Het klimaat van Tunesië en de beste reistijd

Tunesië, een land gelegen aan de Middellandse Zee, kent een warm klimaat met droge en hete zomers. De temperaturen kunnen oplopen tot maar liefst 40 graden Celsius in de maanden juli en augustus. De winters zijn over het algemeen mild, met temperaturen die zelden onder de 6 graden Celsius zakken. Neerslag is schaars in dit gebied, met de meeste regenval voornamelijk in de wintermaanden. De zon schijnt bijna het hele jaar door en het weer is over het algemeen zonnig en aangenaam. De heersende winden zijn de zogenaamde 'Sirocco' winden, die hete en droge lucht vanuit de Sahara naar Tunesië brengen. Dit zorgt voor hoge temperaturen en een woestijnachtige sfeer in het land.

Klimaat van Tunesië

Tunesië, een land dat zich uitstrekt van de noordelijke toppen van Afrika tot aan de Middellandse Zee, biedt een divers klimaat dat varieert van mediterraan in het noorden tot woestijnklimaat in het zuiden. Met gemiddeld tussen de 150-450 mm regen per jaar, geen sneeuwval, en een overvloed aan zonneschijn met 2900-3200 zonuren per jaar, staat Tunesië bekend om zijn aangename weer dat toeristen van over de hele wereld aantrekt.

Het klimaat in Tunesië is een van de vele trekpleisters van het land, met zijn warme, zonnige dagen en milde winters. Tunesië biedt het hele jaar door ideale weersomstandigheden.

Klimaatdetails Tunesië

  • Beste reistijd: april t/m juni, september t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 6°C en 40°C
  • Regen: 118 dagen per jaar en totaal 150-450 mm regen
  • Zonuren: 3400 zonuren per jaar

Zonnige dagen en milde winters

Met een gemiddelde jaartemperatuur van 23°C en 208 droge dagen per jaar, biedt Tunesië een warme en uitnodigende omgeving voor bezoekers. De luchtvochtigheid is gemiddeld 66%, wat bijdraagt aan het comfortabele klimaat, terwijl de UV-index van 5 aangeeft dat zonnebrandcrème een must is voor iedereen die van de buitenlucht wil genieten.

De extremen

Juli is de warmste maand in Tunesië, met temperaturen die gemakkelijk de 32 graden Celsius kunnen bereiken. Dit is de perfecte tijd voor liefhebbers van warm weer om te genieten van de uitgestrekte stranden en de levendige cultuur van het land. Aan de andere kant is januari de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van 15 graden Celsius, wat nog steeds relatief mild is en ideaal voor het verkennen van de historische sites en natuurlijke schoonheid van Tunesië zonder de hitte.

Neerslag en zonneschijn

Het regent gemiddeld 118 dagen per jaar in Tunesië, met een totale neerslag van ongeveer 150-450 mm. Dit betekent dat, hoewel er voldoende regen valt om de natuurlijke landschappen te voeden, er nog steeds genoeg zonnige dagen zijn om van het buitenleven te genieten. De gemiddelde temperatuur varieert overdag tussen de 15 en 32 graden Celsius en 's nachts tussen de 9 en 24 graden Celsius, wat zorgt voor aangename dagen en verfrissende avonden.

Klimaatgemiddelden Tunesië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 15 en 32 graden Celsius en 's nachts tussen de 9 en 24 graden Celsius. Het regent 118 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 150-450 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2900-3200 zonuren.

Temperatuurgrafiek Tunesië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Tunesië.

Neerslaggrafiek Tunesië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Tunesië.

Maximum temperatuur: tussen 15°C en 32°C
Warmste maand: 32°C in juli
Koudste maand: 15°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 9°C en 24°C
Droge dagen: 247 dagen
Dagen met regen: 118 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 150-450 mm
Aantal uren zon: 2900-3200 uur

Beste reistijd voor Tunesië

Om naar Tunesië te gaan is de beste reistijd april t/m juni, september t/m oktober. In deze periode heb je een hoge temperatuur en bijna geen neerslag. In Tunesië is juli de warmste maand met 32°C en de meeste koude maand is 15°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Tunesië.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Tunesië:

Ervaringen met het klimaat van Tunesië

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Tunesië.

Benthe was in Tunesië in juli
goed

De temperatuur schommelt rond de 35 graden, wat verrassend is, maar goed voor degenen die van felle zon houden. Koeling is wenselijk. Droog en weinig wind, daar moet je rekening mee houden.

Sander was in Tunesië in september
redelijk

Hoewel sommige dagen ideaal waren om te ontspannen bij het zwembad, verhinderde onvoorspelbare regen andere activiteiten. Niet ideaal, maar draaglijk.

Ralf Dibbets was in Tunesië in april
goed

Het grootste deel van de dag is er warme, maar niet te warme zonneschijn, met af en toe welkome bewolking. Op een dag viel er een onverwachte regenbui, maar over het algemeen was het weer aangenaam.

Sam Bruinink was in Tunesië in oktober
goed

Oktober is een geweldige maand voor een vakantie in Tunesië! Het weer was overwegend zonnig, de temperatuur lag rond de 25 graden. Op een dag regende het. Over het algemeen aangenaam klimaat.

Natasja was in Tunesië in mei
goed

Deze maand werd gekenmerkt door heldere luchten en warme dagen. De gemiddelde temperatuur was 25°C, wat ideaal was voor buitenactiviteiten zonder oververhitting. Er waren hier en daar een paar winderige dagen, maar niets verpestte de vakantie.

Sandra Dijkema was in Tunesië in mei
uitstekend

Het was fantastisch weer in begin mei lekker buiten zwemmen, in de avond koelde het wat af ,maar alleen een vestje aan was voldoende.

Els Thehu was in Tunesië in januari
uitstekend

het weer was lekker, niet te warm en niet te koud, heerlijke temperaturen. met een briesje.

Ben je in Tunesië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Tunesië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Tunesië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Tunesië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Tunesië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 15 15 17 20 24 28 32 32 29 25 20 16
Min °C 10 9 10 13 16 20 24 24 22 19 15 11
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 28 28 30 24 12 7 3 7 15 37 23 29
Dagen regen 14 14 13 12 8 5 3 4 10 12 11 12
Dagen droog 17 14 18 18 23 25 28 27 20 19 19 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 7 8 11 12 12 12 12 11 7 7 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 4 4 4 5 6 7 7 7 6 5 4 4

Klimaat van Tunesië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Tunesië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Tunesië

Bekijk het volledige weerbericht voor Tunesië

Wil je weten wat voor weer het is in Tunesië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Tunesië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Tunesië voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Tunesië

Alle bestemmingen in Tunesië

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.