Zoeken Menu

Hoe is het klimaat in Waddeneilanden?

Waddeneilanden heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 15°C. Gedurende het jaar variëren de maandelijkse temperaturen van een minimum van 7°C tot een maximum van 22°C.

Jaarlijks valt er gemiddeld 712 mm neerslag in Waddeneilanden in de vorm van regen, sneeuw of hagel. Ter vergelijking, in Nederland valt er 862 mm neerslag per jaar. Van de totale neerslag valt er in een jaar ongeveer 5,5 cm in de vorm van sneeuw.

De beste reistijd voor een zonvakantie naar Waddeneilanden is juni tot en met september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en niet te veel neerslag, wat het een goede tijd maakt om Waddeneilanden te bezoeken. In de andere maanden van het jaar heb je teveel neerslag of is de temperatuur ongeschikt voor een zonovergoten vakantie.

Goedkope zonvakanties naar Waddeneilanden Link


  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 7 7 10 13 16 20 22 22 19 15 10 8
Neerslag (mm) 64 46 43 36 43 58 63 79 65 73 73 69
Sneeuw (cm) 1,6 1,7 1,0 0,1 0 0 0 0 0 0 0,1 1,0

Wil je naar Waddeneilanden?

Mis de beste vakantiedeals voor Waddeneilanden niet en ontdek wat onze partners voor jou in petto hebben. Klik op een logo voor alle vakantieaanbiedingen.

GoedStarStarStarStar

Het weer was gevarieerd, met af en toe zon, maar ook bewolkt... meer

Eva

GoedStarStarStarStar

Het was heerlijk wandelen en fietsen tussen de voorjaarsbl... meer

Dennis Meulemans

  • Gemiddelde jaartemperatuur: 15°C
  • Hoogste temperatuur: 22°C in juli en augustus
  • Laagste temperatuur: 7°C in januari en februari
  • Neerslag*: 712 mm per jaar, gemiddeld 59 mm per maand
  • Sneeuwval: 5,5 cm per jaar
  • Droogste maanden: 36 mm in april, 43 mm in maart en mei
  • Natste maanden: 79 mm in augustus, 73 mm in oktober en 73 mm in november

*Neerslag wordt gemeten als een combinatie van regen, sneeuw en hagel

Klimaattabel van Waddeneilanden

De klimaattabel van Waddeneilanden toont de gemiddelde temperaturen, neerslag, sneeuw en UV-index per maand. De tabel geeft voor elke maand een overzicht van de gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, de totale hoeveelheid neerslag in millimeters, de totale hoeveelheid sneeuwval in centimeters en de UV-index. Neerslag wordt altijd gemeten als water, zelfs als het sneeuw of hagel is.


  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 7 7 10 13 16 20 22 22 19 15 10 8
Temp. min (°C) 3 3 4 6 9 13 15 15 13 10 6 4
Neerslag (mm) 64 46 43 36 43 58 63 79 65 73 73 69
Sneeuw (cm) 1,6 1,7 1,0 0,1 0 0 0 0 0 0 0,1 1,0
UV-index 1 2 3 4 4 5 5 4 3 2 1 1

Gemiddelde temperatuur per maand in Waddeneilanden

Deze grafiek toont de gemiddelde maximumtemperaturen per maand in Waddeneilanden, Nederland. De temperaturen zijn weergegeven in graden Celsius en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten temperaturen per maand van de afgelopen jaren.

Temperatuur per maand in Waddeneilanden, Nederland

Gemiddelde neerslag per maand in Waddeneilanden

Deze grafiek toont hoeveel neerslag er in Waddeneilanden, Nederland gemiddeld per maand valt. Neerslag wordt altijd gemeten als water, ook als het sneeuw of hagel is. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken hoeveel er is gevallen, ongeacht de vorm van de neerslag. De hoeveelheid neerslag is gemeten in millimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten neerslag per maand van de afgelopen jaren.

Neerslag per maand in Waddeneilanden, Nederland

Gemiddelde sneeuwval per maand in Waddeneilanden

Deze grafiek toont hoeveel sneeuw er in Waddeneilanden, Nederland gemiddeld per maand valt. De hoeveelheid sneeuwval is gemeten in centimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten sneeuwval per maand van de afgelopen jaren.

Sneeuwval per maand in Waddeneilanden, Nederland

Gemiddelde UV-index per maand in Waddeneilanden

Deze grafiek toont de gemiddelde UV-index per maand in Waddeneilanden, Nederland. De UV-index geeft de intensiteit van de ultraviolette straling aan en loopt van 0 tot maximaal 11.

UV-index per maand in Waddeneilanden, Nederland

Temperatuur per jaar in Waddeneilanden

Deze grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Waddeneilanden, Nederland. De jaartemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, is de gemiddelde temperatuur van alle twaalf temperaturen per maand bij elkaar opgeteld van dat jaar.

Temperatuur per jaar per jaar in Waddeneilanden, Nederland

Neerslagsom per jaar in Waddeneilanden

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid neerslag die in de afgelopen jaren is gevallen in Waddeneilanden, Nederland. De totale neerslagsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid neerslag die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Neerslag per jaar in Waddeneilanden, Nederland

Sneeuwsom per jaar in Waddeneilanden

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid sneeuw die in de afgelopen jaren is gevallen in Waddeneilanden, Nederland. De totale sneeuwsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid sneeuw die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Sneeuwval per jaar in Waddeneilanden, Nederland

Meer klimaatinfo over Waddeneilanden

Het klimaat van de Waddeneilanden, gelegen aan de noordkust van Nederland, is een intrigerend onderwerp voor zowel bewoners als bezoekers. Deze eilandengroep, bekend om zijn unieke natuur en biodiversiteit, ervaart een gematigd zeeklimaat. Dit klimaattype zorgt voor relatief milde winters en koele zomers, met neerslag verspreid over het hele jaar. In dit artikel duiken we dieper in de klimatologische kenmerken van de Waddeneilanden en bespreken we de beste reistijd om deze prachtige locatie te bezoeken.

Het klimaat van de Waddeneilanden, met zijn zachte zomers en milde winters, maakt het een aantrekkelijke bestemming gedurende het hele jaar. De combinatie van het zeeklimaat met de natuurlijke schoonheid van de eilanden zorgt voor een unieke ervaring voor elke bezoeker.

Het zeeklimaat van de Waddeneilanden

De Waddeneilanden kennen een zeeklimaat, wat betekent dat de temperatuurverschillen tussen de seizoenen relatief beperkt zijn, dankzij de modererende invloed van de Noordzee. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 12 graden Celsius. Neerslag is een constant element, met een jaarlijkse gemiddelde van 313 mm, verdeeld over 177 dagen. Dit zorgt ervoor dat de eilanden een groot deel van het jaar een frisse en vochtige lucht hebben, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 81%.

De zomers zijn aangenaam met temperaturen die in juli, de warmste maand, gemiddeld rond de 20 graden Celsius liggen. Winters zijn over het algemeen mild, waarbij januari de koudste maand is met gemiddelde temperaturen rond de 5 graden Celsius. Sneeuwval is zeldzaam maar niet ongehoord, met gemiddeld 13 sneeuwdagen per jaar.

Zonneschijn en daglicht

Een opmerkelijk aspect van het klimaat op de Waddeneilanden is het aantal zonuren. Met in totaal ongeveer 2511 zonuren per jaar, is er voldoende zonlicht om van de buitenactiviteiten te genieten, vooral tijdens de lange zomerdagen. De eilanden bieden een perfecte balans tussen zon en neerslag, waardoor het landschap weelderig en groen blijft.

Beste reistijd

De beste tijd om de Waddeneilanden te bezoeken hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeuren en de activiteiten die men wil ondernemen. Voor liefhebbers van wandelen, fietsen en het verkennen van de natuur, zijn de lente- en zomermaanden ideaal. Van mei tot en met september genieten bezoekers van aangename temperaturen, meer zonuren en de bloei van de natuur. Dit is ook de periode waarin de unieke flora en fauna van de eilanden het best te bewonderen zijn.

Voor diegenen die de drukte willen vermijden en de serene schoonheid van de eilanden in rust willen ervaren, zijn de herfst en vroege lente aan te bevelen. Hoewel het weer tijdens deze seizoenen onvoorspelbaarder kan zijn, bieden de veranderende landschappen en de migratie van vogels een unieke ervaring.

Ervaringen met het weer in Waddeneilanden

Het weer in Waddeneilanden wordt gemiddeld beoordeeld met 3,1 van 5 sterren door 7 bezoekers.

Schrijf je eigen beoordeling
Weerervaring: Matig StarStarStar

Echt winterweer zul je nog niet meemaken, maar het kan geen kwaad om warme kleding mee te nemen. De variabiliteit van het klimaat geeft de eilanden echter een unieke sfeer.

Weerervaring: Slecht StarStar

Het decemberweer op de Waddeneilanden was ruw. Veel regen en wind, weinig zon. Warme kleding en regenjassen zijn verplicht. Onthoud dit!

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Het weer was gevarieerd, met af en toe zon, maar ook bewolkte dagen en lichte regenbuien. Dit maakte het klimaat tot een interessante ervaring. Een geweldige optie voor een natuurreis!

Weerervaring: Matig StarStarStar

De winterse schoonheid van de natuur was fascinerend. Niet ideaal voor iedereen, maar uniek voor de ervaring.

Weerervaring: Matig StarStarStar

Het weer was wisselvallig en er waren instabiele omstandigheden te verwachten. Een paar zonnige dagen, maar ook koude wind en regen. Geschikt voor natuurliefhebbers, minder voor strandliefhebbers.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Het was heerlijk wandelen en fietsen tussen de voorjaarsbloemen, alhoewel de plotselinge regenbui ons soms afschrikte. Zorg ervoor dat je gepaste kleding draagt!

Weerervaring: Matig StarStarStar

De zomer is soms koud, met temperaturen vaak rond de 18 graden. Er staat geen zeebries, maar wel een harde wind. Een jas is vaak noodzakelijk.

Ben je ooit in Waddeneilanden geweest?

Laat je ervaringen met het weer in Waddeneilanden achter.

Je e-mail zal niet in de recensie verschijnen en wordt niet aan derden doorgegeven.

Het gemiddelde weer in Waddeneilanden per maand

Klik op een maand hieronder en bekijk in detail hoe het weer normaal is in Waddeneilanden en wat je kunt verwachten. Gebaseerd op de historische weergegevens van Waddeneilanden kun je voor elke dag van de maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, wind en UV-index bekijken.

Eilanden in Nederland

Terug naar boven