Het klimaat van Amsterdam en de beste reistijd

Het klimaat en weer van Amsterdam in Nederland zijn gematigd maritiem. De zomers zijn mild met temperaturen rond de 22 graden en af en toe een verfrissend briesje vanuit de Noordzee. De winters zijn koel met af en toe een vorstperiode waarbij de temperatuur kan dalen tot -1 graden. Neerslag valt het hele jaar door gelijkmatig verdeeld en kan variëren van lichte motregen tot stevige buien. De lente en herfst zijn aangenaam met temperaturen rond de 15-18 graden en een mix van zon en wolken. Mist komt af en toe voor, vooral in de herfst en winter. Over het algemeen is het weer in Amsterdam wisselvallig en kan het snel veranderen, dus het is verstandig om altijd een paraplu bij de hand te hebben.

Klimaat van Amsterdam

In Amsterdam heerst een zeeklimaat, wat betekent dat het weer het hele jaar door beïnvloed wordt door de nabijheid van de zee. Dit zorgt voor milde temperaturen en neerslag gedurende alle seizoenen.

Het klimaat van Amsterdam wordt gekenmerkt door regenval in alle maanden van het jaar. Amsterdam kent een gemiddelde jaartemperatuur van 10 graden Celsius en een neerslag van 838 mm per jaar. Ongeveer 168 dagen per jaar zijn droog, maar de gemiddelde luchtvochtigheid blijft hoog op 81%. De UV-index schommelt rond de 3.

Klimaatdetails Amsterdam

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -1°C en 22°C
  • Zeetemperatuur: tussen 5°C en 21°C
  • Regen: 217 dagen per jaar en totaal 838 mm regen
  • Sneeuw: 6 dagen per jaar en 2 cm sneeuw
  • Zonuren: 1662 zonuren per jaar

Lente

Een lente in Amsterdam brengt een aangename mix van milde temperaturen en verfrissende regen. Met bloemen die bloeien langs de grachten en temperaturen die schommelen tussen de 5 en 15 graden Celsius, komt de stad tot leven.

Zomer

De zomer in Amsterdam is warm, maar niet verstikkend. Juli, de warmste maand, wordt gekenmerkt door gemiddelde temperaturen van ongeveer 21 graden Celsius. Het is een perfecte tijd om de parken te verkennen en langs de waterwegen te wandelen.

Herfst

Terwijl de herfst in Amsterdam zijn intrede doet, brengt het een koele bries en een symfonie van kleuren met zich mee. Temperaturen dalen tot gemiddeld 10 graden Celsius, en regenbuien worden frequenter. Het is een schilderachtig seizoen waarin de stad verandert in een levend schilderij.

Winter

Amsterdam in de winter is betoverend, met een gemiddelde temperatuur van 1 graden Celsius in januari, de koudste maand. Sneeuwval is niet ongebruikelijk, met gemiddeld 6 dagen per jaar. Terwijl de grachten bevriezen, ademt de stad een gezellige sfeer uit met haar verlichte straten en warme cafés.

Klimaatgemiddelden Amsterdam voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 5 en 21 graden Celsius en 's nachts tussen de 2 en 15 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 5 en 21 graden Celsius. Het regent 183 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 435 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 11 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2448 zonuren.

Temperatuurgrafiek Amsterdam

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Amsterdam.

Neerslaggrafiek Amsterdam

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Amsterdam.

Maximum temperatuur: tussen 5°C en 21°C
Warmste maand: 21°C in juli
Koudste maand: 5°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 2°C en 15°C
Zeetemperatuur: tussen 5°C en 21°C
Droge dagen: 171 dagen
Dagen met regen: 183 dagen
Dagen met sneeuw: 11 dagen
Totale regensom: 435 mm
Aantal uren zon: 2448 uur

Amsterdam ligt in Nederland. Bekijk onze pagina over het klimaat van Nederland voor meer klimaatinfo over Nederland of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Amsterdam

De beste reistijd voor Amsterdam in in Nederland is van mei t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Amsterdam is 21°C in juli en de laagste is 5°C in januari. De watertemperatuur is 21°C op z'n hoogst en in andere maanden kan het 5°C worden.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Amsterdam.

Ervaringen met het klimaat van Amsterdam

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Amsterdam.

Floris was in Amsterdam in augustus
redelijk

Augustus in Amsterdam werd gekenmerkt door gemengd weer. Milde, zonnige dagen worden afgewisseld met buien. Ideaal voor museumbezoek in de regen en rondvaarten in de zon.

Nick Nauta was in Amsterdam in december
matig

Koude temperaturen, veel regen en bijna geen zon waren niet helemaal wat ik ervan had verwacht.

Valentijn Helmink was in Amsterdam in februari
matig

Veel regen en bewolkt weer, dus de plaats is zeker niet zonnig. Ideaal voor iedereen die van een gezellige kroegsfeer houdt.

Jef was in Amsterdam in juli
redelijk

Koud, regen, bewolkt, af en toe kwam de zon opdagen

Ben je in Amsterdam geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Amsterdam achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Amsterdam

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Amsterdam is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Amsterdam in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 5 6 9 13 16 19 21 21 18 15 10 7
Min °C 2 2 4 6 9 12 14 15 13 10 6 4
Water °C 6 5 6 8 12 16 20 21 17 15 11 8
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 44 31 37 16 28 32 42 46 37 34 37 51
Dagen regen 16 12 14 13 15 13 17 18 15 16 16 18
Dagen sneeuw 3 4 1 - - - - - - - - 3
Dagen droog 12 12 16 17 16 17 14 13 15 15 14 10
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 4 4 6 8 9 10 10 10 7 5 4 3
Windkracht (Bft) 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4
UV-index 2 2 3 3 4 5 4 5 4 3 2 2

Klimaat van Amsterdam per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Amsterdam? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Amsterdam

Vandaag is er veel bewolking in Amsterdam en er zullen enkele regenbuien vallen. De temperatuur loopt op tot 10 graden Celsius. De wind waait matig uit het westzuidwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Amsterdam

Wil je weten wat voor weer het is in Amsterdam voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Amsterdam en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Amsterdam voor je in petto heeft.

Bestemmingen in de buurt van Amsterdam

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.