Het klimaat van Lycische Kust en de beste reistijd

De Lycische Kust in Turkije heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 15 en 34 graden Celsius. In de zomermaanden kan het kwik stijgen tot boven de 30 graden, terwijl de wintermaanden mild zijn met temperaturen rond de 15 graden. Neerslag is voornamelijk te verwachten in de wintermaanden, terwijl de zomermaanden over het algemeen droog en zonnig zijn. De kust wordt vaak gekenmerkt door een verkoelende zeebries die voor aangename temperaturen zorgt, vooral in de warmere maanden. Al met al biedt de Lycische Kust een aangenaam klimaat voor een ontspannen vakantie aan het strand.

Klimaat van Lycische Kust

De Lycische Kust, gelegen langs de zuidwestkust van Turkije, biedt een betoverend landschap en een mild mediterraan klimaat dat het hele jaar door aangename omstandigheden biedt voor bezoekers. Met zijn lange zonnige dagen, milde winters en verkoelende zeebriesjes, trekt deze regio liefhebbers van zon, zee en natuur aan.

Algemeen klimaatoverzicht

Het klimaat van de Lycische Kust wordt gekenmerkt door zijn mediterrane karakter, met hete en droge zomers en zachte winters. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt rond de aangename 22 graden Celsius, waardoor het een populaire bestemming is voor vakantiegangers die het massatoerisme willen ontvluchten en tegelijkertijd willen genieten van een aangenaam klimaat.

Klimaatdetails Lycische Kust

  • Beste reistijd: april t/m juni, september t/m november
  • Jaartemperatuur: tussen 15°C en 34°C
  • Zeetemperatuur: tussen 17°C en 30°C
  • Regen: 93 dagen per jaar en totaal 411 mm regen
  • Zonuren: 3401 zonuren per jaar

Zomer

De zomermaanden op de Lycische Kust, vooral augustus, brengen warme dagen met een gemiddelde temperatuur van 32 graden Celsius. De zon schijnt fel en de zee is warm genoeg om in te zwemmen, met temperaturen tussen de 17 en 30 graden Celsius. Het is de perfecte tijd voor liefhebbers van watersporten en zonaanbidders om te genieten van de uitgestrekte stranden en heldere wateren.

Winter

In tegenstelling tot de zomer, bieden de winters aan de Lycische Kust een welkome afkoeling, met milde temperaturen rond de 13 graden Celsius in januari. Hoewel het nog steeds zonnig kan zijn, is het weer meer geschikt voor wandelingen langs de kust en het verkennen van de schilderachtige dorpjes in de regio.

Jaarlijkse gemiddelden

Over het hele jaar genomen biedt de Lycische Kust een aantrekkelijke mix van temperaturen en neerslag. Met 93 regendagen per jaar en een totale neerslag van ongeveer 411 mm, blijft het klimaat relatief droog, waardoor het een ideale bestemming is voor reizigers die willen genieten van de zon. De gemiddelde luchtvochtigheid van 62% zorgt voor comfortabele omstandigheden, zelfs tijdens de warmste maanden.

Zonuren en UV-Index

Een van de grootste aantrekkingspunten van de Lycische Kust is de overvloed aan zonuren gedurende het hele jaar. Met maar liefst 3401 zonuren biedt deze regio een overvloed aan zonneschijn voor bezoekers die op zoek zijn naar een zonnige vakantie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de zonkracht hoog kan zijn, met een UV-index van 5, wat betekent dat adequate bescherming tegen de zon essentieel is.

Klimaatgemiddelden Lycische Kust voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 13 en 32 graden Celsius en 's nachts tussen de 8 en 24 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 17 en 30 graden Celsius. Het regent 93 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 411 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3401 zonuren.

Temperatuurgrafiek Lycische Kust

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Lycische Kust.

Neerslaggrafiek Lycische Kust

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Lycische Kust.

Maximum temperatuur: tussen 13°C en 32°C
Warmste maand: 32°C in augustus
Koudste maand: 13°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 8°C en 24°C
Zeetemperatuur: tussen 17°C en 30°C
Droge dagen: 272 dagen
Dagen met regen: 93 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 411 mm
Aantal uren zon: 3401 uur

Lycische Kust ligt in Turkije. Bekijk onze pagina over het klimaat van Turkije voor meer klimaatinfo over Turkije of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Lycische Kust

Voor een bezoek aan Lycische Kust in in Turkije is de beste reistijd april t/m juni, september t/m november. In deze periode heb je een hoge temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Lycische Kust is 32°C in augustus en de laagste is 13°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 30°C en het wordt niet kouder dan 17°C.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Lycische Kust.

Ervaringen met het klimaat van Lycische Kust

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Lycische Kust.

Daan was in Lycische Kust in juli
uitstekend

Helder blauw, zonnige luchten en constante warmte, met temperaturen die meestal rond de 32 graden Celsius schommelen. Een ideale zomerbestemming voor zonaanbidders!

Rosalie Schulpen was in Lycische Kust in oktober
goed

Oktober aan de Lycische kust was aangenaam, zeker niet saai. Het weer was redelijk warm, de lucht was helder en blauw. Er is een kleine kans op neerslag, maar dat mag de pret niet drukken. Een aanrader voor wie van de zon houdt!

Cas Mellink was in Lycische Kust in februari
goed

Overdag was het zo'n 15 graden en veel zon, maar 's avonds werd het iets kouder. Het was leuk voor deze tijd van het jaar. Er was bijna geen regen, ik heb er echt van genoten.

Timo Doek was in Lycische Kust in maart
redelijk

Aan de andere kant waren de temperaturen zacht en mild, dus het was best aangenaam om in de frisse lucht te sporten. Voor zon- en warmteliefhebbers zou ik echter aanraden om in een warmere maand te reizen.

Jolijn was in Lycische Kust in mei
uitstekend

Zonnig maar niet te warm, temperatuur rond de 25 graden. Lichte regen, maar vooral 's nachts. Uitstekend weer voor actieve rust en ontspanning.

Ben je in Lycische Kust geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Lycische Kust achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Lycische Kust

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Lycische Kust is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Lycische Kust in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 13 14 16 19 23 28 31 32 28 24 19 15
Min °C 8 9 10 13 17 21 24 24 21 18 14 10
Water °C 18 17 19 20 24 26 28 30 28 26 22 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 98 57 36 25 18 8 1 3 7 42 56 60
Dagen regen 14 13 11 10 8 4 1 1 4 7 7 13
Dagen droog 17 15 20 20 23 26 30 30 26 24 23 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 8 9 9 11 12 11 10 10 10 8 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3
UV-index 3 4 4 5 6 7 7 7 6 5 4 3

Klimaat van Lycische Kust per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Lycische Kust? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Lycische Kust

Vandaag is het bewolkt in Lycische Kust en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 23 graden Celsius. De wind waait matig uit het westnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Lycische Kust

Wil je weten wat voor weer het is in Lycische Kust voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Lycische Kust en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Lycische Kust voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.