Het klimaat van Italië en de beste reistijd

Italië heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 30 graden en in de winter rond de 3 graden. Neerslag kan het hele jaar door voorkomen, met de meeste regenval in de herfst en lente. Een bekende wind die vaak over Italië waait is de Mistral, die koele en droge lucht uit het noordwesten brengt. In de zomer kan de Sirocco-wind hete en vochtige lucht uit Noord-Afrika brengen. Over het algemeen geniet Italië van veel zonneschijn en aangename temperaturen, waardoor het een populaire bestemming is voor toeristen die willen genieten van het mediterrane klimaat.

Het klimaat van Italië en de beste reistijd showers-day 15°C

Klimaatdetails Italië

  • Beste reistijd: april t/m juni, september en oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 3°C en 30°C
  • Regen: 100 dagen per jaar en totaal 800 mm regen
  • Zonuren: 2500 zonuren per jaar

Klimaat van Italië

In Italië vind je verschillende klimaten, afhankelijk van waar je bent. Langs de kust geniet je van een heerlijk mediterraan klimaat, terwijl in het binnenland een continentaal klimaat heerst. Deze variatie brengt niet alleen verschillen in temperatuur met zich mee, maar ook in neerslag en zonneschijn.

Mediterraan klimaat aan de kust

Langs de prachtige kustlijn van Italië strekt zich een mediterraan klimaat uit. Denk aan warme, droge zomers en milde winters. Dit type klimaat wordt gekenmerkt door zijn lange zonnige dagen en matige neerslag. In de lente, wanneer de natuur ontwaakt, is het aangenaam met milde temperaturen en weinig regen. De zomer brengt hitte, met augustus als warmste maand, waar de thermometer gemakkelijk 31 graden Celsius aantikt. De herfst brengt nog steeds zon, maar ook wat meer regen. Tijdens de winter blijven de temperaturen over het algemeen mild, met een gemiddelde van 12 graden Celsius in januari.

Continentaal klimaat in de binnenlanden

Voor degenen die het binnenland van Italië verkennen, wacht een ander klimaat. Hier overheerst het continentaal klimaat, met meer uitgesproken seizoenen. De zomers kunnen heet zijn, maar niet zo verzengend als langs de kust. De herfst brengt prachtige kleuren en een afname van de temperaturen, terwijl de winter koel en soms zelfs koud kan zijn, vooral in de bergachtige gebieden waar sneeuwval mogelijk is.

Het mediterrane klimaat aan de kust wordt voornamelijk beïnvloed door de Middellandse Zee. De zee fungeert als een warmtebron in de winter en koelt de zomermaanden af, waardoor extreme temperaturen worden getemperd. Het continentaal klimaat in het binnenland wordt beïnvloed door zijn geografische ligging, weg van de gematigende invloed van de zee, waardoor de temperatuurverschillen tussen seizoenen groter worden.

Het hele jaar door kun je in Italië genieten van aangename temperaturen, met gemiddelden tussen de 12 en 31 graden Celsius overdag, en 's nachts tussen de 6 en 21 graden Celsius. Regenval komt gemiddeld voor op 127 dagen per jaar, met een totale neerslag van ongeveer 600-1000 mm. En wees niet verbaasd als je wordt begroet door 2500-2800 zonuren gedurende het hele jaar.

Klimaatgemiddelden Italië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 12 en 31 graden Celsius en 's nachts tussen de 6 en 21 graden Celsius. Het regent 127 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 600-1000 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2500-2800 zonuren.

Temperatuurgrafiek Italië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Italië.

Neerslaggrafiek Italië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Italië.

Maximum temperatuur: tussen 12°C en 31°C
Warmste maand: 31°C in augustus
Koudste maand: 12°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 6°C en 21°C
Droge dagen: 238 dagen
Dagen met regen: 127 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 600-1000 mm
Aantal uren zon: 2500-2800 uur

Op vakantie naar Italië?

Beste reistijd voor Italië

De topografie en de unieke vorm van Italië zorgen ervoor dat het weer van streek tot streek sterk kan verschillen. De Alpen en de Dolomieten in het noorden hebben een grote invloed op het klimaat. Door de lengte van het land is er veel verschil tussen het klimaat in het noorden en het zuiden van het land.

Voor de meeste reizigers die op zoek zijn naar zon, warme dagen en weinig drukte, is de beste tijd om Italië te bezoeken het voorjaar of de vroege herfst. In deze periode is het koeler en minder druk dan de hete zomermaanden die ertussen liggen. Je kunt dan het noorden en zuiden, de steden, de kust en de bergen in alle comfort verkennen.

Verzengende hitte in de zomer

De hitte in juli en augustus kan slopend zijn, vooral in het zuiden, waar de temperaturen gemakkelijk iedere dag over de 30°C gaan. Vanaf oktober neemt de zomerse hitte af, de druivenoogst is in volle gang, en de steden zijn rustiger voor sightseeing.

Als je tussen november en april gaat kan dit behoorlijk betaalbaarder zijn, maar het weer is in deze tijd waarschijnlijk nat en koud, vooral in het noorden. Hoewel het laagseizoen is en sommige bezienswaardigheden beperkte openingstijden hebben, is het nog steeds een goede tijd om veel van de historische plaatsen van het land te verkennen.

Italië is zo'n ongelooflijk mooi land om te bezoeken, dat het niet uitmaakt wanneer je het bezoekt. Je zult er altijd fantastische herinneringen aan overhouden en je terugkeer plannen om nog meer te zien.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Italië.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Italië:

Ervaringen met het klimaat van Italië

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Italië.

Thalia was in Italië in oktober
uitstekend

Sublieme oktober in Italië: zonnig, warm, perfect voor stranddagen aan de Amalfikust. Genoten van heerlijke zwempartijen in de Mediterraanse zee. Ciao, Italiaanse herfst zon!

Wilco Vrins was in Italië in mei
uitstekend

Het weer in Italië in mei was fantastisch. Veel zon en aangename temperaturen, ideaal voor sightseeing en ontspanning aan het strand. Een ultieme zonbestemming!

Florine was in Italië in juli
uitstekend

De zon scheen uitbundig en de temperaturen liepen op tot 30 graden. Heerlijk voor een zonbestemming. Geen wolkje gezien!

Josla was in Italië in september
uitstekend

Locatie Vicopisano, vlak bij Pisa. Op vakantie de eerste twee weken van september. Het weer is daar doorgaans uitstekend, gemiddeld 28 tot 32 graden. Saffier blauwe luchten, dat wijst op een lage luchtvochtigheid. Een middag betrok de lucht en er vielen een paar regendruppels, de volgende dag was het weer prachtig weer. Het weer krijgt wat betreft een dikke 9 als beoordeling

Ben je in Italië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Italië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Italië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Italië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Italië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 12 12 15 19 22 27 30 31 26 22 17 13
Min °C 6 6 8 10 13 17 20 21 18 15 11 7
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 51 55 42 30 31 19 15 10 37 67 84 45
Dagen regen 13 13 13 12 11 7 6 4 11 12 13 12
Dagen droog 18 15 18 18 20 23 25 27 19 19 17 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 6 9 11 12 12 12 12 11 7 6 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 3 3
UV-index 3 3 4 5 5 6 7 6 6 5 4 3

Klimaat van Italië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Italië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Italië

Vandaag is er veel bewolking in Italië en er kan enige regen vallen. De temperatuur loopt op tot 15 graden Celsius. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Italië

Wil je weten wat voor weer het is in Italië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Italië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Italië voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Italië

Alle bestemmingen in Italië

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.