eikenbomen op de oprit van Oak Alley

Welke plantage moet je bezoeken in Louisiana?

In Louisiana zijn er diverse mogelijkheden om een plantage te bezoeken. Toen wij er waren hebben we er twee bezocht: Oak Alley plantage en Laura plantage. Over beide hebben we een uitgebreid blog geschreven maar in dit artikel zetten we beide naast elkaar zodat je de beste keuze kunt maken. Heb je tijd genoeg? Dan raden we je absoluut aan om beide te bezoeken. Dit kan prima op een dag. Wij hebben zelf ’s ochtends op tijd Oak Alley bekeken en zijn aan het begin van de middag naar Laura plantage geweest.

Praktische informatie voor je bezoek

Big house van de Laura Plantage in Louisiana

Oak Alley en Laura plantage liggen op slechts een paar kilometer van elkaar vandaan, aan dezelfde straat. Allebei zijn ze te bezichtigen. Oak Alley is vrij te bezoeken maar heeft een guided tour voor het grote huis. Deze plantage is bekender en daarom is het aan te raden om van tevoren je tickets te boeken met een tijdsslot voor de rondleiding.

Mijn tip is om Oak Alley vroeg in de ochtend te bezoeken. Het is dan nog erg rustig. Kom ruim op tijd voor de rondleiding. Je kunt dan de rest van de plantage bekijken voor de tour begint. Toen wij er waren, waren er slecht een handvol andere mensen. De rondleiding begint stipt op tijd en duurt ongeveer een uur.

De Laura plantage is alleen te bekijken tijdens een rondleiding. Deze duurt officieel 75 minuten, in ons geval was dat ongeveer 1,5 uur, en gaat over het gehele domein.

Toegangsprijzen zijn ongeveer 30 dollar voor beide plantages.

Tickets zijn verkrijgbaar:

Voor Laura plantage kun je hier de tickets kopen

Voor Oak Alley plantage kun je hier tickets kopen

Plantages: pracht en praal ten koste van honderden mensenlevens

Slavenhuisje zoals gebruikt tijdens de slavernij

Het is belangrijk om je te realiseren dat de prachtige plantages in de Verenigde Staten het thuis waren van vooraanstaande families, maar ook van honderden mensen die tot slaaf waren gemaakt. Oorspronkelijk werden deze mensen gevangengenomen in het westen van Afrika, onder andere in het huidige Gambia en Senegal, en geketend in het laadruim van een schip naar de nieuwe wereld werden gebracht.

Later werd het verboden om nog slaven in te voeren en werden de slaven en hun nakomelingen verhandelt. Zij zijn degenen die het zware werk deden, in erbarmelijke omstandigheden leefden en werden gezien als bezit.

slavenhuisjes op de Oak Alley plantage in Louisiana

Omdat deze mensen niet mochten leren lezen en schrijven, zijn er weinig van hun verhalen bewaard gebleven. Alles werd mondeling overgebracht waardoor veel verloren is gegaan. Tijdens een rondleiding op een van beide plantages proberen de gidsen je toch zoveel mogelijk van beide kanten te vertellen maar ook zij worden hierdoor gehinderd.

Twee totaal verschillende plantages

eikenbomen op de oprit van Oak Alley

Oak Alley is een van de bekendste plantages van de Verenigde Staten en is beroemd vanwege de eeuwenoude eikenbomen die idyllisch aan een laantje liggen met het grote huis aan het einde. Het is een meer traditionele plantage zoals je deze verwacht in de Verenigde Staten met een grote, witte villa als woning, rozentuinen en grasvelden.

Laura plantage nabij New Orleans

Laura plantage is een Creoolse plantage die werd bewoond door katholieke Fransen en hun nakomelingen. Deze plantage is veel kleurrijker: de villa is prachtig geverfd en de tuinen zijn weelderig en vol bloemen.

Omdat Oak Alley na de Amerikaanse burgeroorlog failliet is gegaan, heeft de familie alles moeten verkopen. Het interieur is daardoor nogal kaal en er zijn maar weinig originele stukken. Ook de slavenhuisjes op het terrein zijn niet origineel maar replica’s om te laten zien hoe zijn leefden.

Laura plantage is wat dat betreft authentieker. Het is lang in handen geweest van dezelfde familie en is daarna slechts twee keer verkocht. Het is dus nog grotendeels in oorspronkelijke staat. Dit geldt overigens voor de meeste gebouwen op het terrein. Er is een aantal jaren geleden wel een grote brand geweest door kortsluiting waardoor een deel in vlammen is opgegaan maar omdat er veel ruimte tussen de gebouwen zit is het meeste bewaard gebleven en te bekijken.

Bij beide rondleidingen krijg je veel uitleg over de betreffende plantage, hun bewoners en geschiedenis.

Onze voorkeur

Uitzicht vanuit het grote huis

Er is niet een plantage een betere keuze om te bezoeken dan de andere, het hangt echt af van je eigen voorkeur en nogmaals, als je de tijd hebt, zou ik naar beide gaan. Als we echt moesten kiezen zou mijn vriend voor Oak Alley gaan en ik voor Laura.

Oak Alley heeft de prachtige toegangslaan, de statige eikenbomen en het imposante grote huis.

Laura plantage heeft meer authenticiteit en je krijgt er tijdens de rondleiding meer te horen en te zien over het verleden, slavernij en het leven op een plantage.