Het klimaat van Londen en de beste reistijd

Londen in Engeland kent een gematigd zeeklimaat, met milde temperaturen en regen gedurende het hele jaar. In de winter liggen de temperaturen rond de 2 graden en in de zomer stijgen ze naar zo'n 25 graden. De neerslag is redelijk gelijkmatig verdeeld over alle maanden, met wat meer regen in de herfst. Wind is een constante factor in Londen, met vaak een stevige bries die door de straten waait. De stad kan soms te maken krijgen met mist en lichte motregen. Over het algemeen genieten de inwoners van Londen van een gematigd en wisselvallig weerbeeld, waarbij ze altijd goed voorbereid moeten zijn op veranderingen.

Klimaat van Londen

In Londen heerst een speciaal klimaat dat bekend staat als een zeeklimaat. Dit betekent dat het weer hier het hele jaar door beïnvloed wordt door de nabijheid van de zee. Dit klimaat typeert zich door milde temperaturen en vrij veel neerslag gedurende het hele jaar.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Londen bedraagt 14 graden Celsius, wat betekent dat het over het algemeen niet extreem heet of koud is. Regen is een constante metgezel in deze stad, met neerslag in alle maanden van het jaar. Dit geeft het landschap zijn kenmerkende groene uitstraling. Londen ontvangt gemiddeld zo'n 283 mm regen per jaar. Dit verklaart waarom het landschap zo weelderig en groen is.

Klimaatdetails Londen

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 2°C en 25°C
  • Regen: 106 dagen per jaar en totaal 557 mm regen
  • Sneeuw: 4 dagen per jaar en 1 cm sneeuw
  • Zonuren: 1481 zonuren per jaar

Lente

In de lente ontwaakt Londen langzaam uit zijn winterslaap. De temperaturen beginnen te stijgen, met gemiddelde temperaturen overdag variërend tussen 7 en 13 graden Celsius. De stad wordt omhuld in een blos van kleur terwijl bloemen bloeien en bomen hun bladeren terugkrijgen. Regenbuien zijn gebruikelijk in deze periode, waardoor de stad er nog frisser en levendiger uitziet.

Zomer

De zomer in Londen is een levendige tijd, met juli als de warmste maand met gemiddelde temperaturen rond de 22 graden Celsius. De stad bruist van activiteiten en evenementen, terwijl mensen genieten van de langere dagen en aangename avonden. Regen komt nog steeds voor, maar meestal in korte, verfrissende buien die de hitte verzachten.

Herfst

Als de herfst aanbreekt, brengen de veranderende kleuren van de bladeren een prachtig schouwspel naar de straten van Londen. De temperaturen beginnen langzaam te dalen, met overdag gemiddelden tussen 7 en 13 graden Celsius. Regen is een gebruikelijk gezicht in deze periode, maar het draagt bij aan de romantische sfeer van de stad.

Winter

In de winter hult Londen zich in een deken van kou. Januari is de koudste maand, met gemiddelde temperaturen rond de 7 graden Celsius. Af en toe kan er wat sneeuw vallen, waardoor de stad een magisch tintje krijgt. Maar over het algemeen blijft de neerslag beperkt en zijn de dagen korter, wat de stad een intieme en knusse sfeer geeft.

Al met al kenmerkt het klimaat van Londen zich door zijn gematigdheid en de constante aanwezigheid van regen. Dit komt door de nabijheid van de zee, die het weer gedurende het hele jaar beïnvloedt. Het is deze unieke combinatie die Londen zijn karakteristieke groenheid en levendige atmosfeer geeft, ongeacht het seizoen.

Klimaatgemiddelden Londen voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 7 en 22 graden Celsius en 's nachts tussen de 2 en 13 graden Celsius. Het regent 157 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 283 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 8 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2178 zonuren.

Temperatuurgrafiek Londen

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Londen.

Neerslaggrafiek Londen

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Londen.

Maximum temperatuur: tussen 7°C en 22°C
Warmste maand: 22°C in juli
Koudste maand: 7°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 2°C en 13°C
Droge dagen: 200 dagen
Dagen met regen: 157 dagen
Dagen met sneeuw: 8 dagen
Totale regensom: 283 mm
Aantal uren zon: 2178 uur

Londen ligt in Engeland. Bekijk onze pagina over het klimaat van Engeland voor meer klimaatinfo over Engeland of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Londen

De beste reistijd voor Londen in in Engeland is van mei t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Londen is 22°C in juli en de laagste is 7°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Londen.

Ervaringen met het klimaat van Londen

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Londen.

Sanne was in Londen in september
goed

Verrassend genoeg viel er minder regen dan verwacht. Het wolkendek verlichtte vaak de drukkende hitte. Een paraplu is echter vereist.

Benthe van Dartel was in Londen in juni
redelijk

De dagen begonnen vaak zonnig, maar in de middag regende het. De temperatuur was echter aangenaam voor een wandeling in het park.

Adriaan Plasmeijer was in Londen in mei
goed

Zonnige momenten werden afgewisseld met koele dagen en lichte regen. Niettemin overheerste de warmte en was de algehele sfeer verrassend verfrissend.

Odette Idema was in Londen in juli
redelijk

Juli in Londen was mild met matige regen en zonneschijn. Het weer was typisch Brits, onvoorspelbaar maar over het algemeen aangenaam genoeg om van te genieten. Kleed je in lagen om voorbereid te zijn op veranderende weersomstandigheden.

Rens was in Londen in februari
matig

Hoewel de natte omstandigheden geschikt waren voor sightseeing in traditionele Britse pubs, was het beslist geen plek voor zon of sneeuw. Kleed je warm aan!

Erik was in Londen in augustus
redelijk

Augustus was in Londen verrassend mild, met temperaturen rond de 20 graden Celsius. Helaas werd het prachtige weer regelmatig onderbroken door onverwachte regenbuien. Geen typische zonneplek, maar af en toe een zonnige plek was wel fijn.

Stefan was in Londen in oktober
matig

Niet echt geschikt voor buitenactiviteiten. Een warme jas en een paraplu zijn noodzakelijke spullen. Wacht niet op zonneschijn of sneeuwvlokken.

Hester was in Londen in maart
matig

Verwacht geen zonnige dagen of sneeuwpret. Warme kleding en een paraplu zijn verplicht!

Mark was in Londen in december
uitstekend

Ik was hier in 2015 begin december en toen was het best warm voor de tijd van het jaar. We liepen er toen zonder jas. In Nederland was het toen ook uitzonderlijk warm.

Ben je in Londen geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Londen achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Londen

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Londen is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Londen in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 7 7 11 14 17 20 22 21 19 15 10 8
Min °C 2 2 3 5 8 10 13 13 11 9 6 3
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 21 22 21 18 24 31 29 29 16 17 25 30
Dagen regen 13 11 12 14 16 15 16 14 11 11 12 12
Dagen sneeuw 2 3 1 - - - - - - - - 2
Dagen droog 16 14 18 16 15 15 15 17 19 20 18 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 4 4 5 8 7 7 8 8 7 5 4 4
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 2 2 2 3 4 5 5 4 4 3 2 2

Klimaat van Londen per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Londen? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Londen

Bekijk het volledige weerbericht voor Londen

Wil je weten wat voor weer het is in Londen voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Londen en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Londen voor je in petto heeft.

Bestemmingen in de buurt van Londen

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.