Het klimaat van Tromsø en de beste reistijd

In Tromsø, Noorwegen is het klimaat gematigd, met milde zomers en koude winters. De gemiddelde temperatuur ligt tussen -2 en 16 graden Celsius, wat resulteert in een mix van sneeuw en regen in de winter en aangename temperaturen in de zomer. De neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, met af en toe periodes van langdurige regenval. De wind kan soms krachtig zijn, waardoor het weer wat ruig kan aanvoelen, maar over het algemeen zijn de omstandigheden vrij mild. De lente en herfst kunnen wat wisselvallig zijn, met snelle veranderingen in het weer. Al met al biedt Tromsø een gevarieerd klimaat dat het hele jaar door interessant is om te verkennen.

Klimaat van Tromsø

Het is hier het gehele jaar koud. De gemiddelde jaartemperatuur voor Tromsø is 3 graden Celsius en er valt 786 mm regen per jaar. Het is 121 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 84% en een UV-index van 2.

Klimaatdetails Tromsø

  • Beste reistijd: juni t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen -2°C en 16°C
  • Zeetemperatuur: tussen 5°C en 15°C
  • Regen: 146 dagen per jaar en totaal 786 mm regen
  • Sneeuw: 116 dagen per jaar
  • Zonuren: 1134 zonuren per jaar

De warmste maand is juli met 14 graden Celsius. De koudste maand is januari met -5 graden Celsius.

Klimaatgemiddelden Tromsø voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -5 en 14 graden Celsius en 's nachts tussen de -9 en 9 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 5 en 15 graden Celsius. Het regent 146 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 786 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 116 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 1134 zonuren.

Temperatuurgrafiek Tromsø

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Tromsø.

Neerslaggrafiek Tromsø

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Tromsø.

Maximum temperatuur: tussen -5°C en 14°C
Warmste maand: 14°C in juli
Koudste maand: -5°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -9°C en 9°C
Zeetemperatuur: tussen 5°C en 15°C
Droge dagen: 103 dagen
Dagen met regen: 146 dagen
Dagen met sneeuw: 116 dagen
Totale regensom: 786 mm
Aantal uren zon: 1134 uur

Tromsø ligt in Noorwegen. Bekijk onze pagina over het klimaat van Noorwegen voor meer klimaatinfo over Noorwegen of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Tromsø

De beste reistijd voor Tromsø in in Noorwegen is van juni t/m augustus. In deze periode heb je een zeer lage temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Tromsø is 14°C in juli en de laagste is -5°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 15°C en op z’n koudst is het water 5°C.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Tromsø.

Ervaringen met het klimaat van Tromsø

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Tromsø.

Pien was in Tromsø in januari
uitstekend

Januari in Tromsø is de winter die werkelijkheid wordt. De stad is bedekt met sneeuw, en dat is precies wat je nodig hebt voor wintersport. Het noorderlicht 's nachts is uniek. Het is koud, zorg ervoor dat je warme kleding draagt!

Wouter Hattink was in Tromsø in december
uitstekend

Er ligt dikke witte sneeuw in de stad, de temperatuur is laag, maar het noorderlicht laat een onvergetelijke indruk achter. Ideaal voor winterliefhebbers.

Dewi was in Tromsø in juli
goed

Niet te warm, maar wel veel zon. Zorg ervoor dat je van de middernachtzon houdt, want het wordt niet donker. Wereldwonderen!

Karin de Klein was in Tromsø in april
goed

De dagen worden langer en zonniger, maar er ligt nog voldoende sneeuw voor de wintersport. De temperatuur is koel maar draaglijk. Ideaal voor liefhebbers van avontuur.

Sterre was in Tromsø in mei
redelijk

Er viel meer regen dan verwacht, wat de geplande activiteiten beïnvloedde. De middernachtzon, geleidelijk aan verduisterd door wolken, was echter adembenemend.

Fenna Westra was in Tromsø in oktober
goed

De omstandigheden variëren van droog tot sneeuwachtig, maar koud weer is onvermijdelijk. Er braken donkere dagen aan, maar dat was ook een deel van de charme. Zorg voor warme kleding.

Rik was in Tromsø in september
redelijk

Het regende regelmatig, maar er waren ook zonnige momenten waarop we genoten van de prachtige fjorden en bergen. De zee is te koud voor zwemmers.

Dana Haarhuis was in Tromsø in februari
uitstekend

De stad was bedekt met verse sneeuw en de temperatuur was koud maar draaglijk. Dit is een winterwonderland op zijn best.

Cas Driehuis was in Tromsø in maart
uitstekend

De overvloed aan sneeuw maakte het een ideale plek voor wintersport. De temperatuur was koud maar draaglijk. Verwacht veel sneeuwval en korte dagen.

Sienna was in Tromsø in juni
uitstekend

Hoewel het weer onvoorspelbaar kan zijn, waren de middernachtzon en de lange dagen het beste deel van mijn reis. Het was te koud om in de zee te zwemmen, maar de schoonheid van de natuur maakte alles goed.

Pim was in Tromsø in augustus
goed

Verbazingwekkend zonnige maand in Tromsø! Af en toe waaide er een frisse wind en de temperatuur lag meestal rond de 15 graden. Dit is niet jouw typische zonvakantiebestemming, maar de prachtige natuur maakt dit ruimschoots goed.

Adriaan was in Tromsø in november
uitstekend

Bij temperaturen ruim onder het vriespunt is een kop warme chocolademelk na een dag op de piste ideaal!

Ben je in Tromsø geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Tromsø achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Tromsø

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Tromsø is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Tromsø in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -5 -4 -2 1 5 9 14 13 10 3 0 -2
Min °C -8 -9 -7 -4 1 5 9 8 5 1 -2 -6
Water °C 7 6 5 5 7 10 13 15 12 11 9 7
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 60 68 81 60 50 64 50 56 66 87 75 69
Dagen regen 5 4 7 10 15 19 18 18 17 15 11 7
Dagen sneeuw 15 15 22 16 7 2 - - 1 8 12 18
Dagen droog 11 9 2 4 9 9 13 13 12 8 7 6
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 1 3 3 5 4 0 3 8 6 3 1 0
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3
UV-index 1 1 1 1 2 3 4 3 2 1 1 2

Klimaat van Tromsø per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Tromsø? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Tromsø

Vandaag is het bewolkt in Tromsø en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 5 graden Celsius. De wind waait matig uit het oostzuidoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Tromsø

Wil je weten wat voor weer het is in Tromsø voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Tromsø en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Tromsø voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.