Het klimaat van Tenerife en de beste reistijd

Klimaatbeoordeling:
(12)
Het klimaat van Tenerife en de beste reistijd

Klimaat van Tenerife

Tenerife heeft een subtropisch klimaat, met milde temperaturen het hele jaar door. De gemiddelde dagtemperaturen variëren van ongeveer 20°C in de winter tot 27°C in de zomer. De nachten zijn koeler, met temperaturen die zelden onder de 15°C dalen. En de zuidelijke regio's van het eiland zijn over het algemeen warmer en droger dan het noorden, dankzij de beschutting van de Teide-vulkaan. Tenerife staat bekend als het eiland van de eeuwige lente, maar dit geldt niet voor elk deel van het eiland.

Klimaatgemiddelden Tenerife voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 20 en 27 graden Celsius en 's nachts tussen de 17 en 23 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden Celsius. Het regent 73 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 227 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3770 zonuren.

  • Overdag: tussen 20°C en 27°C
  • Nacht: tussen 17°C en 23°C
  • Zeetemperatuur: tussen 20°C en 25°C
  • Regen: 73 dagen per jaar en totaal 227 mm regen
  • Zonuren: 3770 zonuren per jaar

Temperatuurgrafiek

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Tenerife.

Neerslaggrafiek

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Tenerife.

Maximum temperatuur: tussen 20°C en 27°C
Warmste maand: 27°C in augustus
Koudste maand: 20°C in maart
Nachttemperatuur: tussen 17°C en 23°C
Zeetemperatuur: tussen 20°C en 25°C
Droge dagen: 292 dagen
Dagen met regen: 73 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 227 mm
Aantal uren zon: 3770 uur

Tenerife hoort bij Spanje. Bekijk onze pagina over het klimaat van Spanje voor meer klimaatinfo over Spanje of bekijk andere bestemmingen.

Klimaat in Tenerife Zuid

Tenerife Zuid heeft minder neerslag dan het noorden en heeft meer zonnige dagen. Dit maakt het zuiden, met plaatsen zoals Costa Adeje en Los Cristianos, een populaire bestemming voor toeristen. In de zomermaanden kan het soms meer dan 35°C worden, vooral wanneer hete lucht uit de westelijke Sahara wordt aangevoerd, wat bekend staat als de Calima.

Klimaat in Noord-Tenerife

In het noorden van Tenerife is het vaak bewolkter en regenachtiger dan in Tenerife Zuid. De hoeveelheid neerslag varieert per jaar van 150 mm in het zuidoosten tot ongeveer 900 mm in het noordwesten. De noordelijke regio heeft een rijke subtropische vegetatie, dankzij de vochtige wolken die tegen de bergen blijven hangen.

Mild subtropisch klimaat

Tenerife heeft een uniek en mild subtropisch klimaat dat het tot een favoriete bestemming maakt voor toeristen het hele jaar door. Dit klimaat wordt sterk beïnvloed door de noordoostelijke passaatwinden, die een cruciale rol spelen in het vormen van het lokale weerpatroon.

Deze winden verzamelen vocht boven de Atlantische Oceaan en stijgen op langs de noordelijke hellingen van de Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje, wat resulteert in lichte neerslag, vooral in het noordelijke deel van het eiland.

Neerslag en weerfenomenen

De jaarlijkse neerslag op Tenerife is relatief laag, met de meeste regen die valt tussen oktober en april. Het noorden van het eiland ontvangt meer neerslag dan het zuiden, wat resulteert in een weelderiger landschap. Een typisch weerfenomeen op Tenerife is de 'calima', een hete, droge wind uit de Sahara die soms zand en stof meevoert en kan leiden tot een plotselinge temperatuurstijging.

Invloed van de zee en luchtvochtigheid

De nabijheid van Tenerife tot de Atlantische Oceaan heeft een matigend effect op het klimaat. De zeewind zorgt voor een aangename verkoeling in de zomer en een verwarmend effect in de winter. De luchtvochtigheid op het eiland varieert, met hogere waarden in het noorden en lagere in het zuiden.

UV-index en zonkracht

Tenerife heeft een hoge UV-index, vooral in de zomermaanden. Dit betekent dat de zonkracht sterk is en voorzorgsmaatregelen zoals zonnebrandcrème en beschermende kleding essentieel zijn, vooral tijdens de piekuren van zonlicht.

Klimaatrisico's en weerextremen

Hoewel Tenerife over het algemeen een veilige bestemming is wat betreft het weer, kunnen er incidenteel extreme weersomstandigheden voorkomen, zoals zware regenval of ongewoon hoge temperaturen. Deze extremen zijn echter zeldzaam en meestal van korte duur.

Hotels in Tenerife

Historie van het klimaat

Historisch gezien heeft Tenerife altijd geprofiteerd van zijn stabiele en aangename klimaat. Ondanks kleine fluctuaties in temperatuur en neerslag door de eeuwen heen, heeft het eiland zijn reputatie als een 'eiland van de eeuwige lente' behouden. Dit stabiele klimaat heeft bijgedragen aan de rijke biodiversiteit en de ontwikkeling van het eiland als een belangrijke toeristische bestemming.

Klimaat van Tenerife in de lente (maart-mei)

De lente op Tenerife is heerlijk, met temperaturen die naar het midden van de 20 graden Celsius beginnen te kruipen en volop zon. Het klimaat is warm maar nog niet te heet, en de bloemen staan in bloei. Dit is de perfecte tijd om de hitte van de zomer te vermijden en de vele wandelpaden en het adembenemende landschap van het eiland te verkennen.

Klimaat van Tenerife in de zomer (juni-augustus)

Tenerife in de zomer is de drukste tijd van het jaar, omdat toeristen naar het eiland trekken om te genieten van de mooie stranden en de aangename temperatuur. De gemiddelde temperatuur in deze tijd van het jaar schommelt rond de 28 graden Celsius. Het klimaat op Tenerife in de zomer is de perfecte tijd om te genieten van de vele stranden van het eiland of een duik te nemen in het zwembad.

Klimaat van Tenerife in de herfst (september-november)

De herfst is een milder jaargetijde op Tenerife, met gemiddelde temperaturen van 22-25 graden Celsius. Dit maakt het een ideale tijd voor bezoekers die de hitte willen vermijden en toch willen genieten van alles wat Tenerife te bieden heeft. De drukte is in deze tijd van het jaar ook afgenomen, zodat je meer ruimte hebt om te genieten!

Klimaat van Tenerife in de winter (december-februari)

De koelste tijd van het jaar op Tenerife is in de winter, maar dat betekent niet dat het geen bezoek waard is! Je zult verbaasd zijn hoe warm het nog kan zijn. De gemiddelde temperaturen per maand in de winter schommelen nog rond de 20 graden Celsius. Bovendien zijn er in deze tijd van het jaar minder toeristen, zodat je het eiland min of meer voor jezelf hebt!

Wat is de zonnigste kant van Tenerife?

Tenerife Zuid is de meest zonnige kant van Tenerife. Dat komt omdat dit deel van het eiland naar Afrika is gericht, waar de zon het grootste deel per jaar schijnt. De zon schijnt in het zuiden van Tenerife gemiddeld 9 uur per dag in de winter en het aantal uren zon in de zomer is 10 uur per dag.

Hier vind je ook enkele van de beste stranden van het eiland. Costa AdejePlaya de las Americas en Los Cristianos zijn drie van de populairste toeristische bestemmingen. En je snapt wel waarom als je het sprankelende turquoise water ziet en met je voeten in het zachte gouden zand staat.

Het microklimaat van de El Teide vulkaan

De vulkaan de El Teide op Tenerife heeft zijn eigen microklimaat door het hoogteverschil en de geografische ligging op het eiland. Over het algemeen is Tenerife een warm eiland, maar op El Teide kan de temperatuur ineens snel dalen.

In de koudere maanden (november - april) heb je kans op temperaturen onder nul en kan er sneeuw vallen. Er kan zelfs zoveel sneeuw vallen dat de kabelbaan naar de top van de El Teide gesloten is en je niet mag bergklimmen. In de zomer lopen de temperatuur soms op tot boven de 40 graden Celsius met een krachtige bergzon.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze populaire Tenerife bestemmingen:

Wil je naar Tenerife?

Dit zijn de reisorganisaties waar je een vakantie naar Tenerife kunt boeken:

Aanbiedingen voor Tenerife

Beste reistijd voor Tenerife

Tenerife is het hele jaar door een populaire toeristische bestemming vanwege het prachtige, warme en zonnige weer. De noordoostelijke passaatwinden zijn verantwoordelijk voor het unieke klimaat van Tenerife. Deze verzamelen waterdamp boven de Atlantische Oceaan, klimmen over de noordelijke hellingen van de Pico del Teide, en druppelen uiteindelijk neer in fijne motregen.

De temperaturen veranderen omdat de Teide functioneert als een weerscheiding, waardoor twee microklimaten ontstaan in het noorden en het zuiden.

Strandvakanties op Tenerife

Juli en augustus: Tenerife is een paradijs voor strandliefhebbers tijdens de zomermaanden. Met de thermometer die regelmatig boven de 25°C uitstijgt, zijn juli en augustus perfect voor diegenen die willen genieten van zon, zee en zand. De stranden, variërend van gouden zandstranden in het zuiden tot de meer ruige kustlijnen in het noorden, bieden volop mogelijkheden voor ontspanning en wateractiviteiten.

Mei, juni, september en oktober: Voor een meer ontspannen strandervaring zijn de maanden net voor en na het hoogseizoen ideaal. Deze periode biedt nog steeds warme, zonnige dagen maar met minder drukte, waardoor je in alle rust kunt genieten van de prachtige kustlijn van Tenerife.

Wandelen en natuur

Maart t/m mei: De lente is de tijd waarin Tenerife tot leven komt met bloeiende flora en aangename temperaturen. Dit seizoen is ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers om de diversiteit van het eiland te verkennen. Van de laurierbossen in Anaga tot de maanlandschappen rond de Teide, elke route biedt een unieke wandelervaring.

September t/m november: Net als in de lente, biedt de herfst mildere temperaturen en minder toeristen. Het is een fantastische tijd om de natuurlijke schoonheid van Tenerife te voet te verkennen, met routes die geschikt zijn voor alle niveaus.

Surfen en watersport

Tenerife is een hotspot voor surfers, met de wintermaanden die de beste golven bieden voor ervaren surfers. In de zomermaanden zijn de golven milder, ideaal voor beginners. Naast surfen is Tenerife ook een uitstekende bestemming voor andere watersporten zoals snorkelen, duiken en zeilen, met kristalhelder water en een overvloed aan zeeleven.

Zomervakantie in Tenerife

Mei t/m september: De maanden mei tot eind september zijn ideaal voor een bezoek aan het zuiden van Tenerife, want dan begint het weer op te warmen. Het trekt mensen aan met zijn lange, aangename dagen en zachte avonden. Een heerlijke koude zeewind verfrist zelfs de warmste zomerdagen.

De ideale maanden om het noorden en oosten van Tenerife te verkennen zijn mei, juni en oktober, wanneer de temperaturen warm zijn en er geen regen wordt voorspeld. De zomermaanden juli, augustus en september zijn warmer.

Het winterseizoen van Tenerife

Als je Tenerife in de winter bezoekt, kun je het beste in het zuiden blijven. De winters op Tenerife zijn uitzonderlijk warm, waardoor het een populaire tijd is om te komen, vooral in februari, wanneer het eiland beroemd is om zijn Santa Cruz de Tenerife Carnaval. Het is het op één na grootste carnaval ter wereld, na dat van Rio, en is ideaal om te zwemmen en te zonnen.

In het voorjaar kun je langvinnige grienden zien en sinaasappels verzamelen. Hotelkamers zijn wel vrij duur tijdens het kerst- en carnavalsseizoen.

Actuele weer op Tenerife

Vandaag is er veel bewolking op Tenerife en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 18 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordnoordoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Tenerife

Wil je weten wat voor weer het is op Tenerife voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting op Tenerife en zo ben je goed voorbereid op wat het weer op Tenerife voor je in petto heeft.

Klimaattabel van Tenerife

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Tenerife is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Tenerife in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 24 25 20 21 22 24 26 27 26 25 23 21
Min °C 18 19 17 18 19 20 22 23 23 22 20 19
Water °C 20 21 20 21 21 23 23 24 25 25 24 22
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 22 35 24 14 2 1 0 5 18 31 32 43
Dagen regen 7 9 8 6 3 2 3 3 5 8 11 8
Dagen droog 24 19 23 24 28 28 28 28 25 23 19 23
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 10 10 10 10 11 11 12 11 11 10 10 9
Windkracht (Bft) 3 4 3 4 3 3 4 4 3 3 3 4
UV-index 5 5 5 5 6 6 6 6 6 6 5 5

Klimaat van Tenerife per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Tenerife? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Ervaringen met het klimaat van Tenerife

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Tenerife.

redelijk

Het weer op Tenerife in november was gemengd, met wisselende temperaturen en af en toe regen. Niet de beste maand voor strandvakanties, maar nog steeds de moeite waard voor andere activiteiten.

goed

Tenerife in december was aangenaam met temperaturen rond 18 graden Celsius, maar ook enkele regenachtige dagen. Geschikt voor wie de kerst in een mild klimaat wil vieren.

redelijk

Het weer in Tenerife in september was warm en zonnig, maar we hadden meer regen dan gedacht. Nog steeds goed voor een zonvakantie, maar wees voorbereid op buien.

goed

Tenerife bood mild weer met temperaturen rond 20 graden Celsius. Af en toe een regenbui, maar over het algemeen een aangename ervaring.

goed

Tenerife was prachtig. Het weer was warm en zonnig, perfect voor strandactiviteiten en excursies. Weinig regen, dus een geweldige keuze voor een vakantie voordt de zomer begint.

goed

Tenerife in februari was fantastisch. Het weer was overwegend goed met veel zon en aangename temperaturen rond de 20 graden Celsius. We hadden slechts een paar dagen met wat regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Perfect voor het verkennen van het eiland en genieten van de natuur

redelijk

Tenerife in april was gemengd. De eerste helft van de maand was aangenaam met zonnige dagen en temperaturen rond 22 graden Celsius. Helaas kregen we in de tweede helft meer regen dan verwacht, waardoor sommige plannen in het water vielen. Over het algemeen goed, maar wees voorbereid op wisselvallig weer in deze tijd van het jaar.

goed

Tenerife in oktober was een aangename verrassing. Het weer was overwegend goed met veel zon en aangename temperaturen rond de 25 graden Celsius. Af en toe een bui, maar dat stoorde niet. Perfect voor wandelingen en stranddagen. Aanrader voor wie de drukte wil vermijden en van mild herfstweer houdt.

goed

Juli op Tenerife was bijna perfect. Zonovergoten dagen met een aangename warmte, ideaal voor strandliefhebbers en het verkennen van het eiland. Een paar dagen waren iets te heet, maar over het algemeen zorgde de zeebries voor de nodige verkoeling. Geweldig weer voor een zomerse vakantie.

uitstekend

Van de 8 dagen er 7 volop zon en een blauwe lucht gehad, rond de 25 graden. 1 dag bewolkt, droog en rond de 23 graden.

uitstekend

heel gaaf

goed

Prima weer, meestal 20 A 22 graden. Volop zon, soms een spatje regen. In de bergen is het kouder en behoorlijk regenen. In het zuiden meeste kans op goed weer.

Ben je op Tenerife geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Tenerife achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Populaire bestemmingen op Tenerife

Alle bestemmingen op Tenerife

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.