Het klimaat van Nederland en de beste reistijd

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde temperaturen en regenachtige dagen. De gemiddelde temperatuur varieert tussen 2 en 23 graden Celsius. De winters zijn over het algemeen mild met af en toe wat vorst. De zomers zijn aangenaam met zonnige dagen en af en toe een verfrissend buitje. Neerslag valt het hele jaar door, met de meeste regenval in de herfstmaanden. De westenwind zorgt vaak voor bewolking en regenbuien, maar brengt ook af en toe warme lucht vanuit het zuiden. De Nederlandse kustgebieden hebben gemiddeld wat meer zonuren dan het binnenland. Al met al heeft Nederland een wisselvallig klimaat met niet al te extreme temperaturen en regelmatig wat neerslag.

Klimaat van Nederland

Nederland, een land bekend om zijn pittoreske landschappen, uitgestrekte tulpenvelden, en indrukwekkende waterwerken, heeft een gematigd zeeklimaat dat grote invloed heeft op het dagelijks leven van zijn inwoners. Dit klimaattype zorgt voor matige regenval, mogelijk enige sneeuwval in de winter, en redelijke zonuren door het jaar heen.

Het klimaat in Nederland is een essentieel onderdeel van de nationale identiteit. Het beïnvloedt alles, van de natuurlijke landschappen tot de manier waarop mensen leven en werken. Ondanks de uitdagingen die het weer soms kan opleveren, zoals onverwachte regenbuien of de zeldzame sneeuwstorm, heeft Nederland een klimaat dat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van leven waar het land om bekend staat.

Klimaatdetails Nederland

  • Beste reistijd: april t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 2°C en 23°C
  • Regen: 200 dagen per jaar en totaal 800 mm regen
  • Sneeuw: 10 dagen per jaar en 3 cm sneeuw
  • Zonuren: 1700 zonuren per jaar

Gematigd zeeklimaat: wat betekent dat?

Een gematigd zeeklimaat wordt gekenmerkt door relatief milde winters en koele zomers. Dit klimaattype is typisch voor landen die dicht bij de oceaan liggen, zoals Nederland. De nabijheid van de zee helpt extreme temperaturen te matigen, wat resulteert in een aangenaam klimaat voor het grootste deel van het jaar.

Temperaturen door het jaar heen

In Nederland varieert de gemiddelde jaartemperatuur rond de 14°C. De warmste maand is juli, met een gemiddelde temperatuur van 22°C, terwijl januari de koudste maand is met gemiddelden rond de 5°C. Overdag liggen de temperaturen tussen de 5 en 22 graden Celsius, terwijl ze 's nachts dalen naar tussen de 1 en 14 graden Celsius. Deze temperaturen zorgen voor een klimaat waarin men het grootste deel van het jaar comfortabel buiten kan zijn.

Neerslag en sneeuwval

Nederland ontvangt jaarlijks tussen de 700-900 mm regen, verspreid over ongeveer 166 dagen. Hoewel dit betekent dat er regelmatig regen valt, zijn er ook genoeg droge dagen om van het buitenleven te genieten. Sneeuwval is minder gebruikelijk, met gemiddeld 12 dagen sneeuw per jaar en een totale sneeuwval van 10-60 cm. Deze sneeuwval draagt bij aan de schilderachtige winterlandschappen die in sommige delen van het land te vinden zijn.

Zonuren en UV-Index

Met 1500-1700 zonuren per jaar heeft Nederland een redelijk aantal dagen om van de zon te genieten. De gemiddelde UV-index is 3, wat betekent dat de zonkracht matig is. Dit maakt het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken tijdens de zonnigere dagen, vooral in de zomermaanden.

Invloed van het klimaat op het dagelijks leven

Het klimaat in Nederland heeft een significante invloed op het dagelijks leven. De gematigde temperaturen en regelmatige neerslag hebben bijvoorbeeld geleid tot een landschap dat uitermate geschikt is voor landbouw, met name voor de teelt van tulpen, waar Nederland wereldberoemd om is. Daarnaast stimuleert het klimaat ook een actieve levensstijl, met fietsen als een populaire vorm van vervoer en recreatie.

Klimaatgemiddelden Nederland voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 5 en 22 graden Celsius en 's nachts tussen de 1 en 14 graden Celsius. Het regent 166 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 700-900 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 12 dagen per jaar met 10-60 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1500-1700 zonuren.

Temperatuurgrafiek Nederland

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Nederland.

Neerslaggrafiek Nederland

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Nederland.

Maximum temperatuur: tussen 5°C en 22°C
Warmste maand: 22°C in juli
Koudste maand: 5°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 1°C en 14°C
Droge dagen: 187 dagen
Dagen met regen: 166 dagen
Dagen met sneeuw: 12 dagen
Totale regensom: 700-900 mm
Totale sneeuwval: 10-60 cm
Aantal uren zon: 1500-1700 uur

Beste reistijd voor Nederland

Om naar Nederland te gaan is de beste reistijd april t/m oktober. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. In Nederland is juli de warmste maand met 22°C en de meeste koude maand is 5°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Nederland.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Nederland:

Ervaringen met het klimaat van Nederland

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Nederland.

Lammert was in Nederland in juni
goed

Hoewel het weer wisselend was, was het over het algemeen aangenaam. Een paraplu is vereist.

chantal was in Nederland in januari
uitstekend

was lekker vandaag

Ben je in Nederland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Nederland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Nederland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Nederland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Nederland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 5 6 10 14 17 20 22 22 19 14 9 6
Min °C 1 1 3 6 9 11 14 14 12 9 5 3
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 34 31 41 22 35 31 33 32 17 22 27 42
Dagen regen 14 12 14 14 16 14 17 15 11 11 12 16
Dagen sneeuw 3 4 1 - - - - - - - 1 3
Dagen droog 14 12 16 16 15 16 14 16 19 20 17 12
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 4 4 6 8 8 10 10 9 8 5 4 3
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 2 2 3 3 4 5 4 5 4 3 2 2

Klimaat van Nederland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Nederland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Nederland

Bekijk het volledige weerbericht voor Nederland

Wil je weten wat voor weer het is in Nederland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Nederland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Nederland voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Nederland

Alle bestemmingen in Nederland

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.