Het klimaat van Zuid-Afrika en de beste reistijd

Het klimaat in Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door warme temperaturen, met de laagste gemiddelde temperatuur van 19 graden en de hoogste van 29 graden. Neerslag valt voornamelijk in de zomermaanden, met januari en februari als de natste periode. De zon schijnt het hele jaar door, waardoor het land een zonnig weerbeeld heeft. De wind kan soms krachtig zijn, vooral aan de kustgebieden, wat verkoeling brengt tijdens de warmere dagen. Over het algemeen geniet Zuid-Afrika van een aangenaam en zonnig klimaat, ideaal voor het verkennen van de prachtige landschappen en het ervaren van de rijke cultuur.

Klimaat van Zuid-Afrika

Door zijn omvang en ligging nabij het zuidelijkste puntje van Afrika kent Zuid-Afrika het hele jaar door een breed temperatuurbereik. Het klimaat is subtropisch, dus het hele jaar door warm tot heet met slechts korte koude periodes in de winter. De typische temperatuur in Zuid-Afrika varieert van ongeveer 15 tot 20 graden Celsius, afhankelijk van de regio en de tijd van het jaar.

Lente (september t/m november)

Tussen de uitersten van de zomerhitte en de winterkou kent Zuid-Afrika een korte lente van september tot november. Gedurende deze tijd liggen de temperaturen meestal tussen de 15 en 20 graden Celsius, maar dit kan per gebied verschillen.

Klimaatdetails Zuid-Afrika

  • Beste reistijd: september t/m maart
  • Jaartemperatuur: tussen 19°C en 29°C
  • Zeetemperatuur: tussen 16°C en 21°C
  • Regen: 107 dagen per jaar en totaal 400-800 mm regen
  • Zonuren: 2500-2800 zonuren per jaar

Rond deze tijd van het jaar komen stormen en andere soorten slecht weer in het hele land vaker voor en zijn ze intenser.

Zomer (december t/m februari)

De zomer in Zuid-Afrika bereikt zijn hoogtepunt in de maanden december, januari en februari. De temperaturen variëren in deze tijd meestal van midden 20 tot midden 30 graden, maar in het noorden en het binnenland kunnen ze veel hoger oplopen.

In deze tijd van het jaar stijgt de vochtigheidsgraad in het hele land, waardoor de toch al onaangename hitte nog veel erger wordt.

Herfst (maart t/m mei)

Het Zuid-Afrikaanse herfstseizoen, dat de maanden maart tot en met mei beslaat, is een overgangsperiode tussen de verzengende zomer en de koude winter van het land. In deze tijd van het jaar liggen de temperaturen gewoonlijk tussen de 15 en 20 graden Celsius.

In deze tijd van het jaar neemt de neerslag in het land toe, wat kan leiden tot een toename van de frequentie en intensiteit van stormen en andere vormen van extreem weer.

Winter (juni t/m augustus)

De Zuid-Afrikaanse winter (juni-augustus) is de periode waarin de temperatuur het meest daalt. Gewoonlijk liggen de temperaturen in deze tijd van het jaar tussen de 10 en 15 graden Celsius, maar in sommige regio's kunnen ze aanzienlijk lager zijn, vooral op grotere hoogten.

Delen van het land kunnen temperaturen onder het vriespunt zien en misschien sneeuwval als gevolg van koudefronten die vanuit de Zuid-Atlantische Oceaan oprukken.

Klimaatvariaties per regio

Het weer in Zuid-Afrika varieert van gebied tot gebied, en de vele regio's van het land hebben allemaal hun eigen karakter. De Westkaap heeft bijvoorbeeld een mediterraan klimaat, waardoor de winters warm en nat zijn en de zomers extreem heet en droog.

Oostelijke gebieden zoals KwaZulu-Natal en de Oostkaap hebben een subtropisch klimaat met hete, vochtige zomers en gematigde, droge winters. De noordelijke provincies Limpopo en Mpumalanga hebben hetzelfde hete, droge klimaat als de rest van het land.

Klimaatgemiddelden Zuid-Afrika voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 16 en 26 graden Celsius en 's nachts tussen de 10 en 18 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden Celsius. Het regent 107 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 400-800 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2500-2800 zonuren.

Temperatuurgrafiek Zuid-Afrika

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Zuid-Afrika.

Neerslaggrafiek Zuid-Afrika

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Zuid-Afrika.

Maximum temperatuur: tussen 16°C en 26°C
Warmste maand: 26°C in januari
Koudste maand: 16°C in juni
Nachttemperatuur: tussen 10°C en 18°C
Zeetemperatuur: tussen 16°C en 21°C
Droge dagen: 258 dagen
Dagen met regen: 107 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 400-800 mm
Aantal uren zon: 2500-2800 uur

Beste reistijd voor Zuid-Afrika

Als toeristische bestemming heeft Zuid-Afrika veel te bieden, van prachtige natuurlandschappen en nationale parken tot bruisende steden en interessante culturele bezienswaardigheden. Er is veel variatie en activiteit in dit land, dus de juiste tijd kiezen voor een bezoek kan een uitdaging zijn.

De maanden september tot en met april, Zuid-Afrika's lente- en zomerseizoen, worden vaak beschouwd als de beste tijd om het land te bezoeken. Het weer is mild en droog, perfect voor uitstapjes naar buiten zoals safari's, wandelingen en uitstapjes naar het strand. De gemiddelde temperatuur is tussen de lage en midden 20 graden Celsius, met af en toe een hittegolf tot in de hoge 30 graden Celsius.

Zuid-Afrika is een enorm land met een grote verscheidenheid aan klimaten, dus de ideale tijd om er te reizen verschilt van regio tot regio.

Kaapstad, in de West-Kaap, kent regenachtige winters en droge zomers die typisch zijn voor het mediterrane klimaat. November tot en met maart is het zomer in dit deel van de wereld, met aangenaam, zonnig weer en gemiddelde temperaturen van 25 tot 28 graden Celsius.

Terwijl het westen koude, natte winters en hete, vochtige zomers kent, heerst in het oosten, waar het Kruger National Park en de Drakensbergen liggen, een subtropisch klimaat. De temperaturen schommelen van mei tot en met augustus rond de 20-22 graden Celsius, waardoor dit het ideale seizoen is om de regio te verkennen.

Wanneer je naar Zuid-Afrika moet reizen wordt uiteindelijk bepaald door je interesses en persoonlijke voorkeuren. De lente en de zomer zijn ideaal als je op safari wilt gaan en andere buitenactiviteiten wilt ondernemen, terwijl de winter de voorkeur verdient als je de hitte en de drukte wilt ontvluchten. Een bezoek aan Zuid-Afrika zal ongetwijfeld een van de hoogtepunten van je leven zijn.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Zuid-Afrika.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Zuid-Afrika:

Ervaringen met het klimaat van Zuid-Afrika

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Zuid-Afrika.

was in Zuid-Afrika in april
matig

Regen en bewolkt

Willeke was in Zuid-Afrika in april
goed

April in Zuid-Afrika was aangenaam! Wisselvallig maar over het algemeen zonnig, wat koel met enkele buien. Perfect om ontspanning en buitenavontuur te combineren!

Lars de Vreugd was in Zuid-Afrika in mei
goed

Veel zon, allemaal met aangename temperaturen rond de 20 graden. Een paar regenachtige dagen, maar over het algemeen in balans. Afgezien van periodiek koud weer 's nachts zijn er geen ernstige obstakels.

Sacha Hoogstrate was in Zuid-Afrika in januari
goed

Hoewel de dagen warm waren, waren de nachten koel en comfortabel. Soms regende het, maar dat droeg bij aan de schoonheid van de natuur.

Jelte was in Zuid-Afrika in juli
redelijk

In tegenstelling tot mijn verwachtingen waren de avonden behoorlijk koud. Een goede jas is een must!

Ben je in Zuid-Afrika geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Zuid-Afrika achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Zuid-Afrika

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Zuid-Afrika is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Zuid-Afrika in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 26 26 25 22 19 16 17 17 18 21 22 24
Min °C 18 18 17 15 13 11 10 10 11 13 14 16
Water °C 21 20 20 19 18 18 17 17 16 17 19 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 9 8 11 32 40 92 45 68 37 20 19 15
Dagen regen 6 5 7 9 11 14 9 12 12 9 7 6
Dagen droog 25 23 24 21 20 16 22 19 18 22 23 25
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 11 10 9 9 6 6 7 8 8 10 11 11
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 6 6 5 5 4 4 4 4 5 5 6 6

Klimaat van Zuid-Afrika per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Zuid-Afrika? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Zuid-Afrika

Bekijk het volledige weerbericht voor Zuid-Afrika

Wil je weten wat voor weer het is in Zuid-Afrika voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Zuid-Afrika en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Zuid-Afrika voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Zuid-Afrika

Alle bestemmingen in Zuid-Afrika

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.