Het klimaat van Lapland en de beste reistijd

Lapland kent koude winters met temperaturen die kunnen dalen tot -30 graden Celsius. De zomermaanden brengen mildere temperaturen rond de 20 graden Celsius. Neerslag valt gelijkmatig gedurende het hele jaar, met regelmatige sneeuwval in de winter. Over het algemeen heerst er een continentaal klimaat, met lange en koude winters en korte, koele zomers. De periode van juni tot augustus is het warmst, terwijl de maanden van december tot februari de koudste zijn. Het weer in Lapland wordt voornamelijk beïnvloed door zijn noordelijke ligging en de nabijheid van de poolcirkel.

Klimaat van Lapland

Lapland, een regio die zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland, en een deel van Rusland, is beroemd om zijn unieke klimaat, adembenemende natuurlijke schoonheid, en de magische ervaring van het noorderlicht. Lapland is een bestemming die bezoekers trekt met zijn unieke klimaat, natuurlijke wonderen, en de kans om het noorderlicht te ervaren. Met de juiste voorbereiding en kennis van het klimaat kan een reis naar deze magische regio een van de meest memorabele avonturen van je leven worden.

Het unieke klimaat van Lapland

Lapland kent een landklimaat, gekenmerkt door warme zomers en koude winters. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 2 graden Celsius, met een jaarlijkse neerslag van ongeveer 302 mm. Ondanks de koude winters, met temperaturen die in januari gemiddeld rond de -10 graden Celsius liggen, biedt de zomer aangename temperaturen tot 17 graden Celsius in juli. Dit maakt de zomer een ideale tijd voor bezoekers om de regio te verkennen.

Klimaatdetails Lapland

  • Beste reistijd: juni t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen -30°C en 20°C
  • Regen: 108 dagen per jaar en totaal 302 mm regen
  • Sneeuw: 180 dagen per jaar en 150 cm sneeuw
  • Zonuren: 1590 zonuren per jaar

Het noorderlicht: een hemels spektakel

Een van de meest betoverende natuurverschijnselen die Lapland te bieden heeft, is het noorderlicht, of aurora borealis. Dit spectaculaire lichtspel is het beste te zien tussen begin januari en eind maart, hoewel er tot eind april nog kansen zijn om het te aanschouwen. Het noorderlicht ontstaat door zonneactiviteit, waarbij de wind deeltjes naar de aardse dampkring voert, waar ze oplichten in een dans van fluorescerende groene, paarse, gele, en soms rode kleuren. Voor de beste ervaring wordt aangeraden om plaatsen op te zoeken ver van stedelijke lichtvervuiling, waar de duisternis het licht van de aurora versterkt.

Reistips voor Lapland

Bij het plannen van een reis naar Lapland is het belangrijk rekening te houden met het klimaat en de gewenste activiteiten. Voor liefhebbers van het noorderlicht zijn de wintermaanden ideaal, terwijl de zomer meer mogelijkheden biedt voor wandelen, wildobservatie en het ervaren van de middernachtzon. Ongeacht het seizoen, biedt Lapland een scala aan activiteiten, van huskysafari's en sneeuwscootertochten tot vissen en kajakken in de zomer.

Klimaatgemiddelden en jaarlijkse weersomstandigheden

Met een gemiddelde temperatuur die overdag varieert van -10 tot 17 graden Celsius en 's nachts van -16 tot 9 graden Celsius, is het klimaat in Lapland divers. De regio ervaart ongeveer 108 regendagen per jaar, met een totale neerslag van 302 mm, en gemiddeld 134 sneeuwdagen. Dit draagt bij aan de rijke natuurlijke landschappen en biedt unieke kansen voor winterse avonturen. Met ongeveer 1590 zonuren per jaar, ondanks de lange, donkere winters, is er voldoende gelegenheid om de natuurlijke schoonheid van Lapland te verkennen.

Klimaatgemiddelden Lapland voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -10 en 17 graden Celsius en 's nachts tussen de -16 en 9 graden Celsius. Het regent 108 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 302 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 134 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 1590 zonuren.

Temperatuurgrafiek Lapland

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Lapland.

Neerslaggrafiek Lapland

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Lapland.

Maximum temperatuur: tussen -10°C en 17°C
Warmste maand: 17°C in juli
Koudste maand: -10°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -16°C en 9°C
Droge dagen: 123 dagen
Dagen met regen: 108 dagen
Dagen met sneeuw: 134 dagen
Totale regensom: 302 mm
Aantal uren zon: 1590 uur

Beste reistijd voor Lapland

Voor een bezoek aan Lapland in is de beste reistijd juni t/m augustus. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Lapland is 17°C in juli en de laagste is -10°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Lapland.

Ervaringen met het klimaat van Lapland

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Lapland.

Henneke was in Lapland in augustus
goed

Heerlijk weer van de 10 dagen, 1 dag regen. Aangename temperatuur. Geen last gehad van muggen

Ben je in Lapland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Lapland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Lapland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Lapland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Lapland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -10 -9 -6 -1 5 12 17 15 10 1 -4 -7
Min °C -16 -16 -13 -9 -2 6 9 7 3 -3 -8 -13
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 20 17 16 17 26 32 37 31 37 26 20 23
Dagen regen 5 4 6 8 11 13 15 13 13 9 5 6
Dagen sneeuw 19 18 17 16 10 2 - - 3 12 16 21
Dagen droog 7 6 8 6 10 15 16 18 14 10 9 4
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 1 4 5 6 6 0 6 9 7 5 2 0
Windkracht (Bft) 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 2 3
UV-index 1 1 2 1 3 4 4 3 2 2 1 1

Klimaat van Lapland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Lapland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Lapland

Bekijk het volledige weerbericht voor Lapland

Wil je weten wat voor weer het is in Lapland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Lapland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Lapland voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.