Het klimaat van de Canarische Eilanden en de beste reistijd

De Canarische Eilanden in Spanje hebben een aangenaam subtropisch klimaat met milde temperaturen gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de 15 en 28 graden Celsius. De eilanden worden vaak omringd door een verkoelende passaatwind die voor wat verlichting zorgt in de warmere maanden. De neerslag is over het algemeen minimaal, met enkele lichte regenbuien die voornamelijk in de wintermaanden voorkomen. Het weer is overwegend zonnig en perfect voor een ontspannen strandvakantie of het verkennen van de prachtige natuurlijke landschappen. Of je nu op zoek bent naar ontspanning of avontuur, de Canarische Eilanden bieden het hele jaar door een aangename omgeving voor elke reiziger.

Klimaat van de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat, wat betekent dat ze over het algemeen het hele jaar door warm en zonnig zijn. Er kunnen echter aanzienlijke variaties zijn, afhankelijk van welk eiland je bezoekt. Zo zijn de eilanden Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura over het algemeen warmer en droger dan de andere eilanden, zoals Gran Canaria of La Palma.

De gemiddelde temperatuur op de Canarische Eilanden varieert van 21-23 graden Celsius. In de wintermaanden daalt de gemiddelde temperatuur tot 18 graden Celsius. Het is echter nog relatief warm vergeleken met andere landen in Europa.

Klimaatdetails Canarische Eilanden

  • Beste reistijd: maart t/m mei, september t/m november
  • Jaartemperatuur: tussen 15°C en 28°C
  • Zeetemperatuur: tussen 20°C en 25°C
  • Regen: 21 dagen per jaar en totaal 147 mm regen
  • Zonuren: 3000 zonuren per jaar

Op de Canarische Eilanden valt ook heel weinig regen. Het eiland Fuerteventura is het droogste van alle eilanden, met een gemiddelde jaarlijkse regenval van slechts 150 mm. Ter vergelijking: het natste eiland is La Gomera, waar jaarlijks gemiddeld 1200 mm regen valt.

Diverse factoren beïnvloeden het klimaat van de Canarische Eilanden

Het klimaat op de Canarische Eilanden wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de Golfstroom en de passaatwinden. De Golfstroom is een warme oceaanstroming die van de Golf van Mexico naar de Atlantische Oceaan stroomt. Deze stroming helpt de Canarische Eilanden warm te houden in de winter en koel in de zomer. De passaatwinden zijn een andere belangrijke factor in het klimaat van de Canarische Eilanden. Deze winden waaien van oost naar west en helpen wolken en regen naar de eilanden te brengen.

Een andere factor die het klimaat van een eiland beïnvloedt is de topografie. Een eiland met bergen zal een koeler klimaat hebben dan een eiland dat geheel vlak is. Dat komt omdat bergen het zonlicht tegenhouden en voorkomen dat warmte het oppervlak van het eiland bereikt. Lanzarote bijvoorbeeld heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius omdat het vlak is. La Gomera daarentegen heeft een gemiddelde temperatuur van 16 graden Celsius omdat het bergachtig is.

Wat is het warmste eiland van de Canarische Eilanden?

Het warmste eiland van de Canarische Eilanden is Fuerteventura, maar het scheelt niet veel met de andere eilanden uit de top 3 warmste Canarische Eilanden. Fuerteventura heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 22,7 graden Celsius. Het op één na warmste eiland is Lanzarote, met een gemiddelde jaartemperatuur van 22,4 graden Celsius. De top drie wordt afgesloten door Tenerife, met een gemiddelde jaartemperatuur van 21,8 graden Celsius.

Welk Canarisch eiland heeft het beste klimaat?

Over het algemeen worden Tenerife en Gran Canaria beschouwd als de eilanden met het beste klimaat vanwege de milde temperaturen het hele jaar door. De andere eilanden zoals Lanzarote en Fuerteventura hebben ook aantrekkelijke klimaten maar kunnen in bepaalde seizoenen meer wind hebben of warmer zijn.

Wat is het zonnigste Canarische eiland?

Fuerteventura en Lanzarote staan bekend om hun vele zonuren, maar Fuerteventura wordt vaak als het zonnigste eiland beschouwd. De andere eilanden hebben ook zonnige gebieden, maar kunnen meer bewolking ervaren, vooral in het noorden.

Welk Canarisch eiland is het warmst in de zomer?

Lanzarote en Fuerteventura staan bekend als de warmste Canarische eilanden in de zomer. Dit komt omdat ze dichter bij de Afrikaanse kust liggen, wat resulteert in hogere temperaturen en minder bewolking, vooral in de zomermaanden. Deze eilanden hebben een relatief vlak landschap, wat bijdraagt aan de hogere temperaturen omdat er minder variatie is in hoogte vergeleken met de andere eilanden.

Tenerife en Gran Canaria kunnen ook warm zijn in de zomer, maar door hun bergachtige terrein hebben ze meer variatie in klimaat en temperatuur. De hogere gebieden op deze eilanden bieden koelere opties voor verlichting van de hitte. Deze diversiteit in het landschap zorgt voor microklimaten; terwijl het in kustgebieden warm kan zijn, bieden de hoger gelegen gebieden zoals de Teide op Tenerife of het centrum van Gran Canaria aangenamere, koelere temperaturen.

Dit verschil in landschap en hoogteverdeling maakt dat Lanzarote en Fuerteventura over het algemeen de warmste opties zijn in de zomer, terwijl Tenerife en Gran Canaria meer variatie bieden voor diegenen die zowel van warmte als van koelere omstandigheden willen genieten.

Welk Canarisch eiland is het warmst in de winter?

Tenerife en Gran Canaria zijn bekend voor hun warme temperaturen in de winter, mede dankzij hun zuidelijke regio's die beschut zijn tegen de passaatwinden door de bergen, wat een stabiel en aangenaam klimaat creëert. Lanzarote en Fuerteventura zijn echter ook zeer warm in de winter, dankzij hun nabijheid tot Afrika en hun droge, woestijnachtige klimaat, wat resulteert in veel zonnige dagen en aangename temperaturen.

Het verschil zit hem vooral in de geografische kenmerken die op Tenerife en Gran Canaria zorgen voor microklimaten. Ondanks dat, zijn Lanzarote en Fuerteventura ook uitstekende keuzes voor winterzon, met iets minder beschutting tegen de wind maar nog steeds heerlijk warm.

Welk Canarisch eiland heeft de minste wind?

Gran Canaria, vooral het zuiden, heeft de neiging minder wind te ervaren in vergelijking met Fuerteventura en Lanzarote. De reden waarom het zuiden van Gran Canaria minder wind ervaart dan eilanden als Fuerteventura en Lanzarote, is te wijten aan verschillende geografische en klimatologische factoren.

Gran Canaria heeft een gevarieerd landschap met centraal gelegen bergen die als een natuurlijke barrière fungeren. Deze bergen vangen veel van de passaatwinden op die vanuit het noordoosten komen, waardoor het zuidelijke deel van het eiland beschut wordt tegen deze winden.

Fuerteventura en Lanzarote, daarentegen, hebben een relatief vlak landschap en liggen dichter bij de Afrikaanse kust. Deze factoren maken ze meer blootgesteld aan de passaatwinden, zonder natuurlijke barrières die de wind kunnen tegenhouden of afzwakken. Daarom ervaren deze eilanden over het algemeen meer wind, wat ze populaire bestemmingen maakt voor windsurfen en andere windgerelateerde sporten.

Wat is de beste tijd om naar de Canarische Eilanden te gaan?

De beste tijd om de Canarische Eilanden te bezoeken is over het algemeen tussen maart en mei en tussen september en november, wanneer het weer aangenaam is en het minder druk is. De zomermaanden zijn warmer en drukker, terwijl de wintermaanden koeler kunnen zijn, maar nog steeds mild vergeleken met veel andere bestemmingen.

Wat is het mooiste eiland van de Canarische Eilanden?

De definitie van "mooiste" is zeer subjectief, maar La Palma staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke landschappen en wordt vaak het "mooie eiland" genoemd. Elk eiland heeft echter zijn unieke charme en schoonheid.

La Palma beschikt over weelderige bossen, adembenemende vulkanische landschappen, eeuwenoude drakenbomen, heldere waterbronnen, en een van de grootste kraters ter wereld. De combinatie van groene laurierbossen, het Nationaal Park Caldera de Taburiente met zijn enorme erosiekrater, en de sterrenhemels die tot de helderste ter wereld behoren, maken La Palma tot een unieke bestemming.

Wat is het leukste eiland van Canarische Eilanden?

Dit is sterk afhankelijk van wat je leuk vindt. Tenerife en Gran Canaria bieden een mix van stranden, parken, en uitgaansleven. Lanzarote heeft unieke vulkanische landschappen en culturele attracties.

Wat is leuk om te doen op Tenerife?
Je kunt de top van de Teide, Spanje's hoogste berg, verkennen, wat een onvergetelijke ervaring biedt met zijn maanlandschappen en adembenemende uitzichten. Siam Park, een van de beste waterparken ter wereld, biedt plezier voor alle leeftijden. Daarnaast biedt Tenerife prachtige stranden, charmante dorpjes zoals Masca, en levendige nachtlevenopties in plaatsen zoals Playa de las Américas.

Wat is leuk om te doen op Gran Canaria?
Gran Canaria staat bekend om zijn ongelooflijke stranden, zoals Maspalomas met zijn uitgestrekte duinen, en Las Canteras, een stadsstrand in Las Palmas dat ideaal is voor zwemmen en surfen. Het binnenland biedt spectaculaire berglandschappen en schilderachtige dorpen. Culturele evenementen, musea en een bloeiend nachtleven in de hoofdstad Las Palmas bieden ook veel vermaak.

Wat is leuk om te doen op Lanzarote?
Lanzarote is beroemd om zijn vulkanische landschappen, zoals die te vinden in het Nationaal Park Timanfaya, waar bezoekers kunnen genieten van geothermische demonstraties en een unieke culinaire ervaring in El Diablo restaurant. De kunstwerken en architectuur van César Manrique versmelten met het natuurlijke landschap, zoals te zien in de Jameos del Agua en de Cactus Garden. Surfen, wijntours in La Geria, en ontspannen op unieke zwarte zandstranden zijn ook populaire activiteiten.

Wat is leuk om te doen op Fuerteventura?
Fuerteventura staat bekend om zijn uitgestrekte witte zandstranden en kristalhelder water, ideaal voor zwemmen, zonnebaden, en watersporten zoals kitesurfen en windsurfen. Het eiland biedt ook unieke landschappen zoals de zandduinen van Corralejo. Voor een rustige dag uit kun je de charmante vissersdorpjes verkennen of een geitenboerderij bezoeken om lokale kazen te proeven.

Wat is leuk om te doen op La Palma?
La Palma is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het eiland biedt adembenemende wandelpaden door de Caldera de Taburiente, een enorme erosiekrater, langs oude bossen en vulkanische landschappen. Sterrenkijken is een andere populaire activiteit dankzij de heldere nachthemel en professionele observatoria.

Wat is leuk om te doen op La Gomera?
La Gomera staat bekend om zijn ongerepte natuur en het Garajonay Nationaal Park, een UNESCO Werelderfgoed met dichte laurierbossen. Het eiland is ook beroemd om zijn unieke fluitentaal, Silbo Gomero, die bezoekers kunnen leren in lokale centra. De spectaculaire kliffen en afgelegen baaien zijn perfect voor wandelingen en het verkennen van de rijke cultuur en geschiedenis.

Wat is leuk om te doen op El Hierro?
El Hierro, het kleinste en meest westelijke eiland van de archipel, biedt een ontsnapping aan het massatoerisme. Met zijn vulkanische rotsformaties, duikplekken met rijke onderwaterfauna, en groene wijngaarden, is het eiland een verborgen juweeltje. Duurzaamheid staat centraal op El Hierro, dat streeft naar zelfvoorzienendheid in energie.

Wat is het goedkoopste eiland van de Canarische Eilanden?

De kosten van een vakantie kunnen variëren afhankelijk van veel factoren, maar over het algemeen worden Fuerteventura en Lanzarote soms als iets goedkoper beschouwd voor accommodatie en activiteiten in vergelijking met Tenerife en Gran Canaria. Maar veel scheelt het niet.

Accommodaties
Eilanden als Fuerteventura en Lanzarote hebben vaak een breder aanbod van betaalbare accommodatie-opties, van budgetappartementen tot voordelige hotels. Dit komt deels door de minder intense toeristische druk in vergelijking met Tenerife en Gran Canaria, waar de vraag naar accommodatie hoger kan zijn, vooral in de piekseizoenen.

De kosten van accommodatie kunnen ook variëren afhankelijk van de locatie binnen het eiland en het type accommodatie. Rustigere, minder toeristische gebieden bieden vaak betere deals.

Eten en drinken
Eten en drinken kunnen goedkoper zijn op eilanden of in gebieden met minder toerisme, waar prijzen meer afgestemd zijn op de lokale bevolking. Fuerteventura en Lanzarote hebben veel kleine dorpjes waar de prijzen voor maaltijden en drankjes lager kunnen liggen dan in de drukkere toeristische centra op Tenerife en Gran Canaria.

Hoe lang is het vliegen naar de Canarische eilanden?

De vliegtijd naar de Canarische Eilanden vanuit Nederland bedraagt ongeveer 4 tot 5 uur, afhankelijk van het specifieke eiland en de vluchtroute.

Klimaatgemiddelden de Canarische Eilanden voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 18 en 24 graden Celsius en 's nachts tussen de 16 en 21 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden Celsius. Het regent 67 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 114 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3161 zonuren.

Temperatuurgrafiek de Canarische Eilanden

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor de Canarische Eilanden.

Neerslaggrafiek de Canarische Eilanden

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor de Canarische Eilanden.

Maximum temperatuur: tussen 18°C en 24°C
Warmste maand: 24°C in augustus
Koudste maand: 18°C in februari
Nachttemperatuur: tussen 16°C en 21°C
Zeetemperatuur: tussen 20°C en 25°C
Droge dagen: 298 dagen
Dagen met regen: 67 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 114 mm
Aantal uren zon: 3161 uur

de Canarische Eilanden ligt in Spanje. Bekijk onze pagina over het klimaat van Spanje voor meer klimaatinfo over Spanje of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Canarische Eilanden

Als je een van Canarische Eilanden wil bezoeken, dan is in het algemeen de beste reistijd maart t/m mei, september t/m november. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur op Canarische Eilanden is 24°C in augustus en de laagste is 18°C in februari. De hoogste watertemperatuur is 25°C en op z’n koudst is het water 20°C.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in de Canarische Eilanden.

Ervaringen met het klimaat van de Canarische Eilanden

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van de Canarische Eilanden.

Joost Hoppenbrouwers was in Canarische Eilanden in mei
uitstekend

Veel zon, aangename temperaturen en een licht briesje zijn ideaal voor een actieve vakantie en zonnebaden. Het is zonder twijfel een bezoek waard!

M.Haug was in Canarische Eilanden in oktober
uitstekend

10 dagen temperaturen van 28 graden ne iets meer

Ben je de Canarische Eilanden geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Canarische Eilanden achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van de Canarische Eilanden

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor de Canarische Eilanden is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van de Canarische Eilanden in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 19 18 19 20 21 22 23 24 24 24 22 20
Min °C 16 16 16 17 18 19 20 21 21 21 19 18
Water °C 22 21 20 21 21 23 23 24 25 25 24 22
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 8 9 16 5 4 2 2 12 11 20 18 7
Dagen regen 6 7 7 5 3 2 2 4 6 8 10 7
Dagen droog 25 21 24 25 28 28 29 27 24 23 20 24
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 8 8 9 9 9 9 9 9 9 8 9
Windkracht (Bft) 4 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3 4
UV-index 5 5 5 5 5 6 6 6 6 6 5 5

Klimaat van de Canarische Eilanden per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor de Canarische Eilanden? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer de Canarische Eilanden

Bekijk het volledige weerbericht voor Canarische Eilanden

Wil je weten wat voor weer het is de Canarische Eilanden voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting de Canarische Eilanden en zo ben je goed voorbereid op wat het weer de Canarische Eilanden voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.