Het klimaat van Griekenland en de beste reistijd

Griekenland heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de 8 en 33 graden Celsius. In de zomermaanden kunnen temperaturen stijgen tot wel boven de 40 graden. Neerslag komt voornamelijk voor in de wintermaanden, met december en januari als de natste maanden. De zon schijnt het hele jaar door, waardoor Griekenland een populaire bestemming is voor zonaanbidders. De Meltemi wind, ook wel bekend als de Etesische wind, blaast in de zomermaanden over de Egeïsche Zee en zorgt voor verkoeling aan de kust. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor watersportliefhebbers. Over het algemeen geniet Griekenland van een aangenaam klimaat met veel zon, perfect voor een ontspannen vakantie.

Klimaat van Griekenland

Griekenland, een land doordrenkt met geschiedenis en cultuur, wordt ook gekenmerkt door een gevarieerd klimaat dat zijn geografie beïnvloedt. Van de bergen in het noorden tot de eilanden in de Egeïsche Zee, Griekenland biedt een scala aan klimaatzones die elk hun eigen unieke karakter hebben.

In het algemeen geniet Griekenland van een mediterraan klimaat, met milde, natte winters en hete, droge zomers. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door zijn geografische ligging en de nabijheid van de Middellandse Zee, die de temperatuur matigt en regenval beïnvloedt.

Klimaatdetails Griekenland

  • Beste reistijd: mei t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 8°C en 33°C
  • Regen: 73 dagen per jaar en totaal 500-650 mm regen
  • Zonuren: 2776 zonuren per jaar

Lente

Na de koele wintermaanden begint de lente in Griekenland met milde temperaturen die geleidelijk stijgen naarmate het seizoen vordert. Regenval is nog steeds aanwezig, wat de natuur tot leven brengt en het landschap groen kleurt. Gemiddelde temperaturen liggen tussen de 14 en 20 graden Celsius overdag, ideaal voor het verkennen van historische bezienswaardigheden en het genieten van het buitenleven.

Zomer

De zomer in Griekenland is synoniem met intense hitte en stralende zonneschijn. Met temperaturen die regelmatig de 30 graden Celsius overschrijden, zoeken zowel lokale bewoners als toeristen verkoeling aan de kust of op een van de prachtige eilanden. Juli is de warmste maand, met gemiddelde temperaturen rond de 27 graden Celsius. Regen is zeldzaam tijdens deze periode, waardoor de lucht droog en helder blijft, perfect voor zonnige dagen aan het strand.

Herfst

Terwijl de zomer langzaam afneemt, begint de herfst in Griekenland met aangename temperaturen en een afname van de drukte van het hoogseizoen. De regen keert geleidelijk terug, wat resulteert in een groeiende weelderigheid van het landschap. Temperaturen liggen gemiddeld tussen de 20 en 25 graden Celsius overdag, waardoor het nog steeds comfortabel is om buitenactiviteiten te ondernemen en te genieten van de lokale keuken.

Winter

De winter in Griekenland kan variëren afhankelijk van de regio, met mildere temperaturen in het zuiden en koudere temperaturen in het noorden, vooral in de bergachtige gebieden. Januari is de koudste maand, met gemiddelde temperaturen van ongeveer 14 graden Celsius. Sneeuwval kan voorkomen in de hoger gelegen gebieden, waardoor het een favoriete bestemming wordt voor wintersportliefhebbers. Over het algemeen blijft het klimaat echter relatief mild, met regenachtige dagen afgewisseld met zonnige periodes.

Klimaatgemiddelden Griekenland voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 14 en 27 graden Celsius en 's nachts tussen de 12 en 25 graden Celsius. Het regent 73 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 500-650 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2500-2800 zonuren.

Temperatuurgrafiek Griekenland

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Griekenland.

Neerslaggrafiek Griekenland

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Griekenland.

Maximum temperatuur: tussen 14°C en 27°C
Warmste maand: 27°C in juli
Koudste maand: 14°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 12°C en 25°C
Droge dagen: 292 dagen
Dagen met regen: 73 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 500-650 mm
Aantal uren zon: 2500-2800 uur

Beste reistijd voor Griekenland

Om naar Griekenland te gaan is de beste reistijd mei t/m oktober. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. In Griekenland is juli de warmste maand met 31°C en de meeste koude maand is 12°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Griekenland.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Griekenland:

Ervaringen met het klimaat van Griekenland

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Griekenland.

Aimee was in Griekenland in mei
goed

Overdag schijnt meestal de zon, soms is het te warm, maar de avonden zijn koel en verfrissend. Geïsoleerde regenbuien houden het koel.

Aaltje Pieterson was in Griekenland in november
goed

Het weer in Griekenland in november was aangenaam. Hoewel het niet tropisch warm was, bood de zachte herfsttemperatuur een comfortabele vakantie. Er waren enkele regenachtige dagen, maar over het algemeen volop zon.

Rick ten Hoope was in Griekenland in januari
redelijk

In het noorden en in de bergen kan het ijskoud zijn met sneeuw. Zorg dat je goed bent voorbereid!

Sophie was in Griekenland in april
goed

Temperatuur was ideaal voor sightseeing en ontspanning. Een sporadische lichte regenbui was echter een klein minpuntje.

Jolijn Verrips was in Griekenland in augustus
uitstekend

De hitte in Griekenland in augustus was intens, maar gelukkig bracht de koele zee verlichting. Stralende zon elke dag, perfect voor zonaanbidders en strandliefhebbers. Zorg wel voor voldoende zonnebrand!

Wessel Turgut was in Griekenland in september
uitstekend

September in Griekenland was fantastisch met dagelijks zon. De temperaturen waren nog steeds hoog genoeg om te genieten aan het strand en de zee was nog heerlijk warm om in te zwemmen. Een absolute aanrader!

Roel Oele was in Griekenland in februari
goed

Griekenland in februari is verrassend. Hoewel een lenteachtig gevoel met fijne, milde temperaturen en zonnige periodes, kan het soms een tikje koel worden. Voor winterse zon, zeker een aanrader.

Zenna Kooreman was in Griekenland in juli
uitstekend

Het Griekse weer in juli was uitzonderlijk! Bakken zon, wat leidde tot heerlijke zwemdagen. Geen drup regen te bekennen en altijd een verkoelend zeebriesje. Echt een 5 sterren zonbestemming!

Ben je in Griekenland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Griekenland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Griekenland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Griekenland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Griekenland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 14 15 16 18 21 24 27 27 26 22 19 16
Min °C 12 12 13 15 19 22 24 25 23 20 17 14
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 27 30 12 8 7 2 0 1 6 15 16 26
Dagen regen 11 10 8 6 4 1 1 - 4 8 7 13
Dagen droog 20 18 23 24 27 29 30 31 26 23 23 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 9 11 12 12 12 12 10 7 7 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 4 4 5 5 6 6 7 7 6 5 5 4

Klimaat van Griekenland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Griekenland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Griekenland

Bekijk het volledige weerbericht voor Griekenland

Wil je weten wat voor weer het is in Griekenland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Griekenland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Griekenland voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Griekenland

Alle bestemmingen in Griekenland

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.