Het klimaat van Berlijn en de beste reistijd

Berlijn heeft een gematigd zeeklimaat met milde zomers en koude winters. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 18 en 24 graden. Er kan af en toe wat neerslag vallen, maar over het algemeen zijn de zomers vrij zonnig. In de winter kan het kwik dalen tot -2 graden, met kans op sneeuwval. De lente en herfst zijn aangenaam met temperaturen rond de 10 tot 15 graden. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, dus een paraplu is altijd handig om bij je te hebben. Door de ligging in het binnenland zijn extremen zoals hittegolven of strenge vorst minder vaak voorkomend. Al met al is het weer in Berlijn vrij gematigd en stabiel.

Klimaat van Berlijn

In Berlijn heerst een zeeklimaat, wat betekent dat het weer enigszins gematigd is, maar met neerslag gedurende alle maanden van het jaar. Met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 14 graden Celsius en een neerslag van ongeveer 243 mm, kun je zeker een paraplu bij de hand houden. Het droge weer komt ongeveer 181 dagen per jaar voor, hoewel de luchtvochtigheid rond de 77% blijft, en de UV-index op een gematigd niveau van 3 blijft hangen.

Juli brengt de hoogste temperaturen met zich mee, gemiddeld zo'n 25 graden Celsius, terwijl januari de koudste maand is met een gemiddelde van slechts 2 graden Celsius.

Klimaatdetails Berlijn

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -2°C en 24°C
  • Regen: 106 dagen per jaar en totaal 570 mm regen
  • Sneeuw: 25 dagen per jaar en 3 cm sneeuw
  • Zonuren: 1625 zonuren per jaar

Als we kijken naar het klimaatgemiddelde gedurende het hele jaar, schommelen de temperaturen overdag tussen de 2 en 25 graden Celsius, terwijl ze 's nachts variëren tussen -2 en 15 graden Celsius. Neerslag is een frequente metgezel, met ongeveer 130 regenachtige dagen en een totaal van 243 mm regen. Sneeuw valt gemiddeld 30 dagen per jaar. Desondanks schijnt de zon gedurende het hele jaar aardig, met maar liefst 2436 uren zonlicht.

Klimaatgemiddelden Berlijn voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 2 en 25 graden Celsius en 's nachts tussen de -2 en 15 graden Celsius. Het regent 130 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 243 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 30 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2436 zonuren.

Temperatuurgrafiek Berlijn

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Berlijn.

Neerslaggrafiek Berlijn

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Berlijn.

Maximum temperatuur: tussen 2°C en 25°C
Warmste maand: 25°C in juli
Koudste maand: 2°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -2°C en 15°C
Droge dagen: 205 dagen
Dagen met regen: 130 dagen
Dagen met sneeuw: 30 dagen
Totale regensom: 243 mm
Aantal uren zon: 2436 uur

Berlijn ligt in Duitsland. Bekijk onze pagina over het klimaat van Duitsland voor meer klimaatinfo over Duitsland of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Berlijn

De beste reistijd voor Berlijn in in Duitsland is van mei t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Berlijn is 25°C in juli en de laagste is 2°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Berlijn.

Ervaringen met het klimaat van Berlijn

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Berlijn.

Bjorn was in Berlijn in juli
goed

Een combinatie van warme dagen met strakblauwe luchten en onvoorspelbare buien. Handig voor buitenactiviteiten, maar neem wel een paraplu mee voor het geval dat.

Lisanne Loeff was in Berlijn in januari
matig

Het was beslist geen zonnige of besneeuwde vakantie. Vergeet niet je warmste jas mee te nemen!

Eva was in Berlijn in november
matig

November in Berlijn bleek koud en regenachtig met slechts een paar dagen zonneschijn. Niet ideaal voor buitenactiviteiten, maar er zijn genoeg plekken om te verkennen in de stad. Neem warme kleding mee!

Lynn Mahmoud was in Berlijn in april
redelijk

Het weer in april in Berlijn was gemengd, met een koele start, gevolgd door een paar aangename zonnige dagen. Afgelopen week was het een beetje regenachtig. Neem multifunctionele kleding mee voor onvoorspelbare dagen.

Isaak was in Berlijn in augustus
goed

Het weer was lekker warm met regelmatig zon, maar er waren ook een paar regenachtige dagen. Ideaal voor buitenactiviteiten en parken, maar misschien niet ideaal voor zonaanbidders.

Christiaan Robert was in Berlijn in mei
goed

Gemiddelde temperaturen en een mix van zon en wolken met af en toe een bui. Ideaal voor wandelingen en actieve ontspanning. Ideaal weer voor een vakantie.

Sacha Teekens was in Berlijn in oktober
redelijk

Van regenachtige dagen tot warme herfstdagen, alles is mogelijk. De echte charme ligt in het herfstgebladerte dat deze stad kleur geeft.

Elise Elderman was in Berlijn in februari
matig

Regen en sneeuw waren gebruikelijk, wat helaas geen ideale vakantieomstandigheden creëerde. Hoewel de stad haar charme behield, wachtte haar opnieuw een teleurstelling.

Froukje was in Berlijn in september
goed

Hoewel het niet helemaal zonnig was, zorgden de frisse lucht en het heldere herfstlandschap voor een heerlijke sfeer.

Feline was in Berlijn in juni
goed

De temperatuur was perfect voor buitenactiviteiten. Vergeet een zonnebril en een lichte jas niet!

Ruben was in Berlijn in maart
goed

Wisselvallige, toffe maar zonnige momenten. Te koud voor een 5-sterren voorjaarsbestemming, maar een goede 4-sterrenervaring.

Ben je in Berlijn geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Berlijn achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Berlijn

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Berlijn is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Berlijn in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 2 4 9 15 20 22 25 25 20 14 8 4
Min °C -2 -2 2 6 9 12 15 15 11 7 4 0
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 20 13 16 11 23 31 37 20 14 19 17 22
Dagen regen 10 7 11 11 12 13 14 11 9 11 10 11
Dagen sneeuw 10 7 4 1 - - - - - - 1 7
Dagen droog 11 14 16 18 19 17 17 20 21 20 19 13
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 3 4 5 9 9 9 10 10 9 5 4 3
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3
UV-index 1 2 3 4 5 5 5 5 4 3 2 2

Klimaat van Berlijn per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Berlijn? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Berlijn

Bekijk het volledige weerbericht voor Berlijn

Wil je weten wat voor weer het is in Berlijn voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Berlijn en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Berlijn voor je in petto heeft.

Bestemmingen in de buurt van Berlijn

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.