Het klimaat van Zuid-Korea en de beste reistijd

In Zuid-Korea heerst een gevarieerd klimaat met warme zomers en koude winters. In de zomermaanden liggen de temperaturen tussen de 22 en 29 graden Celsius, terwijl in de winter de temperaturen kunnen dalen tot -3 graden Celsius. Neerslag komt gedurende het hele jaar voor, met de meeste regenval in juli en augustus. De lente en herfst zijn aangename seizoenen met milde temperaturen en weinig neerslag. De winden in Zuid-Korea kunnen variëren, van verkoelende zeebriesjes tot droge landwinden. Het klimaat van Zuid-Korea wordt beïnvloed door zowel continentale als maritieme invloeden, wat zorgt voor een gevarieerd weerbeeld. Over het algemeen kan men genieten van aangename temperaturen gedurende het grootste deel van het jaar.

Het klimaat van Zuid-Korea en de beste reistijd

Op vakantie naar Zuid-Korea?

Klimaat van Zuid-Korea

Het klimaat van Zuid-Korea is een fascinerend onderwerp dat een breed scala aan weersomstandigheden omvat, van de koude winters tot de warme en vochtige zomers. Het klimaat van Zuid-Korea is complex en gevarieerd, met duidelijke seizoenen die elk hun eigen charme en uitdagingen bieden. Van de koude, sneeuwrijke winters tot de warme, vochtige zomers, het weer in Zuid-Korea speelt een cruciale rol in het dagelijks leven en de cultuur. 

Het unieke klimaat van Zuid-Korea

Zuid-Korea, gelegen in Oost-Azië, ervaart een continentaal klimaat dat wordt gekenmerkt door vier duidelijke seizoenen. De winters zijn koud en sneeuwrijk, terwijl de zomers warm en vochtig zijn, vaak vergezeld van de moesson. Het voor- en najaar bieden aangename temperaturen en zijn relatief droog, wat ze tot de meest comfortabele seizoenen maakt voor bezoekers en inwoners.

Klimaatdetails Zuid-Korea

  • Beste reistijd: april t/m juni, september t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen -3°C en 29°C
  • Regen: 114 dagen per jaar en totaal 1000-1300 mm regen
  • Sneeuw: 15 dagen per jaar en 50-150 cm sneeuw
  • Zonuren: 2000-2200 zonuren per jaar

Winter: een tijd van sneeuw en kou

De wintermaanden in Zuid-Korea, vooral januari, zijn koud met temperaturen die kunnen dalen tot -1 graden Celsius. Sneeuwval is gebruikelijk in deze periode, met een gemiddelde van 50-150 cm sneeuw per jaar. Deze koude, maar schilderachtige winters bieden een perfecte achtergrond voor wintersporten en festivals.

Zomer: warm en vochtig

Augustus is de warmste maand in Zuid-Korea, met temperaturen die kunnen oplopen tot 29 graden Celsius. De zomer brengt ook het regenseizoen met zich mee, wat resulteert in hoge luchtvochtigheid en frequente regenbuien. Dit seizoen is cruciaal voor de landbouw, ondanks dat het ongemak kan veroorzaken door de vochtigheid.

Klimaatgemiddelden en jaarlijkse variaties

De gemiddelde jaartemperatuur in Zuid-Korea ligt rond de 16°C, met een jaarlijkse neerslag van 1000-1300 mm en 2000-2200 zonuren. Het land geniet van 222 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 67% en een UV-index van 4. Deze statistieken benadrukken de diversiteit van het klimaat in Zuid-Korea, variërend van zonnige, droge dagen tot periodes van intense neerslag.

Seizoensveranderingen

De seizoensveranderingen in Zuid-Korea zijn niet alleen belangrijk voor het weer, maar ook voor de cultuur. Elk seizoen brengt zijn eigen festivals en tradities met zich mee, die diep geworteld zijn in de Koreaanse cultuur en levenswijze. Van het vieren van de bloesem in de lente tot het waarderen van de herfstbladeren, de seizoenen vormen een essentieel onderdeel van het leven in Zuid-Korea.

Klimaatgemiddelden Zuid-Korea voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -1 en 29 graden Celsius en 's nachts tussen de -7 en 22 graden Celsius. Het regent 114 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 1000-1300 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 15 dagen per jaar met 50-150 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 2000-2200 zonuren.

Temperatuurgrafiek Zuid-Korea

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Zuid-Korea.

Neerslaggrafiek Zuid-Korea

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Zuid-Korea.

Maximum temperatuur: tussen -1°C en 29°C
Warmste maand: 29°C in augustus
Koudste maand: -1°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -7°C en 22°C
Droge dagen: 236 dagen
Dagen met regen: 114 dagen
Dagen met sneeuw: 15 dagen
Totale regensom: 1000-1300 mm
Totale sneeuwval: 50-150 cm
Aantal uren zon: 2000-2200 uur

Beste reistijd voor Zuid-Korea

Om naar Zuid-Korea te gaan is de beste reistijd april t/m juni, september t/m oktober. In deze periode heb je een aangename temperatuur en weinig neerslag. In Zuid-Korea is augustus de warmste maand met 29°C en de meeste koude maand is -1°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Zuid-Korea.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Zuid-Korea:

Ervaringen met het klimaat van Zuid-Korea

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Zuid-Korea.

Jos van den Berg was in Zuid-Korea in januari
uitstekend

5 dagen Seoel onvergetelijk, alleen erg koud . Het is zeker een mooi land zeker een aanrader vriendelijke mensen, en eten goed echt Koreaans. Je moet excursies maken. Succes met de reis naar Zuid Korea

Ben je in Zuid-Korea geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Zuid-Korea achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Zuid-Korea

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Zuid-Korea is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Zuid-Korea in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -1 3 10 16 22 26 28 29 25 19 10 1
Min °C -7 -3 1 6 11 17 21 22 16 10 4 -4
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 6 16 22 36 42 60 167 115 46 43 30 19
Dagen regen 3 3 7 10 9 14 20 19 9 6 9 5
Dagen sneeuw 4 3 2 - - - - - - - 1 5
Dagen droog 24 22 22 20 22 16 11 12 21 25 20 21
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 8 9 10 10 8 9 8 7 6 6
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 2 2 3 4 5 6 6 6 5 3 2 2

Klimaat van Zuid-Korea per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Zuid-Korea? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Zuid-Korea

Bekijk het volledige weerbericht voor Zuid-Korea

Wil je weten wat voor weer het is in Zuid-Korea voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Zuid-Korea en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Zuid-Korea voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Zuid-Korea

Alle bestemmingen in Zuid-Korea

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.