Zomervakantie 2024 boeken bij D-reizen

Het klimaat van Brazilië en de beste reistijd

Brazilie heeft een tropisch klimaat met temperaturen tussen de 19 en 30 graden. Het regenseizoen vindt plaats van december tot maart, met hevige stortbuien en onweersbuien. De rest van het jaar is over het algemeen warm en zonnig, ideaal voor een strandvakantie. Het weer in Brazilië kan echter nogal variëren, afhankelijk van de regio waar je bent. Van de regenwouden van de Amazone tot de prachtige stranden van Rio de Janeiro, de weersomstandigheden kunnen sterk verschillen. Vergeet niet om altijd een paraplu mee te nemen tijdens het regenseizoen, want de neerslag kan behoorlijk intens zijn. Over het algemeen genomen is het weer in Brazilië perfect voor diegenen die van zon, zee en strand houden.

Klimaat van Brazilië

Het klimaat van Brazilië is een fascinerende mix van tropische en gematigde zones, die het land een rijke diversiteit aan weersomstandigheden en ecosystemen biedt. Van het weelderige Amazoneregenwoud in het noorden tot de koelere, gematigde regio's in het zuiden, Brazilië's klimaat speelt een cruciale rol in het dagelijks leven, de cultuur en de economie van het land.

Tropisch klimaat in het noorden

In het noorden van Brazilië heerst een tropisch klimaat, gekenmerkt door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid het hele jaar door. Dit gebied kent twee hoofdseizoenen: een nat seizoen van december tot mei, met zware regenval en overstromingen, en een droog seizoen van juni tot november. Het Amazoneregenwoud, dat een groot deel van deze regio beslaat, is niet alleen het grootste regenwoud ter wereld maar ook een van de meest biodiverse gebieden. Het heeft een enorme invloed op het lokale klimaat en trekt jaarlijks duizenden toeristen.

Klimaatdetails Brazilië

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 19°C en 30°C
  • Zeetemperatuur: tussen 27°C en 30°C
  • Regen: 201 dagen per jaar en totaal 800-2000 mm regen
  • Zonuren: 2000-2800 zonuren per jaar

Gematigd klimaat in het zuiden

Het zuiden van Brazilië geniet van een gematigd klimaat met vier duidelijke seizoenen. De zomers zijn warm en vochtig, terwijl de winters koel en droog zijn, met temperaturen die soms onder het vriespunt dalen. Populaire toeristische bestemmingen zoals Rio de Janeiro en de stranden van Florianópolis bevinden zich in deze regio. Rio de Janeiro is wereldberoemd om zijn carnaval en prachtige stranden, terwijl Florianópolis bekend staat om zijn surfmogelijkheden en adembenemende natuur.

Andere klimaatzones

Centraal Brazilië heeft een semi-aride klimaat met weinig neerslag en hoge temperaturen het hele jaar door, terwijl het noordoosten van het land een semi-aride klimaat heeft met een lange droge periode. Deze regio's zijn thuis voor unieke ecosystemen zoals de Cerrado, een savanne-achtig gebied dat cruciaal is voor de landbouw.

Uitdagingen van klimaatverandering

Brazilië staat voor aanzienlijke uitdagingen als gevolg van klimaatverandering, waaronder ontbossing en een toename van extreme weersomstandigheden zoals droogtes en overstromingen. De Amazone, vaak beschreven als de 'longen van de aarde', is bijzonder kwetsbaar voor ontbossing en bosbranden, wat niet alleen de biodiversiteit bedreigt maar ook bijdraagt aan de wereldwijde klimaatverandering.

Klimaatgemiddelden Brazilië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 29 en 30 graden Celsius en 's nachts tussen de 24 en 26 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 27 en 30 graden Celsius. Het regent 201 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 800-2000 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2000-2800 zonuren.

Temperatuurgrafiek Brazilië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Brazilië.

Neerslaggrafiek Brazilië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Brazilië.

Maximum temperatuur: tussen 29°C en 30°C
Warmste maand: 30°C in januari
Koudste maand: 29°C in juli
Nachttemperatuur: tussen 24°C en 26°C
Zeetemperatuur: tussen 27°C en 30°C
Droge dagen: 164 dagen
Dagen met regen: 201 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 800-2000 mm
Aantal uren zon: 2000-2800 uur

Beste reistijd voor Brazilië

Voor veel reizigers is de beste reistijd naar Brazilië in de zomermaanden van december tot maart. De keuze van de maand kan afhangen van het carnaval in Rio de Janeiro of de regenverwachtingen in het Amazonegebied. Ook de regio's die je bezoekt bepalen de beste tijd om naar Brazilië te reizen.

De winter duurt van juni tot september, maar hoe noordelijker, hoe hoger de temperatuur en de vochtigheid. In feite is het noordoosten te heet om winters te hebben. Brazilië is een reisbestemming die het hele jaar door bestaat uit verschillende klimaatextremen. Maar geen van hen zijn ernstig genoeg om je te ontmoedigen om naar een deel van het land te reizen op een bepaald moment.

De zeetemperatuur is gelukkig wel het hele jaar door aangenaam tussen de 27°C en 30°C.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Brazilië.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Brazilië:

Ervaringen met het klimaat van Brazilië

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Brazilië.

Capybara was in Brazilië in juni
uitstekend

Brazilië was geweldig ik hoop dat we weer een keer terug kunnen komen. Het was warm en lekker zonnig het was tussen de 28 en 30 graden en er was heel erg veel te doen.

Marleen was in Brazilië in oktober
redelijk

Veel regen, maar toch warm, temperatuur rond de 25 graden. De zon was aangenaam, maar de hoge luchtvochtigheid kon het comfort beïnvloeden.

Bastiaan was in Brazilië in mei
uitstekend

De temperatuur was aangenaam 20-28 graden en hoewel het af en toe regende, was het verfrissend. Over het algemeen was er veel zon.

Mathijs van den Ouweland was in Brazilië in december
goed

December bleek in Brazilië verrassend warm, met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. Het regende zo nu en dan koel, maar het had zijn eigen charme. De avonden waren sfeervol, met een prachtige zonsondergang. Een echte aanrader voor de wintermaanden!

Fleur Janissen was in Brazilië in april
goed

De temperatuur was perfect om te reizen of gewoon te ontspannen. Ondanks enkele regenachtige dagen complementeerde verfrissende regen het tropische klimaat. Wij komen zeker terug!

Ben je in Brazilië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Brazilië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Brazilië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Brazilië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Brazilië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 30 30 30 30 30 30 29 30 30 30 30 30
Min °C 26 26 26 26 25 25 24 24 24 25 26 26
Water °C 29 30 30 30 30 29 28 28 27 28 28 29
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 76 93 138 131 85 62 45 14 4 5 7 33
Dagen regen 21 23 26 28 23 21 17 9 5 7 7 14
Dagen droog 10 5 5 2 8 9 14 22 25 24 23 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 8 8 8 8 9 9 9 9 8 8 8
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4
UV-index 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7

Klimaat van Brazilië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Brazilië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Brazilië

Vandaag is het bewolkt in Brazilië en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 28 graden Celsius. De wind waait matig uit het oosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Brazilië

Wil je weten wat voor weer het is in Brazilië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Brazilië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Brazilië voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Brazilië

Alle bestemmingen in Brazilië

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.