Het klimaat van Slowakije en de beste reistijd

Slowakije kent een gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters. Over het algemeen kunnen we temperaturen verwachten tussen -2°C en 30°C, met de hoogste temperaturen in juli en augustus. Neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, met een lichte toename in de zomermaanden. Het weer in Slowakije wordt beïnvloed door continentale luchtstromingen, wat kan leiden tot variabele weersomstandigheden. In de wintermaanden kunnen we sneeuwval en strenge vorst verwachten, terwijl de zomers warm en aangenaam zijn. Het weer kan snel veranderen, dus het is belangrijk om altijd voorbereid te zijn op verschillende omstandigheden wanneer je Slowakije bezoekt.

Klimaat van Slowakije

Slowakije, een land gelegen in het hart van Europa, kent een divers klimaat dat varieert van gematigde zomers tot koude winters. Het klimaat in Slowakije is een fascinerende mix van gematigde en seizoensgebonden extremen, die het land een unieke charme geven. Van de warme, zonnige zomers tot de koude, sneeuwrijke winters, Slowakije biedt een diversiteit aan weersomstandigheden die het hele jaar door activiteiten mogelijk maken.

Jaarlijkse weersomstandigheden

Slowakije ervaart jaarlijks een significante hoeveelheid neerslag, variërend van 600 tot 900 mm regen en 100 tot 400 mm sneeuw, wat het land een rijke verscheidenheid aan flora en fauna geeft. Met een gemiddelde van 2100 tot 2400 zonuren per jaar, genieten inwoners en bezoekers van voldoende zonlicht, wat essentieel is voor zowel het menselijk welzijn als de landbouw.

Klimaatdetails Slowakije

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -2°C en 30°C
  • Regen: 129 dagen per jaar en totaal 600-900 mm regen
  • Sneeuw: 40 dagen per jaar en 5 cm sneeuw
  • Zonuren: 2000 zonuren per jaar

De gemiddelde jaartemperatuur in Slowakije is 15°C, wat wijst op een relatief mild klimaat. Echter, deze gemiddelde temperatuur maskeert de werkelijke variabiliteit door het jaar heen, met warme zomers en koude winters.

Seizoensvariaties

De warmste maand in Slowakije is juli, met een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius, wat het een ideale tijd maakt voor buitenactiviteiten en het verkennen van de natuurlijke schoonheid van het land. In tegenstelling, januari is de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van slechts 2 graden Celsius, waardoor sneeuwbedekte landschappen en wintersporten centraal staan in deze periode.

Gedurende het jaar varieert de temperatuur overdag tussen de 2 en 27 graden Celsius, terwijl de nachttemperaturen schommelen tussen de -3 en 16 graden Celsius. Deze variatie benadrukt de noodzaak van passende kleding en voorbereiding voor zowel lokale bewoners als toeristen.

Neerslag en zonneschijn

Met 129 dagen regen per jaar en een totale neerslag van ongeveer 600-900 mm, is het klimaat in Slowakije bevorderlijk voor een rijke biodiversiteit en een verscheidenheid aan ecosystemen. Sneeuwval is ook een significant kenmerk van het Slowaakse klimaat, met gemiddeld 22 dagen sneeuw per jaar en een accumulatie van 100-400 cm sneeuw, wat bijdraagt aan de charme van het land in de winter.

Het land geniet van 2100-2400 zonuren per jaar, wat essentieel is voor de landbouw en het toerisme. Met 204 droge dagen per jaar en een gemiddelde luchtvochtigheid van 74%, biedt Slowakije een comfortabel klimaat voor zowel bewoners als bezoekers.

Klimaatgemiddelden Slowakije voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 2 en 27 graden Celsius en 's nachts tussen de -3 en 16 graden Celsius. Het regent 129 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 600-900 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 22 dagen per jaar met 100-400 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 2100-2400 zonuren.

Temperatuurgrafiek Slowakije

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Slowakije.

Neerslaggrafiek Slowakije

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Slowakije.

Maximum temperatuur: tussen 2°C en 27°C
Warmste maand: 27°C in juli
Koudste maand: 2°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -3°C en 16°C
Droge dagen: 214 dagen
Dagen met regen: 129 dagen
Dagen met sneeuw: 22 dagen
Totale regensom: 600-900 mm
Totale sneeuwval: 100-400 cm
Aantal uren zon: 2100-2400 uur

Beste reistijd voor Slowakije

Om naar Slowakije te gaan is de beste reistijd mei t/m september. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. In Slowakije is juli de warmste maand met 27°C en de meeste koude maand is 2°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Slowakije.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Slowakije:

Ervaringen met het klimaat van Slowakije

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Slowakije.

Freek was in Slowakije in september
goed

De temperatuur was perfect voor wandelingen in de natuur. Neem voor de avond een jas mee, want het kan fris worden.

Björn was in Slowakije in maart
goed

De luchttemperatuur is aangenaam 10-15 graden, soms regent het. De koude winter heeft plaatsgemaakt voor koele, maar zonnige dagen. Ideaal voor actieve vakanties. Er ligt alleen sneeuw in de bergen.

Tim was in Slowakije in januari
goed

Een winterjas en thermisch ondergoed waren ondanks enkele zonnige dagen zeker nodig.

Emiel was in Slowakije in augustus
goed

Hoge temperaturen, lichte regen en veel zon zorgden voor een heerlijke zomervakantie. In de avond waren er meerdere onweersbuien. Erg leuk voor een actieve vakantie.

Rick was in Slowakije in december
redelijk

Naast de kou zorgde de sneeuw voor een fantastisch en sfeervol winterlandschap.

Hugo was in Slowakije in oktober
redelijk

Er waren zowel regenachtige als zonnige dagen. De temperaturen lagen tussen de 5°C en 15°C. Het kan behoorlijk onvoorspelbaar zijn, dus het is raadzaam om voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden.

Adam was in Slowakije in februari
redelijk

Februari in Slowakije was koel en besneeuwd, ideaal voor wintersport. Continentaal gematigde temperaturen en regelmatige maar niet zware sneeuwval maakten de vakantie aangenaam. De zon was nauwelijks zichtbaar. Breng voldoende lagen aan.

Amy was in Slowakije in mei
goed

Gematigde temperaturen met af en toe een verfrissende bui. Ideaal voor een actieve vakantie!

Ben je in Slowakije geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Slowakije achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Slowakije

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Slowakije is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Slowakije in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 2 4 11 17 20 24 27 27 21 15 9 3
Min °C -3 -2 3 6 10 13 16 16 12 7 4 -1
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 34 24 20 19 38 41 29 20 28 26 22 30
Dagen regen 9 9 10 11 15 14 12 9 10 10 9 11
Dagen sneeuw 9 6 2 - - - - - - - 1 4
Dagen droog 13 13 19 19 16 16 19 22 20 21 20 16
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 4 4 7 10 10 11 11 11 10 6 5 5
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3
UV-index 2 2 3 4 5 6 6 5 4 3 2 2

Klimaat van Slowakije per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Slowakije? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Slowakije

Vandaag is er veel bewolking in Slowakije en er zullen enkele regenbuien vallen. De temperatuur loopt op tot 8 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Slowakije

Wil je weten wat voor weer het is in Slowakije voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Slowakije en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Slowakije voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Slowakije

Alle bestemmingen in Slowakije

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.