Turkije
weer, klimaat en beste reistijd

Turkije is een erg divers land. Je maakt hier kennis met interessante cultuur, geniet op heerlijke stranden en laat je verwonderen door de veelzijdige natuur. In Turkije kan elk type vakantieganger zich wel vermaken.

Ontdek de hoofdstad: Istanbul

In alleen Istanbul kun je al genoeg beleven voor een heerlijke vakantie. De bruisende stad biedt veel cultuur, gezelligheid en vermaak. De Kapali Çarsi is de grootste overdekte markt ter wereld. Hier struin je uren tussen de vele winkeltjes en kraampjes. Hier vind je zeker een leuk souvenirtje om mee naar huis te nemen.

Ook een bezoek aan de beroemde Hagia Sophia mag niet ontbreken. Dit was vroeger een kathedraal, werd later een moskee en daarna een museum. Of bezoek de Blauwe Moskee. Neem daarna plaats op een van de gezellige terrasjes en geniet van een verfrissend drankje.

Ontspan aan de Turkse Rivièra

Zee en strand van Cleopatra Beach in Alanya, Turkije

Ben je op zoek naar een geweldige bestemming voor een strandvakantie? Dan zit je aan de Turkse Rivièra goed. Dit kustgebied ligt tussen Antalya en Alanya en biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie. Pittoreske kustplaatsjes, uitgerekte stranden en heel veel zon wachten hier op je.

Geen zonvakantie, maar wintersport

Turkije is oprecht een veelzijdig land. Waar je aan de Turkse Rivièra geniet van een zonvakantie biedt het oosten van het land een perfect landschap voor een wintersportvakantie. De mooie berglandschappen liggen hier in de winter bedekt met een fijne laag sneeuw. Het grootste ski-gebied van het land vind je in Palandöken.

Andere bijzondere plaatsen

In Turkije is zoveel te ontdekken, dat we het nooit allemaal hier kunnen benoemen. Andere bijzondere plaatsen zijn Cappadocië, Pamukkale, Efeze, Nemrut Dagi en Konya.

Een veelzijdig land met een veelzijdig klimaat

Afhankelijk van welk gedeelte van Turkije je bezoekt, krijg je te maken met een ander klimaat. Over het algemeen is het weer in Turkije in de zomer warm en droog en zijn de winters redelijk mild maar wel nat. Daarom is Turkije vooral in de zomer een erg geliefde vakantiebestemming.

Maar in de winter genieten er ook genoeg mensen van milde temperaturen aan de Turkse Rivièra. In de bergen in het oosten ligt in de winter vaak een mooi pak sneeuw. Daar maken wintersportliefhebbers dan ook dankbaar gebruik van.Beste reistijd Turkije

De beste tijd om Turkije te bezoeken hangt grotendeels af van wat je tijdens je reis wilt zien en doen. Over het algemeen is de beste tijd om Turkije te bezoeken echter tussen april en juni, of tussen september en november. Deze schouderseizoenen bieden aangename temperaturen, prachtig weer, en minder drukte, waardoor ze ideaal zijn om het land te verkennen.

Qua temperatuur zijn de lente- en herfstmaanden doorgaans het aangenaamst, met gemiddelde maxima van 20-25 graden Celsius. Deze temperaturen zijn perfect om te genieten van de vele buitenactiviteiten die Turkije te bieden heeft, zoals wandelen in de bergen, het verkennen van de oude ruïnes, of genieten van de zon op de prachtige stranden van het land.

Regionale verschillen in Turkije

Er zijn enkele verschillen in de beste tijd om Turkije te bezoeken, afhankelijk van de regio van Turkije die je wilt bezoeken. Als je van plan bent de kustgebieden van Turkije te bezoeken, is de beste tijd om te gaan tussen april en juni, wanneer het weer warm en zonnig is, en het water nog relatief koel. Dit is ook een goede tijd om de vele eilanden van het land te bezoeken, omdat de drukte dan kleiner is en de prijzen betaalbaarder.

Voor wie de rijke geschiedenis en cultuur van het land wil ontdekken, zijn de herfstmaanden september en oktober de beste tijd om het land te bezoeken. In deze maanden is het weer nog steeds aangenaam, met gemiddelde temperaturen van rond de 20 graden Celsius, en de drukte is kleiner, waardoor het gemakkelijker is om de vele musea, oude ruïnes en andere culturele attracties van het land te verkennen.

Aanbiedingen voor Turkije

In de onderstaande tabel kun je snel het gemiddelde weer per maand in Turkije bekijken, de maandelijkse temperaturen of wanneer de neerslag het hoogst is. De gemiddelde maandelijkse klimaatgegevens zijn op basis van gegevens van de afgelopen 30 jaar.

Klimaat Turkse Rivièra per maand

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (°C) 12 13 16 19 23 28 31 32 29 24 19 14
Watertemperatuur (°C) 19 18 19 20 23 27 30 30 29 27 24 21
Neerslag (mm) 144 56 41 20 19 5 1 1 10 38 36 87

Weergegevens van: Antalya

Klimaat Lycische Kust per maand

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (°C) 13 14 16 19 23 28 31 32 28 24 19 15
Watertemperatuur (°C) 18 17 19 20 24 26 28 30 28 26 22 20
Neerslag (mm) 98 57 36 25 18 8 1 3 7 42 56 60

Weergegevens van: Marmaris

Klimaat Egeïsche Kust per maand

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (°C) 14 15 16 18 22 26 29 29 26 23 19 15
Watertemperatuur (°C) 18 17 19 20 24 26 28 30 28 26 22 20
Neerslag (mm) 139 62 44 21 11 6 0 0 8 48 62 84

Weergegevens van: Bodrum

Klimaat Noord Turkije per maand

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (°C) 9 10 12 15 21 25 28 28 24 19 15 11
Watertemperatuur (°C) 9 10 14 16 25 26 26 29 27 20 15 11
Neerslag (mm) 42 35 35 24 27 27 11 10 28 38 32 52

Weergegevens van: Istanbul

Reis en verblijf Turkije

Ben je van plan Turkije te bezoeken, kijk dan eens bij deze bekende reisbureaus. Ze zijn door reizigers beoordeeld als de beste en bieden geweldige prijzen voor elk budget.

Toon nog 16 aanbieders

Wil je een rondreis maken?

De onderstaande reisbureaus bieden rondreizen voor Turkije aan.

Vliegtickets

Op zoek naar een vlucht naar Turkije? Stap aan boord van een van deze luchtvaartmaatschappijen.

Klimaat Turkije

Het klimaat van Turkije varieert van gebied tot gebied door de ligging van het land op het noordelijk halfrond. In het algemeen kan het klimaat van het land worden omschreven als mediterraan, met hete, droge zomers en warme, regenachtige winters. Aan de andere kant kan het klimaat van Turkije, vanwege de enorme omvang en gevarieerde geografie van het land, ook worden omschreven als gematigd continentaal, oceanisch en semi-aride.

Het klimaat van Turkije wordt grotendeels bepaald door zijn ligging op het kruispunt van drie van 's werelds belangrijkste continenten: Europa, Azië en Afrika. Dit betekent dat het onderhevig is aan de klimatologische effecten van luchtmassa's afkomstig van alle drie deze locaties.

Daarnaast is het landschap van Turkije zeer gevarieerd, met bergketens, hoogvlakten en kustgebieden. Hierdoor kan het klimaat in de verschillende delen van het land sterk verschillen, waarbij sommige plaatsen een klimaat hebben dat lijkt op dat van de Middellandse Zee en andere een klimaat dat meer lijkt op dat van een landklimaat.

Lente in Turkije

Na de bittere kou van de winter heeft Turkije een overgangsseizoen naar de zomer, waarin de temperatuur geleidelijk aan aangenamer wordt. De temperaturen in de lente variëren meestal van 10 tot 20 graden Celsius per dag, waarbij het kwik geleidelijk hoger wordt naarmate het seizoen vordert.

De lente staat ook bekend om een grote kans op neerslag, die in deze tijd van het jaar in het hele land doorgaans varieert van milde tot grote hoeveelheden. Dit geldt vooral voor de kustgebieden van Turkije die het dichtst bij de Mediterraanse Zee liggen.

Zomer in Turkije

De temperaturen overdag variëren in de zomer in Turkije vaak van 30 tot 40 graden Celsius, het warmste seizoen van het jaar. De hitte kan drukkend zijn, vooral in die delen van het land die verder weg liggen en waar het klimaat meer continentaal is.

Regen komt in de zomer niet vaak voor, en in het grootste deel van Turkije valt in dit seizoen gemiddeld weinig tot geen neerslag. Dit komt omdat de weerpatronen meestal worden bepaald door de hete, droge luchtmassa's die hun oorsprong vinden in de woestijnen in het zuiden.

Aanbiedingen voor Turkije

Herfst in Turkije

Na de verzengende hitte van de zomer kent Turkije nog een overgangsseizoen richting de winter, waarin de temperatuur begint te dalen. In de herfst variëren de temperaturen meestal van 10 tot 20 graden Celsius, met een geleidelijk dalende trend in de thermometer naarmate het seizoen vordert.

Aanbiedingen voor Turkije

Bovendien is de kans op regen in de herfst groter, en Turkije krijgt in deze tijd van het jaar vaak matige tot aanzienlijke hoeveelheden neerslag. Dit geldt vooral voor de kustgebieden van Turkije.

Aanbiedingen voor Turkije

Winter in Turkije

In het binnenland van Turkije is de winter het koudste seizoen, met temperaturen die vaak onder 0 graden Celsius liggen. Dit maakt de winter tot het koudste seizoen in Turkije. Sneeuwval komt ook regelmatig voor in de winter, vooral in de hooglanden, waar een meer continentaal klimaat heerst.

Aanbiedingen voor Turkije

Regen komt ook vaker voor in de winter, en het land krijgt in deze tijd van het jaar matige tot zware neerslag. Vooral langs de kuststreek.

Aanbiedingen voor Turkije

Regionale variaties in klimaat

Het weer in Turkije kan van plaats tot plaats nogal verschillen. Zo hebben de kustdelen van Turkije een mediterraan klimaat, dat bestaat uit zomers die zeer heet en droog zijn en winters die enigszins warm en vochtig zijn. Dit komt omdat ze dicht bij de oceaan liggen, die een rol speelt bij het handhaven van een constantere temperatuur en een overvloedige toevoer van neerslag.

Aanbiedingen voor Turkije

Het klimaat in de binnenlanden van Turkije is daarentegen meer continentaal, met koelere winters en warmere zomers dan in de kustdistricten. Dit komt doordat ze dieper in het binnenland liggen, waardoor ze gevoeliger zijn voor de golven van hete, droge lucht die afkomstig zijn uit de woestijnen in het zuiden.

Aanbiedingen voor Turkije

Weergegevens van: Antalya

Weergegevens van: Marmaris

Weergegevens van: Bodrum

Klik op een regio van Turkije om het klimaat te bekijken:

Klimaat Turkse Rivièra (Antalya) per maand

Turkse Rivièra heeft een steppeklimaat. Het regent hier amper. De gemiddelde jaartemperatuur voor Turkse Rivièra is 22°C en er valt in een jaar tijd 458 mm regen. Het is 250 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 61% en een UV-index van 5.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 12 13 16 19 23 28 31 32 29 24 19 14
Min °C 8 9 10 13 16 21 24 24 21 18 13 10
Water °C 19 18 19 20 23 27 30 30 29 27 24 21
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag 144 56 41 20 19 5 1 1 10 38 36 87
Dagen
regen
15 11 11 8 8 3 2 - 4 8 7 13
Dagen
droog
16 17 20 22 23 27 29 31 26 23 23 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren
per dag
7 8 9 9 12 12 12 10 10 10 7 6
Windkracht
in Bft
3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 3 4 4 5 6 7 7 7 6 5 4 3

Weergegevens van: Antalya

Klimaat Lycische Kust (Marmaris) per maand

Lycische Kust heeft een steppeklimaat. Het regent hier amper. De gemiddelde jaartemperatuur voor Lycische Kust is 22°C en er valt in een jaar tijd 410 mm regen. Het is 247 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 62% en een UV-index van 5.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 13 14 16 19 23 28 31 32 28 24 19 15
Min °C 8 9 10 13 17 21 24 24 21 18 14 10
Water °C 18 17 19 20 24 26 28 30 28 26 22 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag 98 57 36 25 18 8 1 3 7 42 56 60
Dagen
regen
14 13 11 10 8 4 1 1 4 7 7 13
Dagen
droog
17 15 20 20 23 26 30 30 26 24 23 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren
per dag
8 8 9 9 11 12 11 10 10 10 8 6
Windkracht
in Bft
3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3
UV-index 3 4 4 5 6 7 7 7 6 5 4 3

Weergegevens van: Marmaris

Klimaat Egeïsche Kust (Bodrum) per maand

Egeïsche Kust heeft een steppeklimaat. Het regent hier amper. De gemiddelde jaartemperatuur voor Egeïsche Kust is 21°C en er valt in een jaar tijd 485 mm regen. Het is 267 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 67% en een UV-index van 5.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 14 15 16 18 22 26 29 29 26 23 19 15
Min °C 11 12 13 15 19 22 25 25 23 20 16 13
Water °C 18 17 19 20 24 26 28 30 28 26 22 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag 139 62 44 21 11 6 0 0 8 48 62 84
Dagen
regen
15 12 10 9 5 3 1 - 3 7 7 13
Dagen
droog
16 16 21 21 26 27 30 31 27 24 23 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren
per dag
7 8 9 9 11 12 11 10 10 10 8 7
Windkracht
in Bft
4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 4
UV-index 4 4 5 5 6 6 7 7 6 5 5 4

Weergegevens van: Bodrum

Klimaat Noord Turkije (Istanbul) per maand

Noord Turkije heeft een steppeklimaat. Het regent hier amper. De gemiddelde jaartemperatuur voor Noord Turkije is 18°C en er valt in een jaar tijd 363 mm regen. Het is 202 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 72% en een UV-index van 4.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 9 10 12 15 21 25 28 28 24 19 15 11
Min °C 5 6 7 10 15 19 22 23 20 16 12 8
Water °C 9 10 14 16 25 26 26 29 27 20 15 11
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag 42 35 35 24 27 27 11 10 28 38 32 52
Dagen
regen
12 12 14 13 11 8 7 4 10 13 11 13
Dagen
sneeuw
4 2 1 - - - - - - - - 1
Dagen
droog
15 14 16 17 20 22 24 27 20 18 19 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren
per dag
5 6 7 8 11 12 12 10 9 8 6 5
Windkracht
in Bft
3 3 3 3 3 3 3 4 3 3 3 3
UV-index 2 2 4 4 5 6 7 6 5 4 3 2

Weergegevens van: Istanbul

Turkije weer per maand

Hoe is het gemiddelde weer in een bepaalde maand voor Turkije? Laten we het uitzoeken! Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Weer Turkije

Het weer voor Turkije wordt de komende 14 dagen 4°C tot 20°C met een paar dagen kans op lichte regenbuien.

De weers­verwachting voor Turkije is gebaseerd op het weer in Ankara.

5-daagse weers­verwachting Turkije

Weer
Max/min
Regen
Wind
Dinsdag
21 maart
Icon
14°C
3°C
0 mm
2 m/s
Woensdag
22 maart
Icon
14°C
6°C
0 mm
4 m/s
Donderdag
23 maart
Icon
9°C
6°C
4.2 mm
2 m/s
Vrijdag
24 maart
Icon
12°C
4°C
0 mm
3 m/s
Zaterdag
25 maart
Icon
14°C
5°C
0 mm
2 m/s

Bekijk de 14 dagen weers­verwachting voor Turkije

Ervaringen weer Turkije

mirjam was hier in mei
Weer beoordeling: uitstekend
heerlijk warm, fris windje. Vroeg donker
Astrid was hier in juli
Weer beoordeling: uitstekend
Ik woon hier en in July August te heet daarvoor en daarna heerlijk warm en in de winter kan het koud zijn maar niet zo koud als Nederland. Zonnetje schijnt met regelmaat in de winter alleen in de avond is het wel erg frisjes tot koud, duurt gemiddeld 2.5 maand. Daarna wordt het weer warm. April doet wat ie wil zo ook in Turkije.
Eriberto Wyman was hier in januari
Weer beoordeling: uitstekend
Fantastic
Carlotte Huijs was hier in september
Weer beoordeling: uitstekend
Zon, zon, zon :)

Ben je in Turkije geweest?

Laat je ervaring met het weer van Turkije achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Door het versturen van de gegevens ga je akkoord met ons privacybeleid

Skigebieden Turkije

Veelgestelde vragen

Waar ligt Turkije?

Turkije ligt in een kaarsrechte lijn op ongeveer 2.733 km van Nederland (Utrecht → Ankara). Met de auto is de afstand 3.129 km. De totale reistijd is 31 uur.

Hoelang is het vliegen naar Turkije?

De vliegtijd vanaf Amsterdam Schiphol naar Turkije is ongeveer 4 u. 20 min.

Vliegtickets

Wat zijn de grootste luchthavens in Turkije?

Dit zijn de grootste luchthavens in Turkije:

 • Istanbul Airport (IST) in Istanbul
 • Sabiha Gökçen International Airport (SAW) in Istanbul
 • Atatürk International Airport (ISL) in Istanbul
 • Esenboğa International Airport (ESB) in Ankara
 • Adnan Menderes International Airport (ADB) in Izmir
 • Bursa Yenişehir Airport (YEI) in Bursa
 • Adana Airport (ADA) in Adana
 • Gaziantep International Airport (GZT) in Gaziantep
 • Konya Airport (KYA) in Konya
 • Antalya International Airport (AYT) in Antalya

Hoeveel inwoners heeft Turkije?

Turkije heeft 80.810.525 inwoners.

Hoe groot is Turkije?

De oppervlakte van Turkije is 780.580 km². Het is 19x groter dan Nederland.

Wat is de hoofdstad van Turkije?

De hoofdstad van Turkije is Ankara.

Wat is de valuta van Turkije?

In Turkije wordt de Turkse lira (TRY) gebruikt om mee te betalen.

Wisselkoers op 21 maart 2023

 • 1 Europese Euro = 19,45 Turkse lira
 • 1 Turkse lira = 0,051 Europese Euro
 • 100 Europese Euro = 1.944,85 Turkse lira
 • 100 Turkse lira = 5,14 Europese Euro

Wat is het netnummer van Turkije?

Het netnummer om naar Turkije te bellen is +90.

Reisadvies Turkije

Reisadvies voor Turkije

De kleurcode van het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Vanaf 7 februari 2023 geldt voor 3 maanden de noodtoestand in de gebieden die door de recente aardbevingen getroffen zijn (de provincies Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman en Malatya. De provincie Elazig behoort ook tot het rampgebied maar daar geldt de noodtoestand niet.

Laatste update: 6 maart 2023 om 15:59
Bron: Nederlandwereldwijd.nl