Het klimaat van Zweden en de beste reistijd

Zweden kent een gematigd zeeklimaat met milde zomers en koude winters. De temperaturen variëren van -3 graden in de winter tot 23 graden in de zomer. Neerslag valt gelijkmatig gedurende het hele jaar, maar de maanden juli en augustus zijn iets droger dan de rest van het jaar. Typische weersomstandigheden bestaan uit afwisseling tussen zon en wolken, met af en toe een regenbui. De gemiddelde windkracht is matig, met soms sterke windstoten aan de kust. Over het algemeen kan het weer in Zweden als wisselvallig worden beschouwd, waarbij het belangrijk is om altijd voorbereid te zijn op veranderingen.

Klimaat van Zweden

Zweden heeft een gevarieerd klimaat, van een gematigd klimaat in het zuiden tot subarctisch in het noorden. Gemiddeld liggen de temperaturen in het zuiden tussen -1 graden Celsius in de winter tot 21 graden Celsius in de zomer. Terwijl de temperaturen in het noorden kunnen dalen tot -15 graden Celsius in de winter en 12 tot 16 graden Celsius in de zomer. Deze diversiteit is vooral te danken aan de uitgestrektheid van het land, dat zich uitstrekt van de Baltische Zee in het zuiden tot de poolcirkel in het noorden.

Algemeen klimaat

Zweden heeft een gematigd klimaat, hoewel de winters in het noorden veel kouder zijn en de zomers korter. Dit komt door de noordelijke ligging van het land. De invloed van de Atlantische Oceaan en de Golfstroom zorgt echter voor relatief milde temperaturen, zeker vergeleken met andere gebieden op dezelfde breedtegraad.

Klimaatdetails Zweden

 • Beste reistijd: juni t/m augustus
 • Jaartemperatuur: tussen -3°C en 23°C
 • Regen: 170 dagen per jaar en totaal 600 mm regen
 • Sneeuw: 60 dagen per jaar en 10 cm sneeuw
 • Zonuren: 1800 zonuren per jaar

Het Zweedse klimaat is divers en varieert aanzienlijk van zuid tot noord. Terwijl het zuiden milde winters en aangename zomers kent, heeft het noorden een strenger klimaat met strenge winters en korte zomers. Deze diversiteit biedt zowel bewoners als bezoekers een verscheidenheid aan ervaringen, van zonnige zomerdagen in Stockholm tot het magische noorderlicht in Kiruna. De natuurlijke schoonheid van Zweden wordt versterkt door deze klimatologische diversiteit, waardoor Zweden op elk moment van het jaar een unieke reisbestemming is.

Gemiddelde temperaturen, regen en sneeuw

In Zuid-Zweden liggen de gemiddelde zomertemperaturen rond de 20 graden Celsius en zijn de winters mild, met gemiddelde temperaturen rond het vriespunt. De neerslag is relatief gelijkmatig over het jaar verdeeld en neemt in de zomermaanden licht toe.

In het noorden zijn de zomers kort en koel, met gemiddelde temperaturen rond de 15 graden Celsius, terwijl de winters lang en streng zijn, met temperaturen die vaak onder de -20 graden Celsius dalen. Zware sneeuwval komt voor in het noorden, vooral in de bergachtige streken.

Klimaat van Zuid-Zweden

Zuid-Zweden, inclusief steden als Stockholm en Göteborg, heeft een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn aangenaam warm en de winters zijn relatief mild. De regenval is het hele jaar door redelijk constant, met een piek in de late zomer.

In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 0 graden Celsius en de zomer is mild met een gemiddelde temperatuur van rond de 17 graden Celsius. De regio ontvangt tussen de 500 en 800 mm neerslag per jaar, terwijl het zuidwestelijke deel iets meer neerslag ontvangt (1000 tot 1200 mm).

Klimaat van Midden-Zweden

In Midden-Zweden, waar steden als Uppsala en Örebro liggen, is het klimaat iets koeler dan in het zuiden. De winters zijn kouder en de zomers zijn aangenaam, maar niet zo warm als in het zuiden. Sneeuwval komt vaker voor in de winter, vooral op grotere hoogte.

De winters zijn kouder dan in het zuiden, met gemiddelde temperaturen rond de -3 graden Celsius in steden als Stockholm en Örebro. De zomertemperaturen liggen rond de 16 graden Celsius. Net als Zuid-Zweden valt er in Midden-Zweden ongeveer 500 tot 800 mm neerslag per jaar.

Klimaat van Noord-Zweden

Het klimaat in Noord-Zweden is subarctisch. Dit gebied, met steden zoals Kiruna, heeft zeer korte, koele zomers en lange, koude winters. De poolnacht en de middernachtzon zijn opvallende verschijnselen in dit deel van het land, waar de zon in de wintermaanden niet opkomt en in de zomer niet ondergaat.

Noord-Zweden ervaart veel koudere winters, met gemiddelde temperaturen die dalen tot ongeveer -12 graden Celsius in steden als Luleå en Kiruna. De zomertemperaturen zijn koeler, gemiddeld 12 tot 15 graden Celsius. De regenval is vergelijkbaar met die in andere delen van Zweden, hoewel de regio in de wintermaanden aanzienlijke sneeuwval kan ervaren.

Zweedse Hooglanden

De Zweedse hooglanden in het noordwesten van het land hebben een hooggebergteklimaat. Door de hevige sneeuwval en de lage temperaturen in de winter is het gebied populair bij wintersporters. De zomer is kort en koel, ideaal om te wandelen en te genieten van de natuur.

Deze regio heeft zeer koude winters. De gemiddelde wintertemperatuur kan dalen tot -10 graden Celsius of lager, terwijl de zomertemperatuur relatief koel blijft. In de hooglanden valt meer neerslag dan in andere delen van Zweden, vooral in de vorm van sneeuw in de winter.

Klimaatgemiddelden Zweden voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -1 en 21 graden Celsius en 's nachts tussen de -4 en 14 graden Celsius. Het regent 129 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 500-700 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 54 dagen per jaar met 50-200 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1500-1800 zonuren.

Temperatuurgrafiek Zweden

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Zweden.

Neerslaggrafiek Zweden

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Zweden.

Maximum temperatuur: tussen -1°C en 21°C
Warmste maand: 21°C in juli
Koudste maand: -1°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -4°C en 14°C
Droge dagen: 182 dagen
Dagen met regen: 129 dagen
Dagen met sneeuw: 54 dagen
Totale regensom: 500-700 mm
Totale sneeuwval: 50-200 cm
Aantal uren zon: 1500-1800 uur

Beste reistijd voor Zweden

De beste tijd om Zweden te bezoeken hangt grotendeels af van wat je wilt doen en zien. Dit Scandinavische land staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke cultuur en biedt verschillende ervaringen, afhankelijk van het seizoen en de regio. Zweden is een land met een grote diversiteit dat voor iedere reiziger iets te bieden heeft, afhankelijk van het seizoen en de regio.

Beste reistijd voor Zuid-Zweden

Mei tot en met september zijn de beste maanden om naar Zuid-Zweden te gaan. Zuid-Zweden met steden als Stockholm, Malmö en Göteborg staat bekend om zijn gematigde klimaat en lange zomerdagen.

De zomer, van juni tot augustus, is ideaal voor stadsbezichtigingen, wandelingen in de natuur en verkenning van de kust.

 • Lente (mei - juni): De natuur bloeit, het weer is aangenaam voor actieve recreatie.
 • Zomer (juli - augustus): Warm en levendig, ideaal voor stranden en festivals.
 • Vroege herfst (september): Minder druk en nog steeds aangenaam weer.

Beste reistijd voor Midden-Zweden

Voor een bezoek aan Midden-Zweden zijn de maanden juni tot en met augustus het meest geschikt. Deze regio, met steden als Örebro en Falun, biedt lange, levendige zomerdagen. Het is een prachtige tijd om de natuur en de lokale cultuur te ervaren.

 • Zomer (juni – augustus): Uitstekend voor stadsbezoeken en het ontdekken van de natuurlijke schoonheid van de regio.
 • Vroege herfst (september): Geniet van de prachtige herfstkleuren en aangename temperaturen.

Beste reistijd voor Noord-Zweden

De beste reistijd voor Noord-Zweden is december tot en met maart voor winterpret en juni tot en met augustus voor de middernachtzon. Noord-Zweden, inclusief Lapland, staat bekend om zijn extreme seizoenen. In de winter is het een wonderland voor sneeuwpret en noorderlicht. In de zomer zie je de middernachtzon.

 • Winter (december – maart): Ideaal voor noorderlicht, skiën en hondensleeën.
 • Zomer (juni - augustus): Unieke middernachtzon, ideaal om te wandelen.

Beste reistijd voor de Zweedse Hooglanden

Staan de Zweedse Hooglanden op je verlanglijst dan raden we februari tot en met april aan voor wintersport en juni tot en met september als je wilt wandelen. De Zweedse Hooglanden zijn een paradijs voor avonturiers. In de winter trekken ze skiërs en snowboarders aan, terwijl de zomer ideaal is om te wandelen en de nationale parken te verkennen.

 • Late winter (februari – april): De beste tijd voor wintersport als er nog genoeg sneeuw is.
 • Zomer (juni - september): Ideaal om te wandelen, vissen en te genieten van de natuur.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Zweden.

Ervaringen met het klimaat van Zweden

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Zweden.

Mandy was in Zweden in januari
uitstekend

Heerlijk! Ik was er in Januari en het was koud maar droog, zonnig en met een prachtige laag sneeuw. Precies wat ik wilde.

Dana was in Zweden in april
redelijk

Houd rekening met temperatuurverschillen. Het is leuk om de overgang van winter naar lente te voelen.

Joeri was in Zweden in december
matig

De ijskoude wind maakte het nog kouder. Het licht was minimaal en belastte de ogen. Hoewel ze mooi zijn, zijn het geen ideale omstandigheden voor ontspanning.

Jolijn was in Zweden in november
redelijk

Het was koud, maar dat is normaal voor Scandinavië. De sneeuw maakte alles magisch, maar de vroege duisternis was een nadeel. Goede, duurzame kleding is een must!

Jelle was in Zweden in februari
redelijk

Februari was in Zweden erg koud, met temperaturen die de nul naderden. We hebben ons met succes warm aangekleed. Sneeuw en natte sneeuw waren alledaags, wat zowel verfrissend als verraderlijk was. Verwacht geen uren zonneschijn, maar juist een frisse winterse sfeer.

Janna was in Zweden in januari
uitstekend

Ideale koude omstandigheden voor wintersport met hevige sneeuwval. Ijzig maar magisch!

Lisanne Leffers was in Zweden in oktober
redelijk

Oktober in Zweden was mild. Er was een mix van zon en buien. De temperatuur varieerde van 5 tot 13 graden. Niet ideaal voor zon- of ski-liefhebbers, dus beoordeel het als gemiddeld.

Ben je in Zweden geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Zweden achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Zweden

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Zweden is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Zweden in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -1 0 3 9 15 18 21 20 16 10 5 1
Min °C -4 -4 -2 3 7 10 14 13 10 6 2 -2
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 21 19 21 16 21 30 34 29 20 29 26 23
Dagen regen 6 4 10 10 12 14 16 14 11 12 12 8
Dagen sneeuw 13 13 10 3 - - - - - 1 4 10
Dagen droog 12 11 11 17 19 16 15 17 19 18 14 13
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 3 3 5 8 10 13 11 10 8 4 4 2
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 1 1 2 3 4 5 5 4 3 2 2 2

Klimaat van Zweden per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Zweden? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Zweden

Bekijk het volledige weerbericht voor Zweden

Wil je weten wat voor weer het is in Zweden voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Zweden en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Zweden voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.