Het klimaat van Machu Picchu en de beste reistijd

Het weer in Machu Picchu, Peru wordt gekenmerkt door gematigde temperaturen het hele jaar door. De thermometer varieert tussen 7 en 26 graden. Over het algemeen is het weer mild en aangenaam, ideaal voor het verkennen van de prachtige ruïnes en adembenemende landschappen. Een lichte bries kan af en toe voor verkoeling zorgen tijdens de warmere dagen. Regenval is niet ongewoon, maar meestal beperkt tot korte buien in de namiddag. Neem daarom altijd een paraplu of regenjas mee als je Machu Picchu bezoekt. Het weer kan snel veranderen in dit bergachtige gebied, dus wees voorbereid op alle omstandigheden. Kortom, Machu Picchu heeft een aangenaam klimaat met milde temperaturen en af en toe wat regen, wat het hele jaar door perfect maakt voor een onvergetelijke ervaring.

Klimaat van Machu Picchu

Het klimaat in Machu Picchu is er eentje dat mensen die van variatie houden zeker zullen waarderen. De Inca-stad, die hoog in de Andes ligt, heeft namelijk een subtropisch bergklimaat dat gekenmerkt wordt door grote temperatuurschommelingen.

Het subtropisch bergklimaat van Machu Picchu komt voort uit de hoge ligging van de stad in de Andes, op een hoogte van ongeveer 2400 meter boven zeeniveau. Deze hoogte zorgt voor grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht, en tussen de seizoenen. Bovendien beïnvloedt de nabijheid van de oceaan de luchtvochtigheid en kan er regenval voorkomen, vooral in de zomer.

Klimaatdetails Machu Picchu

  • Beste reistijd: april t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 7°C en 26°C
  • Regen: 223 dagen per jaar en totaal 737 mm regen
  • Zonuren: 3335 zonuren per jaar

Zomer

In de zomer, van december tot en met maart, is het in Machu Picchu warm en vochtig. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 20 graden Celsius, maar door de hoge luchtvochtigheid kan het aanvoelen alsof het warmer is. Regenval is ook vrij gebruikelijk in deze periode, dus vergeet je regenjas niet als je dan gaat.

Herfst

In de herfst, van april tot en met juni, is het in Machu Picchu koeler en droger. De gemiddelde dagtemperatuur daalt naar ongeveer 15 graden Celsius en de luchtvochtigheid neemt af. Dit is een goede tijd om te gaan als je houdt van milder weer en minder kans op regen.

Winter

In de winter, van juli tot en met september, is het in Machu Picchu koud en droog. De gemiddelde dagtemperatuur kan dalen tot onder de 10 graden Celsius en er is weinig tot geen neerslag. Dit is het beste seizoen als je ervan houdt om in een koud klimaat te wandelen en te genieten van heldere, zonnige dagen.

Spring

In de lente, van oktober tot en met november, is het weer in Machu Picchu onvoorspelbaar. De temperatuur kan fluctueren tussen warme en koude dagen en er kan zowel regen als zonneschijn voorkomen. Dit is een goede tijd om te gaan als je flexibel bent en openstaat voor wat het weer je te bieden heeft.

Klimaatgemiddelden Machu Picchu voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 20 en 23 graden Celsius en 's nachts tussen de 1 en 8 graden Celsius. Het regent 223 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 737 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3335 zonuren.

Temperatuurgrafiek Machu Picchu

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Machu Picchu.

Neerslaggrafiek Machu Picchu

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Machu Picchu.

Maximum temperatuur: tussen 20°C en 23°C
Warmste maand: 23°C in oktober
Koudste maand: 20°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 1°C en 8°C
Droge dagen: 142 dagen
Dagen met regen: 223 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 737 mm
Aantal uren zon: 3335 uur

Machu Picchu ligt in Peru. Bekijk onze pagina over het klimaat van Peru voor meer klimaatinfo over Peru of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Machu Picchu

De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken is tijdens het droge seizoen, wat loopt van april tot en met oktober. Het regenseizoen, van november tot en met maart, kan erg nat en mistig zijn, wat het bezoek aan deze beroemde Inca-ruïne minder aantrekkelijk kan maken.

Tijdens het droge seizoen is het ook minder druk in Machu Picchu, dus als je de drukte wilt vermijden is het aan te raden om tijdens deze periode te gaan. Houd er wel rekening mee dat de zomermaanden juli en augustus traditioneel de drukste maanden zijn, dus als je een echte rustige ervaring wilt, kun je beter in de schoudermaanden reizen.

Een ander voordeel van het bezoeken van Machu Picchu tijdens het droge seizoen is dat de weersomstandigheden in dit deel van Peru over het algemeen redelijk stabiel zijn. Hoewel je af en toe een bui kunt verwachten, is de kans op slecht weer veel kleiner dan tijdens het regenseizoen.

In termen van temperaturen, is het tijdens het droge seizoen meestal warm in Machu Picchu. De temperaturen kunnen oplopen tot ongeveer 25 graden Celsius overdag, dus zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt en bescherming tegen de zon bij je hebt. 'S nachts kan het wat afkoelen, dus neem een warme jas mee als je van plan bent om de zonsondergang bij Machu Picchu te bekijken.

Al met al is de beste tijd om Machu Picchu te bezoeken tijdens het droge seizoen, van april tot en met oktober. Dit biedt de beste kans op goed weer en minder drukte, en zorgt ervoor dat je deze prachtige historische site op zijn best kunt bekijken.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Machu Picchu.

Ervaringen met het klimaat van Machu Picchu

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Machu Picchu.

Wouter van Tricht was in Machu Picchu in oktober
goed

Er viel lichte regen, maar meestal was het droog en waren de temperaturen aangenaam. De ochtendmist geeft de oude stad een mystieke sfeer. Het is handig om een ​​paraplu bij de hand te hebben.

Amber was in Machu Picchu in juli
goed

Sommige dagen was het erg zonnig, perfect voor lange wandelingen. Plotselinge mist en regen maakten de taak echter iets moeilijker. Zorg daarom altijd voor voldoende kleding en een regenjas. Over het algemeen was het een leuke ervaring.

Ben je in Machu Picchu geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Machu Picchu achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Machu Picchu

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Machu Picchu is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Machu Picchu in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 20 20 20 21 21 20 20 21 21 23 23 21
Min °C 8 8 8 6 4 2 1 3 5 7 7 8
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 155 120 116 41 9 19 9 10 18 44 78 118
Dagen regen 22 20 22 20 16 11 11 16 20 22 21 22
Dagen droog 9 8 9 10 15 19 20 15 10 9 9 9
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 8 8 9 10 10 10 10 10 10 9 9
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 4 4 3 4 3 3 3 4 4 4 4 4

Klimaat van Machu Picchu per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Machu Picchu? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Machu Picchu

Vandaag is het bewolkt in Machu Picchu en er zullen enkele regenbuien vallen. De temperatuur loopt op tot 18 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Machu Picchu

Wil je weten wat voor weer het is in Machu Picchu voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Machu Picchu en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Machu Picchu voor je in petto heeft.

Bestemmingen in de buurt van Machu Picchu

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.