Het klimaat van Bolivia en de beste reistijd

Bolivia heeft een divers klimaat met temperaturen variërend van 9 tot 30 graden. In het Altiplano gebied is het over het algemeen koel en droog, terwijl het in de laaglanden warmer en vochtiger is. De regenval varieert sterk tussen de verschillende regio's. De zomermaanden kunnen meer neerslag brengen, terwijl de wintermaanden doorgaans droger zijn. Het weer in Bolivia wordt beïnvloed door de Andes en de Amazone, waardoor er grote verschillen zijn in temperatuur en neerslag tussen de verschillende gebieden. Houd rekening met deze variatie bij het plannen van je reis naar Bolivia, zodat je goed voorbereid bent op de verschillende weersomstandigheden die je kunt tegenkomen tijdens je verblijf.

Het klimaat van Bolivia en de beste reistijd thunder-showers-day 22°C

Klimaatdetails Bolivia

  • Beste reistijd: mei t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 9°C en 30°C
  • Regen: 183 dagen per jaar en totaal 500-1000 mm regen
  • Zonuren: 2300-2500 zonuren per jaar

Klimaat van Bolivia

Bolivia heeft een gevarieerd klimaat van tropisch laagland tot koude hooglanden met gevarieerde regen en zonuren. De gemiddelde jaartemperatuur voor Bolivia is 18°C en er valt in een jaar tijd 500-1000 mm regen en 20-60 cm aan sneeuw. Bolivia heeft 2300-2500 uren aan zon per jaar. Het is 149 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 66% en een UV-index van 4.

De warmste maand is oktober met 20 graden Celsius. De koudste maand is mei met 17 graden Celsius.

Op vakantie naar Bolivia?

Klimaatgemiddelden Bolivia voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 17 en 20 graden Celsius en 's nachts tussen de 6 en 12 graden Celsius. Het regent 183 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 500-1000 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2300-2500 zonuren.

Temperatuurgrafiek Bolivia

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Bolivia.

Neerslaggrafiek Bolivia

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Bolivia.

Maximum temperatuur: tussen 17°C en 20°C
Warmste maand: 20°C in oktober
Koudste maand: 17°C in mei
Nachttemperatuur: tussen 6°C en 12°C
Droge dagen: 182 dagen
Dagen met regen: 183 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 500-1000 mm
Aantal uren zon: 2300-2500 uur

Beste reistijd voor Bolivia

Het klimaat in Bolivia varieert per regio. Er zijn drie belangrijke regio's die invloed hebben op het weer in Bolivia: de Altiplano in het westen, de centrale hooglanden in het zuid-centrale gebied net voorbij de Andes, en de tropische laaglanden in het oosten.

Het weerbeeld verandert naargelang de streek en de tijd van het jaar. En er is een nat seizoen en een droog seizoen om rekening mee te houden voor je een reis naar Bolivia boekt.

Beste tijd om te bezoeken in het algemeen

Voor de meeste reizigers is mei-okt de beste tijd om Bolivia te bezoeken. Dit is de droge periode, maar ook de Boliviaanse winter. De hooglanden kunnen dan koud zijn en 's nachts in de woestijn kan het ver onder het vriespunt worden, vooral in juni en juli.

De vochtige jungle profiteert wel van deze koelere temperaturen. Het begin van het droge seizoen in april-mei, heeft lagere prijzen en minder mensenmassa's, maar voelt nog fris aan van de recente regens. Oktober en november zijn ook droog maar warmer, de lente nadert en de drukte verspreidt zich.

Droog en nat seizoen

In plaats van de traditionele vier seizoenen heeft Bolivia alleen het droge en het natte seizoen. Hoewel die in het hele land enigszins variëren, begint het droge seizoen meestal in mei en eindigt het eind november.

Het natte seizoen neemt de rest van het jaar in beslag. De stortregens vallen meestal tussen januari en maart. De andere relatief natte maanden kennen meestal hooguit een plaatselijke regenbui per dag.

Altiplano

In de zuidelijke Altiplano is de lucht mooi blauw, maar het is er ook erg koud, 's nachts daalt het tot ver onder het vriespunt. Het regenseizoen loopt hier van november tot maart en kan soms hinder veroorzaken op de wegen. Reizen is echter wel mogelijk.

Centrale hooglanden

De beste tijd om de hooglanden in Bolivia te bezoeken is van april tot oktober. Dit is de koude winterperiode, maar het zou droog moeten zijn met veel blauwe luchten en zonneschijn en temperaturen rond de 10°C.

Tropische laaglanden

De oostelijke laaglanden, waaronder Santa Cruz en de Amazone, hebben het hele jaar door warme temperaturen tussen 15°C en 31°C. Je hebt hier veelal droog en zonnig weer, maar de temperaturen kunnen 's nachts nog steeds kelderen. Kleed je dus warm aan.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Bolivia.

Ervaringen met het klimaat van Bolivia

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Bolivia.

Marleen was in Bolivia in maart
goed

Met een aangename warmte, deels zonnig, deels bewolkt weer was Bolivië in maart verrassend aangenaam. Er was wat regen, maar voornamelijk 's nachts. Overdag kon de temperatuur oplopen tot 25°C. Geweldige ervaring!

Ben je in Bolivia geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Bolivia achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Bolivia

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Bolivia is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Bolivia in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 18 18 18 18 17 17 17 18 19 20 20 19
Min °C 11 11 10 9 7 6 6 7 9 11 11 12
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 93 76 68 29 12 5 5 7 16 48 65 85
Dagen regen 24 22 22 16 9 5 5 6 10 19 21 24
Dagen droog 7 6 9 14 22 25 26 25 20 12 9 7
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 10 9 8 9 7 7 8 10 10 11 12 11
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 5

Klimaat van Bolivia per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Bolivia? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Bolivia

Vandaag is het bewolkt in Bolivia en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 22 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordnoordoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Bolivia

Wil je weten wat voor weer het is in Bolivia voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Bolivia en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Bolivia voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Bolivia

Alle bestemmingen in Bolivia

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.