Het klimaat van Gran Canaria en de beste reistijd

Gran Canaria heeft een warm klimaat met temperaturen tussen de 16 en 28 graden. Er is weinig neerslag gedurende het hele jaar. Het eiland wordt vaak omringd door verkoelende passaatwinden. Het weer op Gran Canaria is over het algemeen zonnig en aangenaam, perfect voor een ontspannen vakantie.

Klimaat van Gran Canaria

Gran Canaria heeft een subtropisch klimaat, wat betekent dat het er het hele jaar door warm klimaat is. De gemiddelde temperatuur op het eiland is 22 graden Celsius. Het klimaat op het eiland is ook erg droog, waardoor het een geweldige plek is om te wonen of te bezoeken als je op zoek bent naar een zonnig klimaat zonder veel regen. Zeker in de winter, waarin het zelden kouder wordt dan 16 graden Celsius, is het ideaal als je aan de koje wil ontsnappen.

Zonuren en neerslag

Gran Canaria heeft ook veel zon met gemiddeld 3000 uur zonlicht per jaar. Dit maakt Gran Canaria een geweldige plek als je op zoek bent naar een plek met een goed klimaat.

Klimaatdetails Gran Canaria

 • Beste reistijd: mei t/m september
 • Jaartemperatuur: tussen 16°C en 28°C
 • Zeetemperatuur: tussen 20°C en 25°C
 • Regen: 2 dagen per jaar en totaal 10 mm regen
 • Zonuren: 3000 zonuren per jaar

Regen is zeldzaam op Gran Canaria, met de meeste neerslag in de noordelijke delen van het eiland tijdens de wintermaanden. Toch blijft het eiland het grootste deel van het jaar droog, wat bijdraagt aan het aangename klimaat.

Lente (maart-mei) 

Het klimaat tijdens de lente op Gran Canaria is erg mooi. De temperatuur varieert van 20-25 graden Celsius en er zijn niet veel toeristen omdat het nog steeds als laagseizoen wordt beschouwd. Dit is een prima tijd om te bezoeken als je de drukte wilt vermijden, maar toch wilt genieten van mooie zonnige dagen.

Aanbevolen bestemmingen in de lente:

 • Tejeda: Met zijn mildere klimaat in de lente is Tejeda, gelegen in het hart van het eiland, perfect voor wandel- en natuurliefhebbers. De bloei van de amandelbomen is een bijzondere attractie.
 • Puerto de Mogán: Ook bekend als het "Venetië van Gran Canaria", is deze plaats ideaal in de lente wanneer het weer aangenaam is en de toeristendrukte beperkt. De kleurrijke bloemen en de rustige waterwegen bieden een idyllisch tafereel.

Zomer (juni-augustus) 

De zomermaanden zijn het drukst op Gran Canaria vanwege de perfecte klimaatomstandigheden. De temperatuur schommelt in deze periode rond de 25-30 graden Celsius, wat voor de meeste mensen zeer comfortabel is. Als je niet van grote mensenmassa's houdt, is dit misschien niet de beste tijd om Gran Canaria te bezoeken, omdat er dan veel mensen zijn.

Aanbevolen bestemmingen in de zomer:

 • Maspalomas: Beroemd om zijn duinen en levendige stranden, is Maspalomas in de zomer een hotspot voor zonzoekers en nachtleven.
 • Las Palmas de Gran Canaria: De hoofdstad van het eiland, met zijn uitgestrekte strand Las Canteras, culturele evenementen, en winkelgebieden, trekt veel bezoekers in de zomermaanden.

Herfst (september-november) 

In september begint de temperatuur iets af te koelen, maar het is nog steeds erg aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius. Oktober en november worden beschouwd als het rustige seizoen op Gran Canaria, omdat er dan minder toeristen zijn, maar het klimaat is nog steeds aangenaam. Dit kan een geweldige tijd zijn om te bezoeken als je de drukste maanden wilt vermijden, maar toch wilt genieten van een goed klimaat.

Aanbevolen bestemmingen in de herfst:

 • Agaete: Bekend om zijn koffieplantages en de prachtige vallei Valle de Agaete, is dit een perfecte plek voor diegenen die de herfstkleuren en de lokale cultuur willen ervaren.
 • Teror: Met zijn historische centrum en de beroemde Basilica de Nuestra Señora del Pino, is Teror ideaal voor culturele uitstapjes in de minder warme herfstmaanden.

Winter (december-februari) 

De wintermaanden kunnen koel zijn met een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius. Als je koelere temperaturen niet erg vindt, kan dit een geweldige tijd zijn om goedkopere prijzen te krijgen voor hotels en vluchten.

Aanbevolen bestemmingen in de winter:

 • Puerto Rico: Beschermd tegen de wind en met een van de beste klimaten op het eiland, is Puerto Rico ideaal voor een winterzonvakantie, vooral voor families.
 • Playa del Inglés: Deze bruisende bestemming is perfect voor bezoekers die zelfs in de winter van een strandvakantie willen genieten. Hier vind je een combinatie van uitgestrekte zandstranden, een breed scala aan restaurants, bars, en nachtclubs, samen met talloze winkels en markten.

Wat is het warmste deel van Gran Canaria?

Het zuiden van het eiland is het warmste deel van Gran Canaria, omdat het profiteert van meer uren dagelijkse zon dan waar dan ook op het eiland.

Hier vind je ook de duinen van Maspalomas die met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius een van de warmste plekken op het eiland zijn. Deze prachtige zandduinen strekken zich kilometers ver uit en herbergen een grote verscheidenheid aan planten en dieren. In de regio vind je meer dan genoeg hotels om hier van de zon te genieten.

Hoewel het zelden echt koud wordt op Gran Canaria, kunnen de passaatwinden en de hoogteligging in bepaalde delen van het eiland zorgen voor koelere temperaturen. Vooral in de hoger gelegen gebieden en tijdens de avond kan het frisser aanvoelen.

De invloed van passaatwinden

De passaatwinden die hier altijd aanwezig zijn helpen om de temperaturen op het eiland warm en stabiel te houden. De passaatwind is een soort wind die van het oosten naar het westen waait. Ze helpen ook om de vochtige lucht van het eiland weg te houden, wat leidt tot weinig regenval en een droog klimaat.

Gran Canaria is wereldwijd bekend als een hotspot voor windsurfen en kitesurfen. Plaatsen zoals Pozo Izquierdo zijn internationaal erkend voor het hosten van windsurf- en kitesurfkampioenschappen, waarbij surfers van over de hele wereld komen om te genieten van de ideale windomstandigheden.

De stabiele passaatwinden zijn ook ideaal voor zeilen en andere vormen van zeilsport. Zeilers vinden in deze condities perfecte omstandigheden om hun zeilvaardigheden te oefenen of te genieten van een dag op het water, met de wind in de zeilen.

Golfers vinden in de passaatwinden een interessante uitdaging, omdat ze de baancondities beïnvloeden en spelers dwingen om hun slagen en strategieën aan te passen. De wind kan het spel moeilijker maken, maar biedt ook een unieke ervaring die door veel golfers wordt gewaardeerd.

Het weerfenomeen Calima op Gran Canaria

De Calima op Gran Canaria is een weerfenomeen dat voornamelijk wordt gekenmerkt door een hete, droge oostenwind die vanuit de Sahara woestijn oversteekt naar de Canarische Eilanden, inclusief Gran Canaria. Deze wind transporteert fijne zand- en stofdeeltjes, wat resulteert in een dichte, mistige lucht die het zicht kan verminderen en de luchtkwaliteit kan aantasten. Het leidt tot een significante stijging van de temperaturen. 

De Calima is vooral merkbaar in de winter en het vroege voorjaar, maar kan op elk moment van het jaar voorkomen. De frequentie en intensiteit kunnen variëren, maar het is niet ongebruikelijk dat het eiland enkele keren per jaar, en soms zelfs meerdere keren binnen een maand, door dit fenomeen wordt getroffen. Het weerfenomeen kan van enkele uren tot meerdere dagen duren, afhankelijk van de specifieke weersomstandigheden die het veroorzaken en de bewegingen van de luchtstromen tussen Afrika en de Canarische Eilanden.

Het voornaamste verschil tussen de Calima en de passaatwinden ligt in hun oorsprong en effect op het weer. De passaatwinden zijn constant aanwezig. En geven verkoeling en stabiliteit in het klimaat op Gran Canaria. De Calima is afkomstig uit de Sahara en brengt hete, droge lucht en zand mee. Het resulteert in hogere temperaturen, verminderde luchtkwaliteit en soms oncomfortabele omstandigheden, in schril contrast met de verkoelende en stabiliserende effecten van de passaatwinden.

Niet te missen bezienswaardigheden

Gran Canaria is een eiland van uitersten, met in het binnenland ruige bergen en langs de kust prachtige stranden. De Roque Nublo, een indrukwekkende rotsformatie die hoog boven het landschap uitsteekt, is een must-see voor natuurliefhebbers en fotografen. Eveneens onmisbaar is een bezoek aan Maspalomas, bekend om zijn uitgestrekte duinen die je het gevoel geven in een woestijn te zijn beland, ondanks dat je je op slechts een steenworp afstand van de oceaan bevindt.

Een van de meest geliefde stranden op Gran Canaria is zonder twijfel Playa de Maspalomas bij Maspalomas, met zijn gouden zand en uitgestrekte duinen. Voor degenen die een rustiger strand zoeken, is Playa de Amadores bij Puerto Rico een prachtig alternatief, met kalme wateren en fijn zand, ideaal voor gezinnen.

Voor natuurliefhebbers biedt Gran Canaria ook de mogelijkheid om dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te zien. Rond het eiland zijn verschillende organisaties die boottochten aanbieden waarbij je kans hebt om deze prachtige dieren te spotten. Deze unieke ervaring is absoluut een hoogtepunt van elke reis naar Gran Canaria.

Is Gran Canaria warmer dan Tenerife?

Beide eilanden hebben een vergelijkbaar klimaat, maar kleine verschillen kunnen voorkomen. Tenerife heeft de hoogste berg van Spanje, de Teide, die het klimaat kan beïnvloeden door meer neerslag en koelere temperaturen in hoger gelegen gebieden te brengen, terwijl Gran Canaria iets meer gevarieerde microklimaten heeft door zijn geografische diversiteit.

Over het algemeen zijn de temperatuurverschillen tussen Gran Canaria en Tenerife minimaal, maar afhankelijk van de locatie en tijd van het jaar kan het ene eiland net iets warmer aanvoelen dan het andere.

Is Gran Canaria duur of goedkoop?

Gran Canaria kan, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en reisstijl, zowel budgetvriendelijk als duur zijn. Eten en drinken zijn over het algemeen redelijk geprijsd, vooral als je lokale gerechten probeert in minder toeristische gebieden. Accommodaties variëren sterk in prijs, met opties voor elk budget.

Lokale markten en eetgelegenheden bieden vaak goede deals, waarbij je voor een schappelijke prijs kunt genieten van heerlijke lokale specialiteiten. Ook het openbaar vervoer is relatief goedkoop, wat reizen over het eiland zowel gemakkelijk als betaalbaar maakt.

De goedkoopste periode om Gran Canaria te bezoeken

De prijzen voor vliegtickets en accommodaties zijn doorgaans lager buiten het hoogseizoen. De maanden mei, juni en september zijn vaak minder druk en daardoor goedkoper. Niet alleen vermijd je de grote toeristenmassa’s, maar het weer is in deze maanden ook nog steeds zeer aangenaam.

Reistijd per vliegtuig

Een vlucht naar Gran Canaria vanuit de meeste Europese steden duurt ongeveer 4 tot 5 uur. Het eiland ligt ongeveer 150 kilometer van de kust van Marokko, wat zijn warme klimaat verklaart.

Klimaatgemiddelden Gran Canaria voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 19 en 26 graden Celsius en 's nachts tussen de 15 en 21 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden Celsius. Het regent 67 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 148 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2799 zonuren.

Temperatuurgrafiek Gran Canaria

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Gran Canaria.

Neerslaggrafiek Gran Canaria

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Gran Canaria.

Maximum temperatuur: tussen 19°C en 26°C
Warmste maand: 26°C in augustus
Koudste maand: 19°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 15°C en 21°C
Zeetemperatuur: tussen 20°C en 25°C
Droge dagen: 298 dagen
Dagen met regen: 67 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 148 mm
Aantal uren zon: 2799 uur

Gran Canaria hoort bij Spanje. Bekijk onze pagina over het klimaat van Spanje voor meer klimaatinfo over Spanje of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Gran Canaria

Door de warme en aangename temperatuur is Gran Canaria het hele jaar door een echte zonbestemming en een zeer populair toevluchtsoord voor zonzoekende vakantiegangers, waardoor het in de wintermaanden een van de meest bezochte plaatsen ter wereld is. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de wintermaanden het drukste reisseizoen op Gran Canaria zijn, vooral rond de feestdagen, die voor een echt hoogseizoen zorgen.

De maanden november, december, januari en februari vallen in de categorie van Gran Canaria's winterseizoen. Ook al wordt het tijdens de wintermaanden wat frisser, deze plaats is nog steeds niets minder dan een paradijs in vergelijking met het midden en noorden van Europa.

Een uitstapje naar de stranden van Gran Canaria

Als je op zoek bent naar een zonnige en warme vakantie, dan is de beste tijd om Gran Canaria te bezoeken de zomer. In deze tijd kun je de hele dag zonnen en zelfs in de oceaan zwemmen zonder je ongemakkelijk te voelen.

Als je naar Gran Canaria wilt gaan voor een strand- of zwembadvakantie tijdens de maanden die het warmst en droogst zijn, dan moet je kijken naar mei, juni, juli, augustus en september. Dit zijn de maanden met de minste kans op regen.

Het eiland kent een toename van neerslag gedurende de maand oktober. Oktober zal nog steeds aangename temperaturen hebben, maar er is een goede kans dat er op twee of drie dagen van de maand regen zal vallen.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Gran Canaria.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen op Gran Canaria:

Ervaringen met het klimaat van Gran Canaria

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Gran Canaria.

was in Gran Canaria in november
uitstekend

Temperatuur van 27 graden eerste 2 dagen daarna nog altijd 25 graden . 22 november

Martine Smit was in Gran Canaria in augustus
uitstekend

Augustus was heet en zonnig op Gran Canaria. Perfect voor een zomervakantie met veel zon en watersporten. Vergeet de zonnebrand niet!

Familie van Houten was in Gran Canaria in maart
goed

Het weer in maart was redelijk. Niet te warm, niet te koud. We hadden enkele bewolkte dagen, maar ook zonneschijn. Prima voor een gevarieerde vakantie.

Annelies Jacobs was in Gran Canaria in mei
goed

Mei op Gran Canaria was geweldig! Zonnig en warm, perfect voor strandliefhebbers. De zee was heerlijk om in te zwemmen. Een fantastische maand om te genieten van de zon.

Marco van der Meer was in Gran Canaria in februari
redelijk

Het weer in februari was gemengd. Soms zonnig, soms regenachtig. Niet echt geschikt om de hele dag op het strand door te brengen, maar er waren nog genoeg andere leuke dingen te doen.

Karin de Jong was in Gran Canaria in april
goed

April bracht heerlijk weer. Zonnige dagen en aangename temperaturen maakten het perfect voor buitenactiviteiten en ontspanning aan het strand. Een aanrader voor de lentevakantie.

Peter van Dijk was in Gran Canaria in oktober
redelijk

Het weer in oktober was wisselvallig. Soms zonnig, soms bewolkt, en af en toe een regenbui. Niet helemaal wat we hadden gehoopt, maar nog steeds redelijk aangenaam.

Familie Jansen was in Gran Canaria in juli
uitstekend

In juli straalde de zon en bereikten de temperaturen gemakkelijk 30 graden Celsius. Perfect voor zomervakanties met weinig neerslag en veel buitenplezier.

Jan de Boer was in Gran Canaria in januari
redelijk

Het was rond 20 graden Celsius. Enkele regenachtige dagen verstoorde de vakantie, maar het was nog steeds een aangename ontsnapping aan de winter.

maria was in Gran Canaria in december
goed

warm, tussen de 23 en 30 graden..paar dagen wat bewolkt , 2 dagen calima..dat was minder.. maar over het algemeen heerlijke temperatuur. savonds ook nog tussen de 18 en 22 graden.

Mark was in Gran Canaria in november
uitstekend

Prima weer gehad!!

Peter was in Gran Canaria in december
uitstekend

Perfecte temperatuur en de wind paar dagen wat harder dan gemiddeld

Ans zwerver en Otto was in Gran Canaria in november
matig

Koud en harde wind..Wij willen nooit meer terug..

Irma De kruijf was in Gran Canaria in november
uitstekend

Heerlijk weer soms beetje bewolkt maar de zon kwam steeds weer terug

Wilma mol was in Gran Canaria in mei
uitstekend

Het was tussen de 25 en 27 graden met een windje heerlijk

Theo was in Gran Canaria in september
uitstekend

24-28 graden . De nacht temperaturen lagen rond de 21 graden

Regina was in Gran Canaria in juni
uitstekend

Las palmas is over het algemeen wat meer bewolkt en staat meer wind als de kant van maspalomas. Hier ligt de temperatuur hoger en is het niet bewolkt. Wel staat er een heerlijk windje wat de temperatuur dragelijk maakt en dit is op het hele eiland het geval. De ene dag is het 34 gr met een gevoels temperatuur van 25 door de rustige wind en de andere dag is het 27 gr.

Ben je op Gran Canaria geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Gran Canaria achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Gran Canaria

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Gran Canaria is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Gran Canaria in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 19 19 20 21 22 23 25 26 25 24 22 20
Min °C 16 15 16 16 17 18 20 20 21 20 19 17
Water °C 22 20 20 21 21 22 23 24 25 24 24 22
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 13 25 15 8 2 0 0 5 14 27 21 18
Dagen regen 6 7 7 5 3 2 2 4 6 8 10 7
Dagen droog 25 21 24 25 28 28 29 27 24 23 20 24
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 7 7 7 8 8 8 9 9 8 8 7 7
Windkracht (Bft) 4 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3 4
UV-index 4 5 5 5 5 6 6 6 6 6 5 5

Klimaat van Gran Canaria per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Gran Canaria? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer op Gran Canaria

Bekijk het volledige weerbericht voor Gran Canaria

Wil je weten wat voor weer het is op Gran Canaria voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting op Gran Canaria en zo ben je goed voorbereid op wat het weer op Gran Canaria voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen op Gran Canaria

Alle bestemmingen op Gran Canaria

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.