Het klimaat van Sicilië en de beste reistijd

Sicilië, het prachtige Italiaanse eiland, staat bekend om zijn heerlijke klimaat met milde winters en hete zomers. De temperaturen kunnen variëren tussen 2 en 30 graden. In de zomermaanden schijnt de zon volop en is het perfect weer om te genieten van de prachtige stranden. Er valt weinig neerslag en de luchtvochtigheid is meestal laag. In de wintermaanden kan het wat frisser zijn, maar over het algemeen blijft het weer aangenaam. Sicilië wordt vaak getrakteerd op een verkoelende bries die vanaf de zee waait, wat het weer nog aangenamer maakt. Kortom, Sicilië biedt het hele jaar door een heerlijk mediterraan klimaat met veel zonuren en aangename temperaturen. Een waar paradijs voor liefhebbers van zon, zee en strand!

Klimaat van Sicilië

Sicilië, het grootste eiland van Italië, is een fascinerende bestemming met een rijke geschiedenis, culturele diversiteit en natuurlijke schoonheid, waaronder de actieve vulkaan Etna. Het eiland geniet van een mediterraan klimaat, dat zorgt voor warme, droge zomers en milde, regenachtige winters, een weerspatroon dat het hele jaar door aantrekkelijk is voor bezoekers.

Het klimaat van Sicilië speelt een cruciale rol in de aantrekkingskracht van het eiland als vakantiebestemming. Met zijn warme, droge zomers en milde winters biedt Sicilië het hele jaar door een aangenaam klimaat voor een breed scala aan activiteiten, van zonnebaden en zwemmen in de zomer tot het verkennen van de rijke culturele erfgoed en natuurlijke schoonheid in de koelere maanden.

Klimaatdetails Sicilië

  • Beste reistijd: april t/m juni
  • Jaartemperatuur: tussen 2°C en 30°C
  • Zeetemperatuur: tussen 14°C en 30°C
  • Regen: 80 dagen per jaar en totaal 300 mm regen
  • Zonuren: 2500 zonuren per jaar

Het mediterrane klimaat van Sicilië

Het klimaat van Sicilië is typisch mediterraan, met lange, hete en droge zomers waarin temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden Celsius, vooral wanneer de sirocco, een hete wind uit de Sahara, over het eiland waait. De winters zijn daarentegen zacht, met meer neerslag dan in de zomer, maar nog steeds relatief beperkt.

De gemiddelde jaartemperatuur op Sicilië is ongeveer 20 graden Celsius, met ongeveer 350 mm regen per jaar en 229 droge dagen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 72%, en het eiland geniet van een UV-index van 5, wat wijst op een matige blootstelling aan zonnestraling.

Seizoensvariaties en beste reistijd

De beste tijd om Sicilië te bezoeken hangt af van persoonlijke voorkeuren. Voor liefhebbers van zon en zee is de zomer, ondanks de hitte, de ideale periode. De zeetemperatuur is dan aangenaam, variërend van 14 tot 30 graden Celsius, wat perfect is voor zwemmen en watersporten.

Voor wie de voorkeur geeft aan mildere temperaturen en het ontdekken van de culturele en natuurlijke schatten van het eiland, zijn het voor- en najaar aan te raden. In deze seizoenen zijn de temperaturen aangenamer, en is het eiland minder druk met toeristen.

Klimaatverschillen op het eiland

Hoewel het grootste deel van Sicilië een mediterraan klimaat heeft, zijn er op de hogere vlaktes van de Etna in de winter sneeuwcondities te vinden. Dit biedt unieke mogelijkheden voor wintersport in een overwegend warme regio. De vulkaan zelf is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en een belangrijke toeristische attractie, met de laatste uitbarsting in 2001.

Natuur en cultuur onder de Siciliaanse zon

Sicilië is niet alleen bekend om zijn aangename klimaat, maar ook om zijn rijke geschiedenis en cultuur. Het eiland heeft door de eeuwen heen vele culturele invloeden ondergaan, wat terug te zien is in de architectuur, kunst en gastronomie. Van de Romeinse mozaïekvloeren en Grieks-Romeinse theaters tot de unieke Siciliaanse keuken, het eiland biedt een rijke ervaring voor elke bezoeker.

Klimaatgemiddelden Sicilië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 12 en 29 graden Celsius en 's nachts tussen de 7 en 22 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 14 en 30 graden Celsius. Het regent 117 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 350 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3314 zonuren.

Temperatuurgrafiek Sicilië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Sicilië.

Neerslaggrafiek Sicilië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Sicilië.

Maximum temperatuur: tussen 12°C en 29°C
Warmste maand: 29°C in juli
Koudste maand: 12°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 7°C en 22°C
Zeetemperatuur: tussen 14°C en 30°C
Droge dagen: 248 dagen
Dagen met regen: 117 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 350 mm
Aantal uren zon: 3314 uur

Sicilië hoort bij Italië. Bekijk onze pagina over het klimaat van Italië voor meer klimaatinfo over Italië of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Sicilië

Elke reiziger is anders, en dat geldt ook voor elke bestemming. Het prachtige eiland in de Middellandse Zee heeft bezoekers zoveel te bieden, van de prachtige stranden en het kristalheldere water tot de levendige cultuur en het heerlijke eten. De beste tijd om Sicilië te bezoeken hangt af van wat voor soort reiziger je bent en wat je uit je reis wilt halen. 

Sicilië heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat het milde winters en hete, droge zomers kent. Het eiland is op zijn drukst tijdens de zomermaanden, wanneer de temperaturen rond de 30°C schommelen. Het hoogseizoen valt tussen juni en augustus - het zal je niet verbazen dat dan ook de prijzen voor vluchten en accommodatie het hoogst zijn.

Als je de drukte wilt ontvluchten, overweeg dan om Sicilië in het voor- of najaar te bezoeken, wanneer het weer nog aangenaam is maar er minder toeristen zijn. Je kunt tijdens je bezoek te maken krijgen met wat regen, maar je zult merken dat hotels en restaurants veel goedkoper zijn dan tijdens het hoogseizoen.

Als je van plan bent de meeste tijd buiten door te brengen, kun je Sicilië het beste bezoeken in het voor- of najaar, wanneer het weer ideaal is om te wandelen, fietsen en verkennen. Dit is ook een geweldige tijd van het jaar voor fijnproevers, want de warmere maanden brengen een overvloed aan vers fruit en groenten op de markt. Strandliefhebbers moeten hun reis plannen voor juli of augustus, wanneer het water op zijn warmst is.

In welke tijd van het jaar je Sicilië ook bezoekt, je zult zeker een onvergetelijke reis hebben.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Sicilië.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen op Sicilië:

Ervaringen met het klimaat van Sicilië

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Sicilië.

Ben je op Sicilië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Sicilië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Sicilië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Sicilië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Sicilië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 12 12 15 17 21 25 29 29 26 22 18 14
Min °C 7 7 8 10 13 17 21 22 20 17 13 9
Water °C 14 14 14 17 20 25 29 30 27 23 20 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 43 47 28 21 18 7 4 19 51 54 30 28
Dagen regen 14 13 12 11 7 5 3 5 12 13 11 11
Dagen droog 17 15 19 19 24 25 28 26 18 18 19 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 5 6 8 11 12 12 12 12 11 7 6 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 3
UV-index 3 3 4 5 5 6 7 7 6 5 4 3

Klimaat van Sicilië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Sicilië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer op Sicilië

Vandaag is er veel bewolking op Sicilië en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 14 graden Celsius. De wind waait matig uit het westzuidwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Sicilië

Wil je weten wat voor weer het is op Sicilië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting op Sicilië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer op Sicilië voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen op Sicilië

Alle bestemmingen op Sicilië

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.