Het klimaat van Zweeds Lapland en de beste reistijd

Zweeds Lapland in Zweden kent typisch een klimaat met koude, lange winters en milde zomers. De temperaturen variëren van -6 graden in de winter tot 22 graden in de zomer. Neerslag valt gelijkmatig verspreid over het hele jaar, met af en toe wat sneeuw in de wintermaanden. De zon schijnt regelmatig in de zomer, wat zorgt voor aangename omstandigheden voor buitenactiviteiten. In de wintermaanden kan er veel sneeuw vallen, waardoor het landschap bedekt wordt met een prachtig wit tapijt. De natuur in Zweeds Lapland is adembenemend mooi, met uitgestrekte bossen, heldere meren en besneeuwde bergen. Het weer in Zweeds Lapland is ideaal voor liefhebbers van natuur en avontuur.

Het klimaat van Zweeds Lapland en de beste reistijd cloudy 6°C

Op vakantie naar Zweeds Lapland?

Klimaat van Zweeds Lapland

De meest noordelijke regio van Zweden staat bekend als Zweeds Lapland, en onderscheidt zich door een streng klimaat. Door het subarctische klimaat kent dit gebied doorgaans lange, koude winters en korte, koele zomers.

Lange, koude winters met gemiddelde dieptepunten onder het vriespunt van november tot april zijn een kenmerk van het subarctische klimaat. In Zweeds Lapland kan de lage wintertemperatuur oplopen tot -30 graden Celsius.

Klimaatdetails Zweeds Lapland

  • Beste reistijd: juni t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen -6°C en 22°C
  • Regen: 136 dagen per jaar en totaal 533 mm regen
  • Sneeuw: 254 dagen per jaar en 109.5 cm sneeuw
  • Zonuren: 1700 zonuren per jaar

Ondanks de koude temperaturen valt er relatief weinig sneeuw in het gebied, en de sneeuw die valt blijft niet lang op de grond liggen door de vaak harde wind in het gebied.

Zweeds Lapland kent korte, koele zomers met gemiddelde maxima van ongeveer 10 graden Celsius. Ondanks de lange zomerdagen met veel zonlicht voelt het gebied veel koeler aan dan andere delen van Zweden door de koele temperaturen en de sterke wind.

Winter

Zweeds Lapland kent lange, bitter koude winters met gemiddelde dieptepunten onder het vriespunt en veel wind. Sneeuw valt niet vaak, maar als het valt, verdwijnt het snel uit het landschap.

Lente

De lente van Zweeds Lapland wordt gekenmerkt door geleidelijk stijgende temperaturen en een toename van de neerslag. Voordat de zomer aanbreekt, beleeft de regio een korte periode van zacht weer als de sneeuw begint te smelten.

Zomer

Zweeds Lapland kent korte, koele zomers met gemiddelde maxima van ongeveer 10 graden Celsius. Ondanks de lange uren zonlicht voelt het gebied veel koeler aan dan andere delen van Zweden door de koele temperaturen en de sterke wind.

Herfst

De herfstmaanden van Zweeds Lapland worden gekenmerkt door snel dalende temperaturen en een toename van de neerslag. Voordat de kille, besneeuwde winter begint, is er een korte periode van zacht weer in de regio.

Klimaatgemiddelden Zweeds Lapland voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -9 en 18 graden Celsius en 's nachts tussen de -15 en 10 graden Celsius. Het regent 110 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 335 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 112 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 1858 zonuren.

Temperatuurgrafiek Zweeds Lapland

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Zweeds Lapland.

Neerslaggrafiek Zweeds Lapland

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Zweeds Lapland.

Maximum temperatuur: tussen -9°C en 18°C
Warmste maand: 18°C in juli
Koudste maand: -9°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -15°C en 10°C
Droge dagen: 143 dagen
Dagen met regen: 110 dagen
Dagen met sneeuw: 112 dagen
Totale regensom: 335 mm
Aantal uren zon: 1858 uur

Zweeds Lapland ligt in Zweden. Bekijk onze pagina over het klimaat van Zweden voor meer klimaatinfo over Zweden of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Zweeds Lapland

Zweeds Lapland, een prachtige en bijzondere locatie, biedt adembenemende landschappen, een intrigerende cultuur en talloze mogelijkheden voor avontuur. Maar wanneer is de ideale tijd om te reizen? Je reisdoelen bepalen het antwoord op deze vraag.

Als je het Noorderlicht wilt zien dan is de beste tijd om te reizen in de winter, van november tot februari. De hemel is dan op zijn donkerst en de omstandigheden zijn het beste om het noorderlicht te zien. Als je houdt van buitenactiviteiten zoals hondensleeën, sneeuwscooteren of skiën, dan is de winterperiode ook de beste tijd om te gaan.

Wil je de middernachtzon zien dan is de beste reistijd is echter in de zomer, van juni tot augustus. Als de zon in deze periode nooit ondergaat, kun je profiteren van het eindeloze daglicht en de lange, aangename avonden.

Zweeds Lapland is echt een magische plek waar je levenslange herinneringen aan overhoudt, ongeacht wanneer je besluit erheen te gaan.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Zweeds Lapland.

Ervaringen met het klimaat van Zweeds Lapland

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Zweeds Lapland.

Noor was in Zweeds Lapland in december
redelijk

Je moet van sneeuw en koude temperaturen houden. De dagen zijn kort, maar het noorderlicht is fenomenaal.

Elbert was in Zweeds Lapland in februari
goed

Met heldere nachten vol sterren en soms zelfs het noorderlicht! Sommige dagen waren moeilijk met sneeuwstormen, maar over het algemeen was het weer goed.

Kim was in Zweeds Lapland in mei
goed

De sneeuw was bijna volledig gesmolten en de dagen waren al erg lang, wat perfect was voor buitenactiviteiten. Kleed je zeker warm aan!

Sjoerd was in Zweeds Lapland in juli
goed

De temperaturen waren de hele dag gematigd en ideaal voor buitenactiviteiten. De avonden waren koel maar draaglijk. Soms was het bewolkt en regenachtig, wat zijn eigen charme had.

Daphne was in Zweeds Lapland in april
goed

Ondanks de kou was de heldere nachtelijke hemel vol adembenemend noorderlicht. Sneeuw en ijs bedekten nog steeds het landschap, waardoor een prachtig winters tafereel ontstond. Een echt wintersprookje!

Wouter was in Zweeds Lapland in juni
goed

Juni in Zweeds Lapland was een geweldige combinatie van lange daglichturen en onvoorspelbaar weer. Hoewel af en toe een regenbui ons humeur temperde, maakten de milde temperaturen en de brandende middernachtzon dit goed.

Pieter was in Zweeds Lapland in januari
goed

De luchttemperatuur daalt ruim onder het vriespunt met een gemiddelde van -15°C. Sneeuw bedekt het landschap met een betoverende witte deken. Zorg ervoor dat u warme kleding draagt!

Marijn was in Zweeds Lapland in oktober
goed

Overdag werd het landschap verlicht door de schitterende zon en 's nachts door het magische noorderlicht. Hoewel de kou een uitdaging was, was het de moeite waard.

Jesse Withagen was in Zweeds Lapland in september
goed

De temperatuur was koel maar draaglijk. Om van buitenactiviteiten te genieten, was het dragen van meerdere lagen een must. Het noorderlicht was een absoluut hoogtepunt.

Julian was in Zweeds Lapland in maart
goed

Prachtige besneeuwde landschappen onder de felle zon, zij het best fris. Zorg ervoor dat u warme kleding meeneemt, want de temperatuur kan gemakkelijk onder het vriespunt dalen. De wind waaide een beetje, maar niet genoeg om ongemak te veroorzaken.

Dennis was in Zweeds Lapland in november
goed

Overdag was er weinig zon, maar de poolnacht en het noorderlicht waren onvergetelijk.

Ben je in Zweeds Lapland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Zweeds Lapland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Zweeds Lapland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Zweeds Lapland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Zweeds Lapland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -9 -8 -4 1 9 14 18 16 11 3 -3 -6
Min °C -15 -14 -11 -6 1 6 10 8 4 -1 -7 -11
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 20 19 21 20 26 35 47 42 34 24 22 25
Dagen regen 3 3 5 8 13 14 17 15 14 9 5 4
Dagen sneeuw 18 16 18 14 6 - - - 1 8 13 18
Dagen droog 10 9 8 8 12 16 14 16 15 14 12 9
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 1 3 5 6 10 1 10 9 7 5 2 1
Windkracht (Bft) 2 2 3 2 2 3 2 2 2 2 2 2
UV-index 1 1 1 1 3 4 4 3 2 1 1 1

Klimaat van Zweeds Lapland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Zweeds Lapland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Zweeds Lapland

Vandaag is er veel bewolking in Zweeds Lapland en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 6 graden Celsius. De wind waait zwak uit het noordnoordoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Zweeds Lapland

Wil je weten wat voor weer het is in Zweeds Lapland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Zweeds Lapland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Zweeds Lapland voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.