Het klimaat van Suriname en de beste reistijd

In Suriname is het klimaat warm en vochtig met temperaturen tussen 23 en 31 graden. Neerslag valt regelmatig, met name in de maanden april tot augustus. De winden die hier waaien zijn verfrissend, maar niet bijzonder benoembaar. Over het algemeen kan het weer in Suriname worden omschreven als tropisch met een hoge luchtvochtigheid en regelmatige regenval.

Klimaat van Suriname

Het klimaat van Suriname is een fascinerend onderwerp dat de aandacht verdient van zowel inwoners als bezoekers van dit prachtige land. Suriname, gelegen in het noordoostelijke deel van Zuid-Amerika, staat bekend om zijn rijke biodiversiteit, uitgestrekte regenwouden en unieke culturele erfgoed.

Het klimaat van Suriname is een integraal onderdeel van zijn identiteit, dat de natuurlijke schoonheid, biodiversiteit en de manier van leven van zijn inwoners beïnvloedt. Terwijl het land geconfronteerd wordt met uitdagingen als gevolg van klimaatverandering, biedt het ook unieke kansen voor duurzame ontwikkeling en behoud van zijn natuurlijke hulpbronnen.

Klimaatdetails Suriname

  • Beste reistijd: februari t/m maart, augustus t/m november
  • Jaartemperatuur: tussen 23°C en 31°C
  • Regen: 258 dagen per jaar en totaal 1500-2500 mm regen
  • Zonuren: 1900-2200 zonuren per jaar

Klimaatkenmerken van Suriname

Suriname kent een tropisch regenwoudklimaat, gekenmerkt door hoge temperaturen, veel neerslag en een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 30°C, met weinig variatie in de loop van het jaar. De warmste maand is september, waarin de temperaturen kunnen oplopen tot 32°C, terwijl de koelste maand februari is, met gemiddelde temperaturen rond de 28°C.

Neerslag en zonneschijn

Suriname ontvangt jaarlijks tussen de 1500 en 2500 mm neerslag, verdeeld over het jaar met een piek tijdens het regenseizoen. Ondanks de aanzienlijke hoeveelheid neerslag, geniet het land ook van 1900 tot 2200 zonuren per jaar. Dit zorgt voor een weelderige, groene omgeving die essentieel is voor de biodiversiteit van het land. Het aantal droge dagen per jaar is relatief laag, slechts 76, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 80%.

Klimaatimpact op biodiversiteit en levenswijze

Het klimaat van Suriname heeft een directe invloed op de rijke biodiversiteit en de levenswijze van de bevolking. De hoge neerslag en vochtigheid zijn ideaal voor de groei van het tropisch regenwoud, dat een thuis biedt aan een breed scala aan planten- en diersoorten. Deze omstandigheden dragen ook bij aan de landbouw, die een belangrijke rol speelt in de economie en voedselvoorziening van het land.

Uitdagingen en kansen

De klimaatverandering vormt een uitdaging voor Suriname, met potentiële gevolgen zoals veranderingen in neerslagpatronen en een toename van extreme weersomstandigheden. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de waterhuishouding, landbouw, en de algehele leefbaarheid in het land. Tegelijkertijd biedt het klimaat van Suriname kansen voor duurzame ontwikkeling, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het bevorderen van ecotoerisme, dat de unieke natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van het land benadrukt.

Klimaatgemiddelden Suriname voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 28 en 32 graden Celsius en 's nachts tussen de 24 en 25 graden Celsius. Het regent 258 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 1500-2500 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 1900-2200 zonuren.

Temperatuurgrafiek Suriname

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Suriname.

Neerslaggrafiek Suriname

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Suriname.

Maximum temperatuur: tussen 28°C en 32°C
Warmste maand: 32°C in september
Koudste maand: 28°C in februari
Nachttemperatuur: tussen 24°C en 25°C
Droge dagen: 107 dagen
Dagen met regen: 258 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 1500-2500 mm
Aantal uren zon: 1900-2200 uur

Beste reistijd voor Suriname

Om naar Suriname te gaan is de beste reistijd februari t/m maart, augustus t/m november. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. In Suriname is september de warmste maand met 32°C en de meeste koude maand is 28°C in februari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Suriname.

Ervaringen met het klimaat van Suriname

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Suriname.

Dana Heijboer was in Suriname in januari
goed

Tussendoor waren er vele zonnige dagen om van te genieten.

Tamar Weiss was in Suriname in juli
goed

De hitte is behoorlijk intens, met temperaturen die vaak boven de 30 graden uitkomen. Een hoge luchtvochtigheid kan soms ondraaglijk zijn. Het avondweer is echter aangenaam koel.

Esther was in Suriname in mei
goed

Het weer draagt ​​bij aan de levendige sfeer en schoonheid van het land. Wees echter voorbereid op hoge temperaturen.

Mila Houtzager was in Suriname in oktober
goed

De hitte was intens, ideaal om te zonnebaden en te zwemmen.

Valentijn was in Suriname in december
goed

Hoewel de hitte soms erg intens was, bracht de stortregens een welkome afwisseling. De luchtvochtigheid kan hard zijn, maar de algehele ervaring was aangenaam.

Jacco was in Suriname in februari
goed

Warm maar niet benauwd, perfect voor een tropisch uitje.

Hanna was in Suriname in november
goed

Het warme weer maakte buitenrecreatie zeer aangenaam. Maar let op: een hoge luchtvochtigheid is even wennen!

Chloe was in Suriname in februari
uitstekend

Wel vaker regen gehad maar dat was heel snel weer voorbij (en eigenlijk best wel lekker). Vaak blauwe lucht, plotseling regen en dan weer strak blauwe lucht.

Johnny boy was in Suriname in oktober
uitstekend

Droog weinig tot geen regen. Mooie steak blauwe luchten met af en toe n wolkje. Aan de kust goed te doen door de wind. Binnenland zeer warm en vochtig.

Ben je in Suriname geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Suriname achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Suriname

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Suriname is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Suriname in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 29 28 29 29 29 29 30 31 32 32 31 29
Min °C 24 24 24 25 25 24 24 25 25 25 25 24
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 75 88 72 89 114 97 68 53 31 32 71 99
Dagen regen 25 24 26 24 28 25 20 15 12 14 19 26
Dagen droog 6 4 5 6 3 5 11 16 18 17 11 5
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 7 7 7 8 9 9 10 10 10 9 8
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3
UV-index 6 7 7 6 6 7 7 7 7 7 7 6

Klimaat van Suriname per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Suriname? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Suriname

Bekijk het volledige weerbericht voor Suriname

Wil je weten wat voor weer het is in Suriname voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Suriname en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Suriname voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.