Het klimaat van Finland en de beste reistijd

Finland heeft een gematigd klimaat met koude winters en milde zomers. De gemiddelde temperatuur varieert van -30 in de winter tot 25 in de zomer. Neerslag komt het hele jaar door voor, met de meeste regenval in de maanden juli en augustus. In de winter valt er voornamelijk sneeuw. De oostelijke wind genaamd "Karelia" kan soms koud weer met zich meebrengen. Over het algemeen heeft Finland een gematigd klimaat met de kenmerkende seizoenen zoals we die kennen in de meeste Europese landen. Echter, de winter kan extreem koud zijn en de zomermaanden kunnen verrassend mild zijn. Finland is een bestemming die het hele jaar door iets te bieden heeft voor iedere weerliefhebber.

Klimaat van Finland

Finland, gelegen in het noorden van Europa, staat bekend om zijn unieke en gevarieerde klimaat. Het land heeft over het algemeen koude winters en relatief milde zomers. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond de -5 tot -15 graden Celsius, afhankelijk van de regio, terwijl de zomermaanden gemiddeld temperaturen van 15 tot 25 graden Celsius kennen. Wat betreft neerslag, ontvangt Finland gemiddeld ongeveer 600 tot 700 millimeter per jaar, waarbij de meeste neerslag valt in de late zomer en herfst. De sneeuwval varieert aanzienlijk per regio, met aanzienlijke hoeveelheden in het noorden.

Het klimaat in Finland kan geclassificeerd worden als een boreaal klimaat of een subarctisch klimaat. Dit type klimaat wordt gekenmerkt door lange, koude winters en korte, milde zomers. De noordelijke ligging van het land en de invloed van de Atlantische Oceaan en de Baltische Zee zijn belangrijke factoren die het klimaat in Finland beïnvloeden.

Klimaatdetails Finland

  • Beste reistijd: juni t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen -30°C en 25°C
  • Regen: 138 dagen per jaar en totaal 536-696 mm regen
  • Sneeuw: 88 dagen per jaar en 38-73 cm sneeuw
  • Zonuren: 1426-1643 zonuren per jaar

Er zijn significante verschillen tussen de verschillende regio's in Finland qua klimaat. Deze variaties zijn grotendeels te wijten aan de geografische spreiding van het land, de invloed van de omliggende zeeën en de noordelijke breedtegraad.

Klimaat Zuid-Finland

In Zuid-Finland, inclusief de hoofdstad Helsinki, zijn de winters milder vergeleken met de rest van het land, met gemiddelde temperaturen rond -5 graden Celsius en een sneeuwval van ongeveer 20 tot 30 cm. De zomers zijn aangenaam warm met gemiddelden rond de 20 graden Celsius. De neerslag is vrij gelijkmatig verdeeld over het jaar, met een jaarlijkse hoeveelheid van ongeveer 600 tot 700 mm en een lichte piek in de zomermaanden.

Klimaat West-Finland

West-Finland, met steden als Turku en Tampere, heeft vergelijkbare temperaturen als Zuid-Finland, maar met iets meer neerslag, ongeveer 700 tot 800 mm per jaar. De sneeuwval ligt hier rond de 20 tot 40 cm. Dit komt door de nabijheid van de zee, die zorgt voor meer vocht in de lucht.

Klimaat Oost-Finland

In Oost-Finland, inclusief steden als Joensuu en Kuopio, zijn de winters iets strenger met temperaturen die kunnen dalen tot -20 graden Celsius en sneeuwval van ongeveer 30 tot 50 cm. De zomers zijn iets koeler dan in het zuiden en westen. De neerslag is hier ook iets lager, met jaarlijks ongeveer 600 tot 700 mm.

Klimaat Lapland

Lapland, in het noorden van Finland, kent een subarctisch klimaat. De winters zijn lang en streng met temperaturen die vaak onder de -20 graden Celsius duiken en sneeuwval die 60 tot 90 cm kan bereiken, soms zelfs meer dan 100 cm in bepaalde gebieden. De zomer is kort maar verrassend mild, met temperaturen die soms de 20 graden Celsius kunnen bereiken. De neerslag is hier het laagst in Finland, met ongeveer 500 tot 600 mm per jaar.

Klimaat Åland-eilanden

De Åland-eilanden, gelegen in de Baltische Zee, hebben een iets milder zeeklimaat. De winters zijn hier minder streng, met gemiddelde temperaturen van -3 tot 1 graden Celsius en een sneeuwval van ongeveer 10 tot 30 cm. De zomers zijn koel en aangenaam met gemiddelde temperaturen van 15 tot 20 graden Celsius. Deze eilanden ontvangen jaarlijks ongeveer 500 tot 600 mm neerslag en meer zonuren dan de rest van Finland, vooral in de zomer.

Klimaatgemiddelden Finland voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -3 en 20 graden Celsius en 's nachts tussen de -6 en 15 graden Celsius. Het regent 138 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 536-696 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 88 dagen per jaar met 38-73 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1426-1643 zonuren.

Temperatuurgrafiek Finland

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Finland.

Neerslaggrafiek Finland

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Finland.

Maximum temperatuur: tussen -3°C en 20°C
Warmste maand: 20°C in juli
Koudste maand: -3°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -6°C en 15°C
Droge dagen: 139 dagen
Dagen met regen: 138 dagen
Dagen met sneeuw: 88 dagen
Totale regensom: 536-696 mm
Totale sneeuwval: 38-73 cm
Aantal uren zon: 1426-1643 uur

Beste reistijd voor Finland

Over het algemeen wordt de periode van juni tot augustus beschouwd als de beste tijd om Finland te bezoeken, dankzij de aangename temperaturen en lange dagen. Deze maanden zijn ideaal voor buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en het verkennen van de nationale parken. Voor liefhebbers van wintersport en het noorderlicht is de periode van december tot maart echter de beste tijd om naar Finland te reizen, vooral in het noordelijke deel van het land.

Beste reistijd Zuid-Finland

De zomermaanden (juni tot augustus) zijn ideaal voor een bezoek aan Zuid-Finland. Met lange, lichte dagen en temperaturen die aangenaam warm zijn, is dit de perfecte tijd voor stadsbezoeken en het verkennen van de archipel. De wintermaanden zijn ook aantrekkelijk, vooral voor kerstmarkten en winterse stadslandschappen, hoewel het kouder en donkerder is.

Beste reistijd West-Finland

Net als in Zuid-Finland, zijn de zomermaanden de beste tijd om West-Finland te bezoeken. De regio is dan levendig met leuke culturele evenementen en de natuur is op haar mooist. De winters kunnen koud zijn, maar bieden unieke ervaringen zoals ijsvissen en bevroren meren.

Beste reistijd Oost-Finland

De beste tijd om Oost-Finland te bezoeken is ook tijdens de zomer, wanneer de temperaturen aangenamer zijn en de natuur in volle bloei staat. De winter biedt echter prachtige sneeuwlandschappen en is ideaal voor wintersporten zoals langlaufen en sneeuwschoenwandelen.

Beste reistijd Lapland

Lapland is een unieke bestemming met twee ideale reistijden. De winter (december tot maart) is perfect voor het ervaren van een magische winterwereld, met activiteiten zoals husky-safari's, sneeuwscootertochten en het spotten van het noorderlicht. De zomer, vooral met de middernachtzon rond juni, biedt een totaal andere ervaring met bijna 24 uur daglicht en mogelijkheden voor middernachtzonwandelingen en wildobservatie.

Beste reistijd Åland-eilanden

De beste tijd om de Åland-eilanden te bezoeken is in de zomer, wanneer het weer ideaal is voor zeilen, fietsen en genieten van de unieke eilandcultuur. De lente en herfst zijn ook aangenaam, hoewel sommige toeristische faciliteiten in deze seizoenen beperkt kunnen zijn.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Finland.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Finland:

Ervaringen met het klimaat van Finland

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Finland.

Mandy was in Finland in januari
uitstekend

Het weer was precies wat ik verwachtte: koud, zon en soms een sneeuwbui. Op de kou kon ik me gelukkig kleden met een paar lagen thermokleding en ook met een goede jas was de sneeuw prima te doen. Een bijzondere ervaring was dat zelfs de zee stijfbevroren was!

Pieter Veens was in Finland in september
goed

Koele dagen met een strakblauwe lucht afgewisseld met motregen. Het was echter de perfecte sfeer voor de verbluffende herfstkleuren. Absoluut een onvergetelijke ervaring.

Tim Rasenberg was in Finland in november
matig

Zware sneeuwval en temperaturen onder het vriespunt zijn een extreme ervaring voor winterliefhebbers. Zorg ervoor dat je goed voorbereid en bepakt bent als je deze uitdaging aangaat.

Bram van Tuil was in Finland in december
goed

Met meters sneeuw en temperaturen rond de -15 graden Celsius is het de perfecte wintervakantie. De lucht was helder en het noorderlicht was adembenemend. Wees echter voorbereid op koude temperaturen en weinig daglicht.

Lieke was in Finland in mei
redelijk

Het weer veranderde voortdurend; Regen, zon en koude nachten. Je moet op alles voorbereid zijn. Toch compenseert de unieke charme van Finland de vreemde weersomstandigheden.

AB was in Finland in januari
goed

Het was warmer dan verwacht (een paar graden onder nul), dus geen last van de kou gehad. Helaas aldoor bewolkt, waardoor er het noorderlicht niet hebben mogen aanschouwen.

Ben je in Finland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Finland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Finland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Finland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Finland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -3 -2 0 6 13 16 20 20 15 8 5 1
Min °C -6 -6 -4 1 7 11 15 15 11 5 2 -2
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 34 32 30 23 20 29 38 37 25 36 36 40
Dagen regen 7 6 9 12 11 14 16 15 12 12 13 11
Dagen sneeuw 20 19 18 5 1 - - - - 3 6 16
Dagen droog 4 3 4 13 19 16 15 16 18 16 11 4
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 2 3 4 7 10 13 12 10 8 4 3 2
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4
UV-index 1 1 1 3 4 4 5 4 3 2 1 1

Klimaat van Finland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Finland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Finland

Vandaag is het bewolkt in Finland en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 3 graden Celsius. De wind waait matig uit het zuiden.

Bekijk het volledige weerbericht voor Finland

Wil je weten wat voor weer het is in Finland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Finland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Finland voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Finland

Alle bestemmingen in Finland

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.