Het klimaat van Singapore en de beste reistijd

Singapore heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen het hele jaar door. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 23 en 31 graden Celsius. Er valt regelmatig neerslag, met een gemiddelde luchtvochtigheid van rond de 80%. In de periode van november tot en met januari kan er meer regen vallen dan in andere maanden. De wind kan soms verkoeling brengen, vooral vanuit het noordoosten. Over het algemeen is het weer zonnig en heet, met af en toe een verfrissende regenbui. Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon en voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. In Singapore kun je genieten van een aangenaam tropisch klimaat, ideaal voor liefhebbers van warm weer en groene omgevingen.

Klimaat van Singapore

Het klimaat van Singapore is een fascinerende mix van overvloedige regenval, hoge temperaturen en een rijke dosis zonlicht, waardoor het een unieke bestemming is voor zowel bewoners als bezoekers. Het klimaat van Singapore is zonder twijfel intens en uitdagend, maar ook een integraal onderdeel van wat het eiland zo'n boeiende plek maakt.

De combinatie van hoge temperaturen, overvloedige neerslag en rijke zonneschijn creëert een omgeving waar zowel de natuur als de stedelijke activiteiten floreren. Voor bezoekers en bewoners biedt het klimaat van Singapore een levendige achtergrond voor een scala aan activiteiten, van het verkennen van de natuurlijke schoonheid tot het genieten van de bruisende stadsleven.

Klimaatdetails Singapore

  • Beste reistijd: februari t/m april
  • Jaartemperatuur: tussen 23°C en 31°C
  • Regen: 167 dagen per jaar en totaal 2165 mm regen
  • Zonuren: 1800-2100 zonuren per jaar

Tropisch regenwoudklimaat

Singapore ligt vrijwel op de evenaar en geniet van een tropisch regenwoudklimaat. Dit klimaattype wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en een hoge vochtigheid gedurende het hele jaar, met weinig temperatuurverschil tussen de seizoenen. De gemiddelde jaartemperatuur in Singapore is een warme 31°C, wat bijdraagt aan de constante zomerse sfeer die het eiland uitstraalt.

Overvloedige neerslag

Een opvallend kenmerk van het klimaat in Singapore is de hoeveelheid neerslag die het ontvangt. Met jaarlijkse neerslagcijfers tussen 2300 en 2600 mm, is regen een frequente bezoeker. Dit draagt bij aan de weelderige groene landschappen en rijke biodiversiteit van het eiland. Ondanks de regelmatige buien, kent Singapore ook 24 droge dagen per jaar, wat een welkome afwisseling biedt van de anders zo vochtige omstandigheden.

Zonneschijn en luchtvochtigheid

Singapore geniet van 1800 tot 2100 zonuren per jaar, wat essentieel is voor zowel het lokale ecosysteem als de levendige stedelijke leven. De gemiddelde luchtvochtigheid in Singapore is 77%, wat bijdraagt aan het gevoel van warmte maar ook de groei van de flora en fauna bevordert. De UV-index staat gemiddeld op 7, wat een hoge blootstelling aan zonlicht aangeeft en het belang van zonbescherming onderstreept.

Temperatuurvariaties

Hoewel de temperatuur in Singapore relatief stabiel blijft, met dagelijkse gemiddelden tussen 29 en 31 graden Celsius, zijn er lichte variaties te merken door het jaar heen. De warmste maand is maart, met een gemiddelde temperatuur van 31 graden Celsius, terwijl de koudste maand januari is, met een gemiddelde van 29 graden Celsius. 's Nachts koelt het af tot tussen de 25 en 27 graden Celsius, wat zorgt voor enige verlichting van de dagelijkse hitte.

Neerslagpatronen

Het regent gemiddeld 324 dagen per jaar in Singapore, wat het belang van goede regenkleding en paraplu's onderstreept voor iedereen die het eiland bezoekt of er woont. De regenval draagt bij aan de hoge vochtigheidsniveaus en de weelderige, groene omgeving die Singapore zo uniek maakt.

Klimaatgemiddelden Singapore voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 29 en 31 graden Celsius en 's nachts tussen de 25 en 27 graden Celsius. Het regent 324 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 2300-2600 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 1800-2100 zonuren.

Temperatuurgrafiek Singapore

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Singapore.

Neerslaggrafiek Singapore

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Singapore.

Maximum temperatuur: tussen 29°C en 31°C
Warmste maand: 31°C in maart
Koudste maand: 29°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 25°C en 27°C
Droge dagen: 41 dagen
Dagen met regen: 324 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 2300-2600 mm
Aantal uren zon: 1800-2100 uur

Beste reistijd voor Singapore

Om naar Singapore te gaan is de beste reistijd februari t/m april. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. In Singapore is maart de warmste maand met 31°C en de meeste koude maand is 29°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Singapore.

Ervaringen met het klimaat van Singapore

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Singapore.

Kristel Kaptijn was in Singapore in september
redelijk

Het was vaak bewolkt en er vielen regelmatig korte maar hevige buien. De temperatuur was aangenaam, rond de 30 graden.

Romy was in Singapore in februari
goed

De hoge luchtvochtigheid is even wennen, maar persoonlijk heb ik er geen last van. Goede maand om te bezoeken!

Nora Brabander was in Singapore in augustus
goed

Een paraplu is aanbevolen!

Elisa was in Singapore in juli
redelijk

De temperatuur overdag steeg tot 31°C. Verwacht uitgebreide buien, soms hevig maar kort. Airconditioning in gebouwen zorgde voor een welkome verlichting. niet ideaal voor buitenactiviteiten.

Joost was in Singapore in juni
goed

Echt koel was het nooit, zelfs 's nachts lag de temperatuur meestal rond de 30 graden Celsius. Het regende af en toe, maar niet voor lang.

Babette was in Singapore in april
goed

Hoewel het warm en vochtig was, waren er voldoende zonnige dagen voor buitenactiviteiten. Korte, krachtige buien zorgden voor verkoeling. Tip: neem lichte kleding mee.

Ben je in Singapore geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Singapore achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Singapore

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Singapore is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Singapore in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 29 30 31 31 31 31 31 31 31 31 30 30
Min °C 25 25 25 26 27 27 26 26 26 26 26 25
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 158 98 122 129 105 66 60 79 72 125 185 208
Dagen regen 27 23 28 28 28 25 25 28 26 27 29 30
Dagen droog 4 5 3 2 3 5 6 3 4 4 1 1
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 8 9 9 9 9 9 9 9 9 8 7
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7

Klimaat van Singapore per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Singapore? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Singapore

Bekijk het volledige weerbericht voor Singapore

Wil je weten wat voor weer het is in Singapore voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Singapore en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Singapore voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.