. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius, perfect weer voor buitenactiviteiten. Neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, maar valt met name in de maanden mei, juni en juli. In de winter daalt de temperatuur tot -5 graden Celsius, waardoor er genoeg sneeuw valt voor wintersport. Een verfrissende bries kan soms door de valleien waaien, wat zorgt voor aangename afkoeling. Over het algemeen genieten bezoekers van het zonnige weer in de zomer en de prachtige sneeuwlandschappen in de winter. Karinthië heeft voor elk seizoen iets te bieden voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Klimaat van Karinthië

In het hart van Oostenrijk ligt de betoverende regio Karinthië, waar het klimaat een bijzondere aantrekkingskracht uitoefent op reizigers van over de hele wereld. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 12 graden Celsius en een jaarlijkse neerslag van 474 mm, biedt deze regio een perfecte balans tussen de seizoenen, wat resulteert in een gevarieerd en aangenaam klimaat.

Het klimaat van Karinthië wordt beïnvloed door zijn geografische ligging, ingeklemd tussen de majestueuze Alpen en de zachte invloed van de Middellandse Zee. Deze geografische kenmerken creëren een uniek microklimaat dat het hele jaar door een plezierige ervaring biedt aan bezoekers.

Klimaatdetails Karinthië

  • Beste reistijd: juni t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -5°C en 25°C
  • Regen: 143 dagen per jaar en totaal 474 mm regen
  • Sneeuw: 30 dagen per jaar
  • Zonuren: 2898 zonuren per jaar

Lente in Karinthië

Met de komst van de lente ontwaakt Karinthië uit zijn winterse sluimer. De temperaturen stijgen gestaag, waarbij de dagen zich vullen met zachte zonneschijn en bloeiende landschappen. De gemiddelde temperaturen schommelen tussen de aangename 10 en 15 graden Celsius, terwijl de natuur ontluikt in een uitbarsting van kleur.

Zomer in Karinthië

De zomer brengt een warme gloed over Karinthië, met juli als de warmste maand, waarin temperaturen kunnen oplopen tot een heerlijke 23 graden Celsius. Deze periode biedt de perfecte gelegenheid om te genieten van de prachtige meren en weelderige groene landschappen die de regio te bieden heeft. De zomerse avonden zijn mild en nodigen uit tot gezelligheid onder de sterrenhemel.

Herfst in Karinthië

Naarmate de herfst nadert, schildert Karinthië zijn landschap in warme herfsttinten. De gemiddelde temperaturen beginnen te dalen, maar blijven nog steeds aangenaam tussen de 5 en 15 graden Celsius. Dit seizoen brengt een gevoel van rust en reflectie, terwijl de natuur zich voorbereidt op de komst van de winter.

Winter in Karinthië

Wanneer de winter zijn intrede doet in Karinthië, verandert de regio in een sprookjesachtig winterwonderland. De gemiddelde temperaturen schommelen tussen de 0 en 5 graden Celsius, met januari als de koudste maand. Sneeuw bedekt de Alpen en creëert perfecte omstandigheden voor wintersportliefhebbers. De gezellige chalets en knusse open haarden bieden een warm toevluchtsoord na een dag vol sneeuwpret.

Klimaatgemiddelden Karinthië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 0 en 23 graden Celsius en 's nachts tussen de -6 en 10 graden Celsius. Het regent 143 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 474 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 30 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2898 zonuren.

Temperatuurgrafiek Karinthië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Karinthië.

Neerslaggrafiek Karinthië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Karinthië.

Maximum temperatuur: tussen 0°C en 23°C
Warmste maand: 23°C in juli
Koudste maand: 0°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -6°C en 10°C
Droge dagen: 192 dagen
Dagen met regen: 143 dagen
Dagen met sneeuw: 30 dagen
Totale regensom: 474 mm
Aantal uren zon: 2898 uur

Karinthië ligt in Oostenrijk. Bekijk onze pagina over het klimaat van Oostenrijk voor meer klimaatinfo over Oostenrijk of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Karinthië

Voor een bezoek aan Karinthië in in Oostenrijk is de beste reistijd juni t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Karinthië is 23°C in juli en de laagste is 0°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Karinthië.

Ervaringen met het klimaat van Karinthië

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Karinthië.

Tamara was in Karinthië in augustus
goed

De veelbelovende middagzon was consistenter dan verwacht, al vielen er af en toe onverwachte onweersbuien. Aangenaam verkoelend effect tijdens actief herstel.

Ben je in Karinthië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Karinthië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Karinthië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Karinthië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Karinthië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 0 1 7 13 16 20 23 23 17 12 7 2
Min °C -6 -6 -2 2 5 8 10 10 7 3 1 -5
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 28 43 31 31 48 51 41 45 50 36 47 23
Dagen regen 8 8 11 14 17 15 16 12 12 10 13 7
Dagen sneeuw 8 10 4 1 - - - - - - 2 5
Dagen droog 15 10 16 15 14 15 15 19 18 21 15 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 5 4 7 10 10 11 11 11 9 6 5 5
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2
UV-index 2 2 3 3 3 5 5 4 3 2 2 2

Klimaat van Karinthië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Karinthië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Karinthië

Bekijk het volledige weerbericht voor Karinthië

Wil je weten wat voor weer het is in Karinthië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Karinthië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Karinthië voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.