Het klimaat van Costa Rica en de beste reistijd

Costa Rica heeft over het algemeen een warm en tropisch klimaat, met temperaturen variërend tussen 16 en 28 graden. De neerslag is vrij constant gedurende het hele jaar, met af en toe korte regenbuien die zorgen voor een verfrissende verkoeling. De luchtvochtigheid is hoog en de zon schijnt regelmatig, waardoor het meestal aangenaam weer is om buitenactiviteiten te ondernemen. Costa Rica staat bekend om zijn weelderige regenwouden en prachtige stranden, die worden omringd door een groene, weelderige omgeving. Het landschap is adembenemend en de natuur is overal om je heen. Dus of je nu houdt van wandelen door het regenwoud, ontspannen op het strand of het spotten van exotische dieren, Costa Rica heeft voor elk wat wils!

Klimaat van Costa Rica

Costa Rica, een land bekend om zijn weelderige regenwouden, adembenemende kustlijnen en rijke biodiversiteit, biedt een uniek klimaat dat varieert van tropisch laagland tot gematigde zones in hogere hoogtes. Met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 24°C, geniet Costa Rica van een overvloed aan zonneschijn, met ongeveer 2000 zonuren per jaar, en een aanzienlijke hoeveelheid neerslag, variërend van 2000 tot 4500 mm. Dit klimaat draagt bij aan de rijke ecologische diversiteit en de weelderige landschappen die het land kenmerken.

Neerslag en temperatuur

De regenval in Costa Rica is significant, met een gemiddelde van 282 regendagen per jaar, wat bijdraagt aan de weelderige groene omgevingen die het hele jaar door te vinden zijn. Ondanks de hoge luchtvochtigheid, met een gemiddelde van 84%, en de relatief hoge UV-index van 5, biedt Costa Rica een aangenaam klimaat voor zowel bewoners als bezoekers. De warmste maand is maart, met een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius, terwijl oktober de koelste maand is, met een gemiddelde van 22 graden Celsius.

Klimaatdetails Costa Rica

  • Beste reistijd: december t/m april
  • Jaartemperatuur: tussen 16°C en 28°C
  • Regen: 100 dagen per jaar en totaal 2500 mm regen
  • Zonuren: 2000 zonuren per jaar

Geografische diversiteit en klimaatvariaties

Costa Rica's geografische diversiteit, van de Caribische kust tot de Pacifische kust en de bergachtige binnenlanden, draagt bij aan de variëteit in het klimaat. De Caribische kust staat bekend om zijn constante klimaat met het hele jaar door regen, terwijl de Pacifische kust drogere seizoenen ervaart, vooral van december tot april. De hogere hoogtes, zoals de Cordillera de Talamanca, bieden een koeler en gematigder klimaat, wat een toevluchtsoord biedt van de tropische hitte.

Ecotoerisme en biodiversiteit

De diversiteit in klimaat en ecologie maakt Costa Rica tot een hotspot voor ecotoerisme. Bezoekers worden aangetrokken door de mogelijkheid om een breed scala aan habitats te verkennen, van nevelwouden tot tropische stranden, elk met hun unieke flora en fauna. Het klimaat ondersteunt een buitengewone verscheidenheid aan levensvormen, waaronder honderden vogelsoorten, zoogdieren, amfibieën en reptielen, waardoor Costa Rica een van de meest biodiverse landen ter wereld is.

Milieubescherming en duurzaamheid

De inzet van Costa Rica voor milieubescherming en duurzaamheid is wereldwijd erkend. Het land heeft uitgebreide maatregelen genomen om zijn natuurlijke hulpbronnen te behouden en te beschermen, waaronder het instellen van nationale parken en beschermde gebieden die een aanzienlijk deel van het land beslaan. Deze inspanningen hebben bijgedragen aan het behoud van de unieke ecologische systemen en het bevorderen van een duurzame ontwikkeling die zowel de lokale gemeenschappen als de wereldwijde milieudoelstellingen ten goede komt.

Klimaatverandering en wetenschappelijk onderzoek

In de context van de wereldwijde klimaatverandering is het klimaat van Costa Rica een belangrijk onderzoeksgebied geworden. Wetenschappers en klimaatonderzoekers bestuderen de impact van veranderende weerspatronen op de biodiversiteit en ecosystemen van het land. Deze inzichten zijn cruciaal voor het ontwikkelen van strategieën om de kwetsbare habitats van Costa Rica te beschermen tegen de dreigende gevolgen van klimaatverandering.

Klimaatgemiddelden Costa Rica voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 22 en 26 graden Celsius en 's nachts tussen de 14 en 17 graden Celsius. Het regent 282 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 2000-4500 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2000 zonuren.

Temperatuurgrafiek Costa Rica

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Costa Rica.

Neerslaggrafiek Costa Rica

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Costa Rica.

Maximum temperatuur: tussen 22°C en 26°C
Warmste maand: 26°C in maart
Koudste maand: 22°C in oktober
Nachttemperatuur: tussen 14°C en 17°C
Droge dagen: 83 dagen
Dagen met regen: 282 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 2000-4500 mm
Aantal uren zon: 2000 uur

Beste reistijd voor Costa Rica

Om naar Costa Rica te gaan is de beste reistijd december t/m april. In deze periode heb je een aangename temperatuur en weinig neerslag. In Costa Rica is maart de warmste maand met 26°C en de meeste koude maand is 22°C in oktober.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Costa Rica.

Ervaringen met het klimaat van Costa Rica

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Costa Rica.

Fleur Marchena was in Costa Rica in oktober
redelijk

Hoewel de natuur mooi en levendig was, maakten de veelvuldige regenbuien het plannen van sommige dagen lastig. Het was warm, maar minder zonnig dan verwacht.

Anouk was in Costa Rica in augustus
goed

Mooie zonnige dagen worden afgewisseld met stortregens, typisch voor het regenseizoen. Ondanks de regen blijven de temperaturen aangenaam tussen de 25 en 30 graden Celsius. Neem zeker een regenjas mee!

Ben je in Costa Rica geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Costa Rica achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Costa Rica

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Costa Rica is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Costa Rica in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 24 25 26 26 24 23 23 23 23 22 23 23
Min °C 14 14 15 16 17 17 16 16 17 16 15 14
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 26 26 29 97 296 335 266 280 315 403 165 60
Dagen regen 13 11 15 21 28 29 30 29 30 30 28 18
Dagen droog 18 17 16 9 3 1 1 2 - 1 2 13
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 9 9 9 9 7 6 7 7 7 6 6 8
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 1 1 2 2 1 1 2 2
UV-index 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5

Klimaat van Costa Rica per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Costa Rica? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Costa Rica

Bekijk het volledige weerbericht voor Costa Rica

Wil je weten wat voor weer het is in Costa Rica voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Costa Rica en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Costa Rica voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Costa Rica

Alle bestemmingen in Costa Rica

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.