Het klimaat van Japan en de beste reistijd

Klimaatbeoordeling:
(4)
Het klimaat van Japan en de beste reistijd

Klimaat van Japan

Japan heeft een uniek klimaat door zijn ligging tussen de subtropische en gematigde zones. Het land kent alle vier de seizoenen en een grote verscheidenheid aan temperaturen en meteorologische omstandigheden.

Klimaatgemiddelden Japan voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 9 en 30 graden Celsius en 's nachts tussen de 3 en 25 graden Celsius. Het regent 120 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 1000-1500 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 3 dagen per jaar met 50-200 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1900-2200 zonuren.

  • Overdag: tussen 9°C en 30°C
  • Nacht: tussen 3°C en 25°C
  • Regen: 120 dagen per jaar en totaal 1000-1500 mm regen
  • Sneeuw: 3 dagen per jaar en 50-200 cm sneeuw
  • Zonuren: 1900-2200 zonuren per jaar

Temperatuurgrafiek

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Japan.

Neerslaggrafiek

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Japan.

Maximum temperatuur: tussen 9°C en 30°C
Warmste maand: 30°C in augustus
Koudste maand: 9°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 3°C en 25°C
Droge dagen: 242 dagen
Dagen met regen: 120 dagen
Dagen met sneeuw: 3 dagen
Totale regensom: 1000-1500 mm
Totale sneeuwval: 50-200 cm
Aantal uren zon: 1900-2200 uur

Over het geheel genomen heeft Japan voor ieders wat wils, van de pracht van de kersenbloesem in de lente tot het levendige en kleurrijke herfstgebladerte. Er is geen slechte tijd om Japan te bezoeken, of je nu de diverse cultuur van het land wilt verkennen of de natuurlijke schoonheid wilt bewonderen.

Variaties per regio

Japan is een lange en dun land met verschillende klimaten. Kyushu, het meest zuidelijke eiland van Japan, heeft een subtropisch klimaat met gematigde winters en hete, vochtige zomers. Het noordelijke eiland Hokkaido daarentegen heeft een gematigder klimaat, met frissere winters en koele zomers.

Lente in Japan

Als het land de kou van de winter te boven komt, is de lente in Japan een seizoen van vernieuwing en groei. De temperaturen in de lente variëren gemiddeld van 10 tot 20 graden Celsius, terwijl het in sommige streken van het land nog koud kan zijn.

Het kersenbloesemseizoen, dat gewoonlijk duurt van eind maart tot begin april, is een populaire tijd om Japan te bezoeken, omdat het land wordt overspoeld met prachtige roze en witte bloemen.

Zomertijd in Japan

De zomer in Japan is heet en vochtig, met temperaturen van gemiddeld 25 tot 30 graden Celsius. Tsuyu, of het regenseizoen, duurt meestal van juni tot half juli en brengt stortregens en onweer naar veel regio's van het land. De zomer is een populaire tijd om Japan te bezoeken, ondanks de regen, want er zijn talloze openluchtfestivals en activiteiten om van te genieten.

Japan in de herfst

De herfst is een prachtig seizoen in Japan, wanneer de bladeren van kleur veranderen en de temperaturen beginnen te dalen. De herfsttemperaturen variëren van 10 tot 20 graden Celsius, waardoor het een aangename tijd is om het land te verkennen.

Het herfstbladerseizoen bereikt vaak zijn hoogtepunt midden november, wanneer de bomen in verschillende streken van het land rood, oranje en geel kleuren.

Japan in de winter

De winter in Japan is kil, met gemiddelde temperaturen van 0 tot 10 graden Celsius in het hele land. Op het noordelijke eiland Hokkaido zijn de temperaturen aanzienlijk lager, en sneeuw komt vaak voor. Door de lage temperaturen en sneeuwval biedt Japan een verscheidenheid aan wintersporten, zoals skiën, snowboarden en warmwaterbronnen.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze populaire Japan bestemmingen:

Wil je naar Japan?

Dit zijn de reisorganisaties waar je een vakantie naar Japan kunt boeken:

Aanbiedingen voor Japan

Beste reistijd voor Japan

Om naar Japan te gaan is de beste reistijd april t/m oktober. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. In Japan is augustus de warmste maand met 30°C en de meeste koude maand is 9°C in januari.

Actuele weer in Japan

Vandaag is het bewolkt in Japan en er zullen enkele regenbuien vallen. De temperatuur loopt op tot 12 graden Celsius. De wind waait sterk uit het noordnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Japan

Wil je weten wat voor weer het is in Japan voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Japan en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Japan voor je in petto heeft.

Klimaattabel van Japan

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Japan is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Japan in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 9 9 13 18 23 25 29 30 27 21 16 11
Min °C 3 3 6 10 16 19 24 25 21 16 11 6
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 14 21 32 21 19 26 19 17 33 28 20 16
Dagen regen 6 9 14 11 9 12 9 8 12 12 10 8
Dagen sneeuw 1 2 - - - - - - - - - -
Dagen droog 24 17 17 19 22 18 22 23 18 19 20 23
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 7 6 7 9 10 9 10 10 8 7 6 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3
UV-index 3 3 3 5 5 6 7 6 5 4 3 3

Klimaat van Japan per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Japan? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Ervaringen met het klimaat van Japan

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Japan.

redelijk

De dagen varieerden van heerlijk zonnig en warm en vochtig tot regenachtig en stormachtig als gevolg van het tyfoonseizoen. De luchttemperatuur bleef op twintig graden Celsius. Draagbaar, maar je moet wel bestand zijn tegen warm en vochtig weer.

redelijk

De ene dag geniet u misschien van een aangename temperatuur van 15°C, de andere dag moet u een paraplu bij de hand hebben. Het weer was zelden ideaal, soms zonnig, vaak regenachtig. Vanwege het weer is november niet de beste tijd om Japan te bezoeken.

redelijk

Veel sneeuw in het noorden en vrij koud weer in het zuiden. Het probleem is wanneer je reisplannen hebt. De skiomstandigheden zijn uitstekend, maar kunnen voor niet-skiërs oncomfortabel zijn.

goed

Koele, heldere, blauwe lucht afgewisseld met heerlijke zonneschijn overdag en lichte sneeuw in de avond. De temperatuur daalde aanzienlijk en een warme jas was vereist. Geen drukte, perfect!

Ben je in Japan geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Japan achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Populaire bestemmingen in Japan

Alle bestemmingen in Japan

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.