Het klimaat van Kenia en de beste reistijd

Kenia kent een warm klimaat met temperaturen die variëren tussen 10 en 34 graden. Neerslag valt voornamelijk in de maanden maart, april, mei, oktober en november. Het land wordt gekenmerkt door een droog seizoen en een regenseizoen, waarbij de regenval zorgt voor vruchtbare grond en groeiende vegetatie. De warme temperaturen maken Kenia tot een aangename bestemming voor reizigers die de zon en natuur willen ervaren.

Klimaat van Kenia

Het klimaat in Kenia varieert van tropisch langs de kust tot aride in het binnenland en noorden, met aanzienlijke regionale verschillen. De gemiddelde temperaturen in Kenia lopen uiteen tussen de 21 en 34 graden Celsius. Dit kan in sommige gebieden, vooral in de aride en semi-aride regio's, hoog oplopen. De neerslag in Kenia is ook gevarieerd, met een gemiddelde jaarlijkse neerslag die varieert van minder dan 250 mm in de droogste gebieden tot meer dan 1.500 mm in de natste regio's.

De nabijheid van de Indische Oceaan beïnvloedt het klimaat langs de kust, met vochtige luchtstromen die regen brengen, vooral tijdens de moessonperiodes. De hoogte varieert sterk in Kenia, van zeeniveau langs de kust tot hoge bergtoppen. Dit hoogteverschil beïnvloedt zowel temperaturen als neerslagpatronen. De aride en semi-aride gebieden in het binnenland en noorden worden beïnvloed door hun afstand van de oceaan en lagere hoogte, wat resulteert in minder neerslag en hogere temperaturen.

Klimaatdetails Kenia

  • Beste reistijd: juni t/m september, januari t/m februari
  • Jaartemperatuur: tussen 10°C en 34°C
  • Zeetemperatuur: tussen 26°C en 30°C
  • Regen: 145 dagen per jaar en totaal 500-1200 mm regen
  • Zonuren: 2300-2600 zonuren per jaar

Regenseizoen

Het is goed om op te merken dat tijdens de lange regen periodes (maart-mei) en korte regen periodes (november-december) sommige wegen moeilijk begaanbaar kunnen zijn en safari's uitdagender kunnen worden. Echter, deze periodes bieden ook weelderige landschappen en minder toeristen, wat aantrekkelijk kan zijn voor sommige reizigers.

Kustgebied

Langs de kust heerst een tropisch moessonklimaat. De gemiddelde temperaturen liggen hier rond de 26 en 32 graden Celsius. De luchtvochtigheid is hoog, en er valt aanzienlijke neerslag, vooral tijdens de moessonperiodes. De regenval is het zwaarst in april en mei en een kortere regen periode vindt plaats in november en december.

Hooglanden

De Keniaanse hooglanden, waaronder gebieden zoals Nairobi, hebben een gematigder klimaat. De gemiddelde temperaturen variëren hier van 10 tot 26 graden Celsius. Deze regio ontvangt ook regenval, met twee regenseizoenen: de lange regen periodes van maart tot mei en de korte regen periodes van oktober tot december.

Riftvallei

De Grote Riftvallei die door Kenia loopt heeft een gemengd klimaat. In de lagere delen kan het warm en droog zijn, terwijl de hogere gebieden koeler en natter zijn. De temperaturen en neerslag variëren aanzienlijk afhankelijk van de specifieke locatie in de vallei.

Noordelijk en oostelijk Kenia

De noordelijke en oostelijke delen van Kenia zijn overwegend droog en aride. Deze gebieden ervaren extreem hoge temperaturen, soms boven de 40 graden Celsius en zeer weinig neerslag. Het is een semi-woestijn- of woestijnklimaat, met sporadische en onvoorspelbare regenval.

Klimaatgemiddelden Kenia voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 28 en 34 graden Celsius en 's nachts tussen de 21 en 24 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 26 en 30 graden Celsius. Het regent 145 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 500-1200 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2300-2600 zonuren.

Temperatuurgrafiek Kenia

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Kenia.

Neerslaggrafiek Kenia

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Kenia.

Maximum temperatuur: tussen 28°C en 34°C
Warmste maand: 34°C in februari
Koudste maand: 28°C in juli
Nachttemperatuur: tussen 21°C en 24°C
Zeetemperatuur: tussen 26°C en 30°C
Droge dagen: 220 dagen
Dagen met regen: 145 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 500-1200 mm
Aantal uren zon: 2300-2600 uur

Beste reistijd voor Kenia

Met zijn gevarieerde landschappen en klimaten biedt Kenia een rijke reiservaring die varieert met het seizoen. De beste tijd om Kenia te bezoeken hangt grotendeels af van wat je wilt doen en zien. Hier vind je een overzicht van de beste tijden voor diverse activiteiten in dit prachtige land.

De beste tijd om Kenia te bezoeken is tijdens het droge seizoen, dat duurt van juni tot oktober en van december tot maart. Tijdens deze maanden zijn de wegen drukker en is het gemakkelijker om wilde dieren te spotten, omdat de dieren zich verzamelen rond de resterende waterbronnen.

Wildlife en safari

Eén van de meest verbazingwekkende natuurverschijnselen in Kenia is de jaarlijkse migratie van wildebeesten, zebra's en gazellen in de Masai Mara. Dit vindt plaats tussen juli en oktober, waarbij september vaak als de piekmaand wordt beschouwd.

De droge maanden juni-oktober en december-maart zijn het beste voor algemene wildobservatie. De dieren zijn dan gemakkelijker te zien omdat de vegetatie minder dicht is en de dieren samenkomen rond waterbronnen.

Strandvakanties

De Keniaanse kust is het hele jaar door een geweldige bestemming, maar de beste tijd voor een strandvakantie is van december tot maart, wanneer het weer overwegend zonnig en droog is. Deze tijd is perfect om te zwemmen, snorkelen en duiken.

Trekking en bergbeklimmen

Januari-februari en augustus-september zijn de beste maanden om te wandelen en bergbeklimmen, bijvoorbeeld het beklimmen van Mount Kenya. Tijdens deze maanden is de lucht helder en de paden droger, wat resulteert in veiligere en aangenamere omstandigheden.

Culturele festivals

Kenia organiseert het hele jaar door verschillende culturele festivals. Om dit te ervaren, is het aan te raden je reis rond specifieke evenementen te plannen. Het Lamu Cultureel Festival wordt bijvoorbeeld in november gehouden en het Lake Turkana Festival meestal in mei.

Vogelspotten

De maanden november tot en met april zijn de beste maanden voor vogelaars, omdat er veel trekvogels zijn. Daarom is het vogelleven in Kenia zeer divers. 

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Kenia.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Kenia:

Ervaringen met het klimaat van Kenia

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Kenia.

Teun was in Kenia in november
goed

Het was relatief warm, de temperatuur lag rond de 28 graden. Soms vielen er plotselinge buien, maar die waren kort en verfrissend. Over het algemeen mooi vakantieweer.

Iris was in Kenia in maart
goed

Overdag hadden we vooral zon en was het aangenaam warm, maar er viel ook wat regen. Het werd 's nachts heerlijk koud.

Quinten was in Kenia in juni
goed

Het regende niet, hoewel de avonden wel wat koel waren. De algehele ervaring van het zijn in de prachtige savannes was verfrissend!

Adriaan was in Kenia in augustus
uitstekend

Augustus in Kenia was spectaculair! Overal was er stralende zon, perfect voor diverse safari's en stranddagen. De temperaturen waren mild, ideaal voor buitenactiviteiten. De avonden waren koud, maar ideaal voor gezellige vuurkorfavonden. Adembenemend weer!

Cas Otte was in Kenia in april
goed

Kenia in april was een mix van zon en regen. Meestal was het warm en zonnig in de ochtend, perfect voor safari's. Regen in de late namiddag gaf een verrassende draai aan de reis, maar maakte alles meer weelderig en groener.

Esmée was in Kenia in december
uitstekend

December in Kenia was een tropisch paradijs. Met zonovergoten dagen en aangename temperaturen, is het ideaal voor zonliefhebbers. Er waren een paar verfrissende regenbuien, maar deze deden niets af aan de ervaring.

Ben je in Kenia geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Kenia achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Kenia

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Kenia is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Kenia in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 33 34 33 31 30 29 28 28 29 30 31 32
Min °C 24 24 24 24 23 22 21 21 21 22 23 24
Water °C 28 29 30 29 28 28 27 26 27 27 29 29
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 30 21 65 148 232 105 86 74 64 96 87 69
Dagen regen 10 8 15 17 15 8 8 9 9 11 15 20
Dagen droog 21 20 16 13 16 22 23 22 21 20 15 11
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 9 9 9 9 8 9 9 9 9 9 11 9
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 4 4 4 4 3 3 3 3
UV-index 7 7 7 7 7 7 6 6 7 7 7 7

Klimaat van Kenia per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Kenia? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Kenia

Bekijk het volledige weerbericht voor Kenia

Wil je weten wat voor weer het is in Kenia voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Kenia en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Kenia voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Kenia

Alle bestemmingen in Kenia

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.