Het klimaat van Maleisië en de beste reistijd

Maleisië kent een tropisch klimaat met hoge temperaturen het hele jaar door. De gemiddelde temperatuur varieert van 23 tot 32 graden Celsius. Neerslag komt regelmatig voor, vooral in de maanden april, mei, oktober en november. Het weer kan plotseling veranderen van zonnig naar regenachtig, waardoor een paraplu altijd handig is om bij je te hebben. Maleisië wordt beïnvloed door de moessonwinden, waardoor het weer onvoorspelbaar kan zijn. Het algemene weerbeeld is dus warm en vochtig, met af en toe hevige regenbuien.

Klimaat van Maleisië

Maleisië, een land gelegen in Zuidoost-Azië, is gezegend met een tropisch regenwoudklimaat dat het hele jaar door warm en vochtig is. Dit klimaat wordt gekenmerkt door overvloedige regenval, hoge temperaturen, en een hoge luchtvochtigheid, wat resulteert in een weelderige en groene omgeving die het hele jaar door te zien is.

Het klimaat van Maleisië is een essentieel onderdeel van zijn charme en aantrekkingskracht. De warme temperaturen, overvloedige regenval, en hoge luchtvochtigheid creëren een omgeving die rijk is aan natuurlijke schoonheid en biodiversiteit. Voor degenen die het land bezoeken, biedt het klimaat een perfecte achtergrond voor avontuur, ontspanning, en ontdekking. Maleisië verwelkomt iedereen met zijn warme klimaat en belooft een onvergetelijke ervaring in het hart van Zuidoost-Azië.

Klimaatdetails Maleisië

  • Beste reistijd: maart t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 23°C en 32°C
  • Regen: 278 dagen per jaar en totaal 2000-3000 mm regen
  • Zonuren: 2000-2200 zonuren per jaar

Temperatuur en regenval: een constante dans

Met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 32°C, biedt Maleisië een warm toevluchtsoord voor zowel de lokale bevolking als toeristen. De temperaturen overdag liggen meestal tussen de 31 en 32 graden Celsius, terwijl ze 's nachts iets afkoelen naar een comfortabele 22 tot 24 graden Celsius. Deze constante warmte wordt gevoed door de gemiddeld 2000 tot 2200 zonuren per jaar, waardoor Maleisië een ideale bestemming is voor liefhebbers van zon en warmte.

De regenval in Maleisië is echter net zo significant als de zonneschijn. Met een jaarlijkse neerslag tussen de 2000 en 3000 mm, ervaren bezoekers vaak de krachtige en verfrissende tropische buien. Deze regens vallen verspreid over 278 dagen per jaar, waardoor het landschap weelderig en vruchtbaar blijft.

Droge dagen en luchtvochtigheid

Ondanks de frequente regenval, kent Maleisië ook droge perioden, met gemiddeld 52 droge dagen per jaar. Deze dagen bieden een korte pauze van de anders constante vochtigheid, die gemiddeld rond de 78% ligt. Deze hoge luchtvochtigheid draagt bij aan het gevoel van warmte maar zorgt ook voor de rijke biodiversiteit en de weelderige landschappen waar Maleisië bekend om staat.

UV-Index en bescherming tegen de zon

Met een gemiddelde UV-index van 7 is het belangrijk voor zowel bewoners als bezoekers om adequate zonbescherming te gebruiken. Deze relatief hoge UV-index benadrukt de noodzaak van zonnebrandcrème, hoeden, en beschermende kleding om de huid te beschermen tegen de sterke zonnestralen.

Klimaatvariaties

Hoewel het klimaat over het algemeen consistent is, zijn er kleine variaties te merken door het jaar heen. Februari staat bekend als de warmste maand, met temperaturen die een piek van 32 graden Celsius bereiken, terwijl januari iets koeler is met een gemiddelde temperatuur van 31 graden Celsius. Deze subtiele verschillen maken elk seizoen uniek en invloedrijk op de beste tijden om het land te bezoeken.

Klimaatgemiddelden Maleisië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 31 en 32 graden Celsius en 's nachts tussen de 22 en 24 graden Celsius. Het regent 278 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 2000-3000 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2000-2200 zonuren.

Temperatuurgrafiek Maleisië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Maleisië.

Neerslaggrafiek Maleisië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Maleisië.

Maximum temperatuur: tussen 31°C en 32°C
Warmste maand: 32°C in februari
Koudste maand: 31°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 22°C en 24°C
Droge dagen: 87 dagen
Dagen met regen: 278 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 2000-3000 mm
Aantal uren zon: 2000-2200 uur

Beste reistijd voor Maleisië

Om naar Maleisië te gaan is de beste reistijd maart t/m oktober. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. In Maleisië is februari de warmste maand met 32°C en de meeste koude maand is 31°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Maleisië.

Ervaringen met het klimaat van Maleisië

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Maleisië.

Esmee was in Maleisië in januari
goed

Het klimaat is uitstekend, hoewel er op sommige dagen een hoge luchtvochtigheid en regen valt. Ideaal voor degenen die warmte en zonneschijn willen, maar regen kunnen verdragen.

Mieke was in Maleisië in mei
redelijk

Heet, vochtig, met frequente buien, soms hevig. In de middag waren er regelmatig onweersbuien. Het was niet ideaal voor buitenactiviteiten, maar met de juiste planning en voorbereiding was het draaglijk.

Jan was in Maleisië in december
redelijk

Hoewel het soms vochtig en heet was, was het draaglijk en zorgde de regen voor een verfrissende verlichting.

Babette was in Maleisië in april
goed

De temperatuur is hier redelijk constant rond de 32 graden Celsius. De zonnige momenten waren ideaal voor buitenactiviteiten, ook al kon de luchtvochtigheid soms erg hoog zijn.

Esther van Hezik was in Maleisië in februari
goed

Het werd 's nachts iets kouder. Het regende af en toe, maar de buien waren kort en hevig, wat een goede afwisseling was van de hitte. Een paraplu is verplicht!

Thomas was in Maleisië in oktober
redelijk

Het regent veel, vooral in de middag, maar tussendoor is het warm en zonnig. Een beetje onvoorspelbaar, dus zorg altijd voor een back-upplan voor binnenactiviteiten.

Marcella was in Maleisië in augustus
goed

Soms regende het, waardoor we wat afkoelden. Het was perfect voor stranddagen en avonturen in het binnenland.

Naomi Heijstek was in Maleisië in november
goed

Ondanks de veelvuldige regenbuien die voor enige verfrissing zorgen, is de algehele ervaring toch aangenaam, zeker als je van een tropisch klimaat houdt. Vertrouw op lokale apps voor nauwkeurige weerupdates.

Zara Wolfert was in Maleisië in maart
goed

Felle zon wordt regelmatig afgewisseld met de gebruikelijke regen - ideaal voor natuurliefhebbers!

Ben je in Maleisië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Maleisië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Maleisië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Maleisië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Maleisië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 31 32 32 32 32 32 32 32 32 32 31 31
Min °C 22 22 23 23 24 23 23 23 23 24 23 23
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 34 28 58 50 51 36 30 40 39 76 84 68
Dagen regen 21 18 25 25 26 22 22 23 24 23 25 24
Dagen droog 10 10 6 5 5 8 9 8 6 8 5 7
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 9 9 9 9 9 9 9 9 8 7 7
Windkracht (Bft) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
UV-index 6 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7

Klimaat van Maleisië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Maleisië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Maleisië

Bekijk het volledige weerbericht voor Maleisië

Wil je weten wat voor weer het is in Maleisië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Maleisië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Maleisië voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.