Het klimaat van Malta en de beste reistijd

Malta heeft een warm mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters. De zomermaanden, juni tot september, hebben temperaturen rond de 30 graden. In juli en augustus kan het zelfs oplopen tot 31 graden. De wintermaanden, december tot februari, zijn nog steeds aangenaam met temperaturen rond de 15 graden. De neerslag is vrij laag en valt voornamelijk in de wintermaanden, met gemiddeld 75 mm per maand. De wind die vaak voorkomt is de 'Gregale', een noordoostelijke wind die voor verkoeling zorgt in de zomer. Kortom, Malta heeft een heerlijk klimaat met veel zonuren en weinig regen, perfect voor een ontspannen vakantie het hele jaar door.

Klimaat van Malta

Malta heeft een typisch mediterraan klimaat met hete, droge zomers en gematigde, natte winters, dat geschikt is voor de teelt van veel mediterrane planten en producten zoals citrusvruchten, druiven en olijven, en tegelijkertijd een comfortabele en aangename omgeving biedt voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.

Door zijn geografische ligging, die fungeert als een natuurlijke barrière tegen de sterke winden en hete, droge lucht die het hoofdeiland Malta in de zomer soms kan treffen, staat het eiland Gozo, dat voor de kust van Malta ligt, bekend om zijn mildere mediterrane klimaat.

Klimaatdetails Malta

  • Beste reistijd: april t/m juni, september t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 9°C en 31°C
  • Zeetemperatuur: tussen 16°C en 28°C
  • Regen: 105 dagen per jaar en totaal 500-600 mm regen
  • Zonuren: 3000 zonuren per jaar

Op Malta maakt de kille, natte winter geleidelijk plaats voor de hete, droge zomer, met temperaturen die vaak variëren van 12 tot 20 graden Celsius, zodra de lente aanbreekt. In deze tijd van het jaar kan het weer erg onvoorspelbaar zijn, met sommige dagen warm en helder en andere kil en regenachtig.

De zomermaanden in Malta zijn vaak warm en droog, met temperaturen die regelmatig de 30 graden Celsius overschrijden. Vanwege de warme temperaturen en de prachtige stranden is dit de drukste reisperiode op het eiland.

De temperaturen op Malta variëren in de herfst van 15 tot 25 graden Celsius als het land overgaat van de hete, droge zomer naar de koudere, nattere winter. Met temperaturen van 8 tot 15 graden Celsius in de winter beleeft Malta een warme en natte winter.

Klimaatgemiddelden Malta voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 15 en 27 graden Celsius en 's nachts tussen de 14 en 26 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 16 en 28 graden Celsius. Het regent 105 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 500-600 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2900-3100 zonuren.

Temperatuurgrafiek Malta

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Malta.

Neerslaggrafiek Malta

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Malta.

Maximum temperatuur: tussen 15°C en 27°C
Warmste maand: 27°C in augustus
Koudste maand: 15°C in februari
Nachttemperatuur: tussen 14°C en 26°C
Zeetemperatuur: tussen 16°C en 28°C
Droge dagen: 260 dagen
Dagen met regen: 105 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 500-600 mm
Aantal uren zon: 2900-3100 uur

Beste reistijd voor Malta

Malta is een kleine eilandnatie in de Middellandse Zee die bekend staat om zijn mooie stranden, historische gebouwen en levendige cultuur. Wanneer is de beste tijd om naar Malta te gaan? Dat hangt af van wat je tijdens je reis wilt doen.

Als je de koje wil ontvluchten en van wat zon wilt genieten, dan zijn juni, juli en augustus de beste maanden om Malta te bezoeken. De temperaturen variëren in deze maanden van 25 tot 30 graden Celsius, waardoor ze het warmst zijn. Bedenk wel dat het eiland in deze maanden erg druk kan zijn met toeristen, dus je kunt je accommodatie het beste van tevoren boeken.

De lente- en herfstmaanden april, mei, september en oktober zijn geweldige tijden om Malta te bezoeken als je van de buitenlucht wilt genieten zonder het te warm te hebben. Het weer is in deze maanden mild, met temperaturen tussen de 15 en 20 graden Celsius. In deze tijd is het platteland van Malta ook op zijn mooist, met wilde bloemen in bloei en de zoete geur van oranjebloesem in de lucht.

Als je naar Malta wilt gaan wanneer het minder druk en goedkoper is, zijn de wintermaanden november, december en januari een goede keuze. Hoewel het weer koeler is, met temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius, is het eiland veel minder druk en kun je vaak goede deals vinden voor hotels en vluchten.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Malta.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Malta:

Ervaringen met het klimaat van Malta

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Malta.

Zara Pet was in Malta in december
goed

Zacht, maar perfectionisten vinden het misschien te cool om te zwemmen. Er viel weinig regen, en als het regende, was het kort en krachtig. Heerlijk vakantieweer.

Elske was in Malta in januari
redelijk

Er waren zonnige maar ook regenachtige dagen. De temperatuur schommelde tussen de 10 en 15 graden. Geen ideale omstandigheden voor een strandvakantie, maar comfortabel genoeg voor een ontspannen vakantie.

Geert Sleegers was in Malta in september
goed

De avonden waren een leuke manier om af te koelen van de hitte. Slechts een paar dagen regen.

Vera Rongen was in Malta in juli
goed

Ideaal voor liefhebbers van warme klimaten. Het kan echter erg heet zijn, waardoor het soms moeilijk is om iets te doen.

Janna was in Malta in februari
redelijk

Wat regen en wind, maar dit wordt gecompenseerd door zonnige dagen. Waterdichte jassen zijn verplicht. De temperaturen zijn prima voor een wintervakantie, maar verwacht geen zomerse omstandigheden.

Mark was in Malta in mei
goed

Prima weer, droog en niet te warm, dus prima om dingen te gaan bezoeken.

Ben je in Malta geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Malta achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Malta

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Malta is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Malta in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 16 15 16 17 20 23 26 27 26 24 21 17
Min °C 14 14 15 16 19 22 25 26 25 23 19 16
Water °C 17 16 17 18 21 26 27 28 27 25 23 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 41 37 24 10 7 4 1 5 21 69 63 39
Dagen regen 14 12 10 8 4 2 1 2 8 15 15 14
Dagen droog 17 16 21 22 27 28 30 29 22 16 15 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 6 9 12 12 12 12 12 11 7 7 6
Windkracht (Bft) 4 4 4 4 4 3 3 3 3 4 4 4
UV-index 4 4 5 5 6 6 7 7 6 6 5 4

Klimaat van Malta per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Malta? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Malta

Bekijk het volledige weerbericht voor Malta

Wil je weten wat voor weer het is in Malta voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Malta en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Malta voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Malta

Alle bestemmingen in Malta

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.