Het klimaat van Verenigd Koninkrijk en de beste reistijd

Het klimaat van het Verenigd Koninkrijk wordt gekenmerkt door milde temperaturen en overwegend bewolkt weer. De gemiddelde temperatuur varieert tussen 1 en 25 graden Celsius, met de warmste maanden in juli en augustus. Neerslag is het hele jaar door aanwezig, met de meeste regenval in de herfst- en wintermaanden. De heersende winden zijn de westenwinden, die regelmatig vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan meebrengen. Dit zorgt voor een vochtig klimaat en vaak wisselvallig weer. Mist en lichte motregen zijn ook veelvoorkomend in het Verenigd Koninkrijk. Over het algemeen kan het weer nogal onvoorspelbaar zijn, met snelle veranderingen in temperatuur en neerslag. Het is daarom aan te raden om altijd voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden wanneer je dit land bezoekt.

Klimaat van Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk, een eilandnatie gelegen aan de noordwestelijke kust van het Europese continent, geniet van een gematigd zeeklimaat. Dit klimaattype is kenmerkend voor de regio en brengt variabele weersomstandigheden met zich mee, waaronder regen, mogelijk sneeuw, en redelijke hoeveelheden zonneschijn. Het klimaat in het Verenigd Koninkrijk is complex en varieert aanzienlijk, niet alleen door het jaar heen maar ook tussen verschillende regio's. De gematigde weersomstandigheden maken het een aangename bestemming voor zowel bewoners als bezoekers.

Variabele weersomstandigheden

Het klimaat in het Verenigd Koninkrijk wordt sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan en de Noordzee, wat resulteert in milde winters en koele zomers. De aanwezigheid van de Golfstroom, een warme oceaanstroom, speelt een cruciale rol in het temperen van het klimaat, waardoor extremen zelden voorkomen.

Klimaatdetails Verenigd Koninkrijk

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 1°C en 25°C
  • Regen: 133 dagen per jaar en totaal 885 mm regen
  • Sneeuw: 8 dagen per jaar en 10-60 cm sneeuw
  • Zonuren: 1400-1600 zonuren per jaar

Temperatuur overzicht

De temperaturen in het Verenigd Koninkrijk variëren door het jaar heen, met juli als de warmste maand, waarin de temperaturen gemiddeld rond de 22 graden Celsius liggen. Januari is daarentegen de koudste maand, met gemiddelde temperaturen rond de 7 graden Celsius. Overdag ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 7 en 22 graden Celsius, terwijl deze 's nachts daalt tot tussen de 2 en 13 graden Celsius.

Neerslag en zonneschijn

Het Verenigd Koninkrijk staat bekend om zijn frequente regenval, met gemiddeld 157 regendagen per jaar. De totale jaarlijkse neerslag varieert tussen de 600 en 1000 mm, afhankelijk van de regio. Sneeuwval is minder gebruikelijk maar kan voorkomen, met gemiddeld 8 sneeuwdagen per jaar en een sneeuwdek dat varieert van 10 tot 60 cm. Ondanks de regelmatige neerslag geniet het land ook van zonneschijn, met gemiddeld 1400 tot 1600 zonuren per jaar.

Regionale verschillen

Het klimaat in het Verenigd Koninkrijk kent significante regionale verschillen. Schotland, Noord-Ierland, en het noorden van Engeland ervaren over het algemeen koelere temperaturen en meer neerslag dan het zuiden van Engeland. De westelijke regio's, die dichter bij de Atlantische Oceaan liggen, ontvangen meer regen dan het oosten, dat in de regenschaduw van de heuvels en bergen ligt.

Klimaatverandering en toekomstige verwachtingen

Klimaatverandering heeft een merkbare impact op het Verenigd Koninkrijk, met een toename van extreme weersomstandigheden, zoals zwaardere regenval en ongewoon warme temperaturen. Deze veranderingen vragen om aanpassingen in zowel stedelijke als landelijke gebieden om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden.

Klimaatgemiddelden Verenigd Koninkrijk voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 7 en 22 graden Celsius en 's nachts tussen de 2 en 13 graden Celsius. Het regent 157 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 600-1000 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 8 dagen per jaar met 10-60 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1400-1600 zonuren.

Temperatuurgrafiek Verenigd Koninkrijk

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Verenigd Koninkrijk.

Neerslaggrafiek Verenigd Koninkrijk

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Verenigd Koninkrijk.

Maximum temperatuur: tussen 7°C en 22°C
Warmste maand: 22°C in juli
Koudste maand: 7°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 2°C en 13°C
Droge dagen: 200 dagen
Dagen met regen: 157 dagen
Dagen met sneeuw: 8 dagen
Totale regensom: 600-1000 mm
Totale sneeuwval: 10-60 cm
Aantal uren zon: 1400-1600 uur

Beste reistijd voor Verenigd Koninkrijk

Om naar Verenigd Koninkrijk te gaan is de beste reistijd mei t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. In Verenigd Koninkrijk is juli de warmste maand met 22°C en de meeste koude maand is 7°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Verenigd Koninkrijk.

Ervaringen met het klimaat van Verenigd Koninkrijk

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Verenigd Koninkrijk.

Bente was in Verenigd Koninkrijk in juni
goed

Een combinatie van gematigde temperaturen en lichte bewolking met lichte buien. Zorg ervoor dat je naast je bescherming tegen de zon ook een paraplu meeneemt!

Pien was in Verenigd Koninkrijk in januari
matig

Koud en vochtig, niet ideaal voor buitenevenementen. Ideaal voor binnenactiviteiten, minder voor buitenactiviteiten.

Julia was in Verenigd Koninkrijk in maart
redelijk

Wees voorbereid op onvoorspelbare weersomstandigheden en neem altijd een paraplu en extra spullen mee.

Lars van Eijl was in Verenigd Koninkrijk in december
matig

De temperatuur was vaak onder nul. Hoewel de sneeuw prachtig is, maakt het de wegen onveilig. Dit doet echter niets af aan de feestelijke sfeer van de feestdagen.

Lucas was in Verenigd Koninkrijk in april
redelijk

Het weer in april in Groot-Brittannië was wisselvallig. Over het algemeen vrij fris, maar droog. Vaak een bewolkte en soms verrassend heldere, zonnige dag. Ideaal voor wandelingen in de stad of in de natuur.

Vera was in Verenigd Koninkrijk in juli
redelijk

Juli in Groot-Brittannië is veranderlijk. De ene dag kan het zonnig en warm zijn, de volgende dag kan het bewolkt en regenachtig zijn. Op alles voorbereid zijn is het beste advies. De temperatuur is aangenaam en varieert tussen de 15 en 25 graden.

Esmee was in Verenigd Koninkrijk in oktober
redelijk

De ene dag was het zonnig en de volgende dag regende het. Het was fris, dus een jas was altijd nodig. Prachtig herfstweer voor een wandeling in de natuur.

Ben je in Verenigd Koninkrijk geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Verenigd Koninkrijk achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Verenigd Koninkrijk

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Verenigd Koninkrijk is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Verenigd Koninkrijk in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 7 7 11 14 17 20 22 21 19 15 10 8
Min °C 2 2 3 5 8 10 13 13 11 9 6 3
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 21 22 21 18 24 31 29 29 16 17 25 30
Dagen regen 13 11 12 14 16 15 16 14 11 11 12 12
Dagen sneeuw 2 3 1 - - - - - - - - 2
Dagen droog 16 14 18 16 15 15 15 17 19 20 18 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 4 4 5 8 7 7 8 8 7 5 4 4
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 2 2 2 3 4 5 5 4 4 3 2 2

Klimaat van Verenigd Koninkrijk per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Verenigd Koninkrijk? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Verenigd Koninkrijk

Vandaag is er veel bewolking in Verenigd Koninkrijk en er valt flink wat regen. De temperatuur loopt op tot 14 graden Celsius. De wind waait matig uit het oosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Verenigd Koninkrijk

Wil je weten wat voor weer het is in Verenigd Koninkrijk voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Verenigd Koninkrijk en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Verenigd Koninkrijk voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.