Zoeken Menu

Hoe is het klimaat in Toscane?

Toscane heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 22°C. Gedurende het jaar variëren de maandelijkse temperaturen van een minimum van 11°C tot een maximum van 32°C.

Jaarlijks valt er gemiddeld 699 mm neerslag in Toscane in de vorm van regen, sneeuw of hagel. Ter vergelijking, in Nederland valt er 862 mm neerslag per jaar. Van de totale neerslag valt er in een jaar ongeveer 3,3 cm in de vorm van sneeuw.

De beste reistijd voor een zonvakantie naar Toscane is april tot en met oktober. In deze periode heb je een aangename temperatuur en niet te veel neerslag, wat het een goede tijd maakt om Toscane te bezoeken. In de andere maanden van het jaar heb je teveel neerslag of is de temperatuur ongeschikt voor een zonovergoten vakantie.

Goedkope zonvakanties naar Toscane Link


  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 11 14 16 20 23 29 32 32 27 22 16 12
Neerslag (mm) 74 59 52 49 48 30 24 44 58 73 110 78
Sneeuw (cm) 0,6 0,4 0,6 0 0 0 0 0 0 0 0 1,7

Wil je naar Toscane?

Mis de beste vakantiedeals voor Toscane niet en ontdek wat onze partners voor jou in petto hebben. Klik op een logo voor alle vakantieaanbiedingen.

UitstekendStarStarStarStarStar

Toscane in mei is een droom. De zon schijnt intens maar niet... meer

Ivo van der Welle

UitstekendStarStarStarStarStar

De Toscaanse zon was overweldigend in Juli, met elk dag omar... meer

Fleur Herwig

  • Gemiddelde jaartemperatuur: 22°C
  • Hoogste temperatuur: 32°C in juli en augustus
  • Laagste temperatuur: 11°C in januari
  • Neerslag*: 699 mm per jaar, gemiddeld 58 mm per maand
  • Sneeuwval: 3,3 cm per jaar
  • Droogste maanden: 24 mm in juli, 30 mm in juni en 44 mm in augustus
  • Natste maanden: 110 mm in november, 78 mm in december en 74 mm in januari

*Neerslag wordt gemeten als een combinatie van regen, sneeuw en hagel

Klimaattabel van Toscane

De klimaattabel van Toscane toont de gemiddelde temperaturen, neerslag, sneeuw en UV-index per maand. De tabel geeft voor elke maand een overzicht van de gemiddelde dag- en nachttemperaturen in graden Celsius, de totale hoeveelheid neerslag in millimeters, de totale hoeveelheid sneeuwval in centimeters en de UV-index. Neerslag wordt altijd gemeten als water, zelfs als het sneeuw of hagel is.


  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. max (°C) 11 14 16 20 23 29 32 32 27 22 16 12
Temp. min (°C) 4 5 6 9 13 17 20 19 16 12 9 5
Neerslag (mm) 74 59 52 49 48 30 24 44 58 73 110 78
Sneeuw (cm) 0,6 0,4 0,6 0 0 0 0 0 0 0 0 1,7
UV-index 6 6 7 8 8 8 8 8 7 7 6 5

Gemiddelde temperatuur per maand in Toscane

Deze grafiek toont de gemiddelde maximumtemperaturen per maand in Toscane, Italië. De temperaturen zijn weergegeven in graden Celsius en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten temperaturen per maand van de afgelopen jaren.

Temperatuur per maand in Toscane, Italië

Gemiddelde neerslag per maand in Toscane

Deze grafiek toont hoeveel neerslag er in Toscane, Italië gemiddeld per maand valt. Neerslag wordt altijd gemeten als water, ook als het sneeuw of hagel is. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken hoeveel er is gevallen, ongeacht de vorm van de neerslag. De hoeveelheid neerslag is gemeten in millimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten neerslag per maand van de afgelopen jaren.

Neerslag per maand in Toscane, Italië

Gemiddelde sneeuwval per maand in Toscane

Deze grafiek toont hoeveel sneeuw er in Toscane, Italië gemiddeld per maand valt. De hoeveelheid sneeuwval is gemeten in centimeters en het gemiddelde is berekend op basis van de gemeten sneeuwval per maand van de afgelopen jaren.

Sneeuwval per maand in Toscane, Italië

Gemiddelde UV-index per maand in Toscane

Deze grafiek toont de gemiddelde UV-index per maand in Toscane, Italië. De UV-index geeft de intensiteit van de ultraviolette straling aan en loopt van 0 tot maximaal 11.

UV-index per maand in Toscane, Italië

Temperatuur per jaar in Toscane

Deze grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Toscane, Italië. De jaartemperatuur, uitgedrukt in graden Celsius, is de gemiddelde temperatuur van alle twaalf temperaturen per maand bij elkaar opgeteld van dat jaar.

Temperatuur per jaar per jaar in Toscane, Italië

Neerslagsom per jaar in Toscane

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid neerslag die in de afgelopen jaren is gevallen in Toscane, Italië. De totale neerslagsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid neerslag die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Neerslag per jaar in Toscane, Italië

Sneeuwsom per jaar in Toscane

Deze grafiek toont de jaarlijkse totale hoeveelheid sneeuw die in de afgelopen jaren is gevallen in Toscane, Italië. De totale sneeuwsom per jaar, gemeten in centimeters, is de opgetelde hoeveelheid sneeuw die in de twaalf maanden van dat jaar is gevallen.

Sneeuwval per jaar in Toscane, Italië

Meer klimaatinfo over Toscane

Toscane, een prachtige regio gelegen in het hart van Italië, kenmerkt zich door zijn betoverende mediterrane klimaat. Dit betekent dat je hier kunt genieten van lange, zonovergoten dagen en milde winters, ideaal voor wie op zoek is naar een aangenaam klimaat.

De zomers in Toscane zijn ronduit warm en droog, waardoor de regio perfect is voor zonaanbidders en liefhebbers van buitenactiviteiten. Met temperaturen die gemakkelijk de 30 graden Celsius overschrijden, bieden de zomermaanden een heerlijke gelegenheid om de vele historische steden en schilderachtige landschappen van Toscane te verkennen. Of je nu de iconische torens van Florence bewondert, door de kronkelende straatjes van Siena wandelt, of ontspant te midden van de glooiende heuvels bezaaid met wijngaarden, de zomer in Toscane is een waar genot.

Terwijl de zomers bruisend zijn van warmte en activiteit, brengt de winter een rustiger tempo met zich mee. Dankzij de zachte temperaturen blijft het kwik meestal boven de 8 graden Celsius, waardoor zelfs de koudste maanden comfortabel aanvoelen. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om de minder drukke kant van Toscane te verkennen, waar je kunt genieten van rustige wandelingen door middeleeuwse dorpjes en knusse trattoria's met lokale specialiteiten kunt ontdekken.

Lente: Een bloesemrijk paradijs

Na de koelere maanden van de winter komt Toscane tot leven in de lente. De temperaturen beginnen te stijgen, waardoor de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. De lente brengt een explosie van kleur met zich mee, met weelderige groene landschappen en bloeiende flora die de heuvels en valleien sieren. Het is het perfecte seizoen om de prachtige tuinen en parken van Toscane te verkennen, terwijl de milde temperaturen ideaal zijn voor buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen.

Zomer: Stralende zon en eindeloze dagen

De zomer in Toscane staat synoniem voor stralende zon en eindeloze dagen. Met temperaturen die regelmatig de 30 graden Celsius bereiken, biedt dit seizoen volop gelegenheid om te genieten van de warmte en het buitenleven. Of je nu ontspant op een zonovergoten strand aan de Toscaanse kust, een verfrissende duik neemt in een van de vele meren van de regio, of de schaduw opzoekt onder de eeuwenoude cipressen, de zomer in Toscane is een waar paradijs voor liefhebbers van warm weer.

Herfst: Een kleurenpalet van herfsttinten

Na de warmte van de zomer brengt de herfst een verfrissende verandering in het landschap van Toscane. Terwijl de temperaturen beginnen te dalen, transformeren de bossen en wijngaarden in een prachtig kleurenpalet van herfsttinten. Het is het ideale moment om te genieten van lange wandelingen door de glooiende heuvels, terwijl je onderweg de rijke oogst van druiven en olijven kunt bewonderen. De herfst in Toscane biedt een perfect evenwicht tussen aangename temperaturen en adembenemende landschappen, waardoor het een favoriete tijd van het jaar is voor veel bezoekers.

Winter: Milde temperaturen en gezellige avonden

Hoewel de winter in Toscane misschien niet zo koud is als in sommige andere delen van Europa, brengt het nog steeds een vleugje gezelligheid met zich mee. Met temperaturen die zelden onder de 8 graden Celsius dalen, is het weer nog steeds mild genoeg om buitenactiviteiten te ondernemen. De wintermaanden zijn perfect geschikt voor het verkennen van de sfeervolle kerstmarkten en het genieten van traditionele Italiaanse gerechten in knusse trattoria's. En als er toch een spatje regen valt, bieden de charmante middeleeuwse steden van Toscane volop mogelijkheden om te schuilen en te genieten van de lokale cultuur en geschiedenis.

Ervaringen met het weer in Toscane

Het weer in Toscane wordt gemiddeld beoordeeld met 4 van 5 sterren door 12 bezoekers.

Schrijf je eigen beoordeling
Weerervaring: Matig StarStarStar

Alhoewel de temperaturen wat aan de lage kant waren voor een zwemvakantie, waren er voldoende zonnige dagen om de prachtige omgeving te genieten. Zorg voor warme kleding.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Toscane in mei is een droom. De zon schijnt intens maar niet overweldigend, met een aangename warmte die je huid streelt. De luchten zijn prachtig helder en blauw met nauwelijks een druppel regen. De perfecte zonbestemming.

Weerervaring: Matig StarStarStar

Het weer in Toscane in januari was redelijk. Er waren wat zonnige dagen maar ook regen en wolken. Zeker niet ideaal voor zonaanbidders. Voor een wintertrip wel oké.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

De Toscaanse zon was overweldigend in Juli, met elk dag omarmd door helderblauwe luchten. Perfect klimaat voor zowel het rondstruinen in historische steden als het loungen aan de kustlijn. Verfrissend zwemmen in de Middellandse zee was geweldig.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Stralende zonneschijn, warme temperaturen rond de 30 graden, ideaal voor een zonvakantie. De Toscaanse zee was heerlijk verkoelend. Volop zomer!

Weerervaring: Matig StarStarStar

Februari is geen topmaand voor Toscane. Het weer is wispelturig; regenachtige dagen worden afgewisseld met zonnige momenten. De temperatuur schommelt tussen de 10 en 15 graden, niet echt strandweer. Het overweldigende landschap maakt echter veel goed.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

Iets koeler 's avonds, maar heeft geen afbreuk gedaan aan de algehele ervaring. Verwacht geen hoogzomer, maar heel genietbaar.

Weerervaring: Matig StarStarStar

Een zonovergoten landschap wachtte ons elke dag op. Heerlijk temperatuur om te verkennen en voor stranddagen. Warm genoeg om te zwemmen in de azuurblauwe zee, maar niet verstikkend heet. Perfect!. Er was meer verwacht regen en kou, maar de zon scheen en de temperaturen waren aangenaam. Het was zeker niet warm genoeg om te zwemmen, maar het goede weer heeft veel toegevoegd aan het genieten van de prachtige landschappen van de regio.. Hoewel de zon niet zo hevig was als gehoopt en zwemmen te koud, waren er mooie zonnige momenten en prachtige landschappen. Perfect voor culturele uitstapjes, vino en pasta!

Weerervaring: Matig StarStarStar

November in Toscane was aangenaam: mild en zonnig tussen 15-18°C, maar niet ideaal voor strand of zwemmen. Enkele regenachtige dagen kwamen voor. Perfect voor sightseeing en genieten van autumntinten.

Weerervaring: Goed StarStarStarStar

April in Toscane was aangenaam, met veel zon en milde temperaturen. Ideaal voor het verkennen van de steden en het platteland, maar nog niet warm genoeg voor stranddagen.

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Het weer in Toscane in september was prachtig. Overdag schommelde de temperatuur rond de 25 graden met een stralende zon, perfect voor het verkennen van de prachtige steden en stranden. 's Avonds koelde het aangenaam af. Een onvergetelijke ervaring!

Weerervaring: Uitstekend StarStarStarStarStar

Een zonovergoten landschap wachtte ons elke dag op. Heerlijk temperatuur om te verkennen en voor stranddagen. Warm genoeg om te zwemmen in de azuurblauwe zee, maar niet verstikkend heet. Perfect!

Ben je ooit in Toscane geweest?

Laat je ervaringen met het weer in Toscane achter.

Je e-mail zal niet in de recensie verschijnen en wordt niet aan derden doorgegeven.

Het gemiddelde weer in Toscane per maand

Klik op een maand hieronder en bekijk in detail hoe het weer normaal is in Toscane en wat je kunt verwachten. Gebaseerd op de historische weergegevens van Toscane kun je voor elke dag van de maand de gemiddelde temperatuur, neerslag, wind en UV-index bekijken.

Eilanden in Italië

Terug naar boven