Het klimaat van Preikestolen en de beste reistijd

Preikestolen in Noorwegen kent een gematigd klimaat met milde zomers en koude winters. De temperaturen variëren van -3 tot 18 graden Celsius. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, met de meeste regenval in de maanden juli en augustus. De wind kan af en toe een rol spelen, met frisse briesjes die door het landschap waaien. Over het algemeen is het weer wisselvallig en kan het snel veranderen, dus het is aan te raden om warme kleding en regenbescherming mee te nemen bij een bezoek aan Preikestolen.

Het klimaat van Preikestolen en de beste reistijd showers-day 13°C

Op vakantie naar Preikestolen?

Klimaat van Preikestolen

Het verkennen van het klimaat en de beste reistijd voor Preikestolen biedt een fascinerende blik op een van Noorwegens meest adembenemende natuurwonderen. Preikestolen, ook bekend als de Preekstoel, is een steile klif die 604 meter boven de Lysefjord uitrijst, en biedt een van de meest iconische uitzichten in Scandinavië. Het klimaat in dit gebied speelt een cruciale rol in de ervaring van bezoekers, met specifieke seizoenen die de voorkeur genieten voor wandelingen en sightseeing.

Preikestolen biedt een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers, met een klimaat dat het grootste deel van het jaar toegankelijk is. De beste reistijd hangt af van persoonlijke voorkeuren, het gewenste avontuurniveau, en de bereidheid om je aan te passen aan het veranderlijke Noorse weer.

Klimaatdetails Preikestolen

  • Beste reistijd: mei t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -3°C en 18°C
  • Regen: 165 dagen per jaar en totaal 497 mm regen
  • Sneeuw: 27 dagen per jaar
  • Zonuren: 2255 zonuren per jaar

Het klimaat van Preikestolen

Preikestolen geniet van een gematigd zeeklimaat, met relatief milde winters en aangenaam warme zomers. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 7 graden Celsius, wat aangeeft dat het gebied nooit extreem koud of warm wordt. Dit klimaat draagt bij aan de toegankelijkheid van de trekpleister gedurende het grootste deel van het jaar. Echter, met 497 mm neerslag per jaar en ongeveer 165 regendagen, is het belangrijk om voorbereid te zijn op wisselvallig weer.

De warmste maand is juli, met een gemiddelde temperatuur van 16 graden Celsius, terwijl januari de koudste maand is, met gemiddelden rond het vriespunt. De nachttemperaturen variëren van -4 tot 11 graden Celsius door het jaar heen, wat betekent dat nachtelijke excursies goed gepland moeten worden om comfortabel te blijven.

Beste reistijd

De beste tijd om Preikestolen te bezoeken is ongetwijfeld tussen eind mei en begin september. Gedurende deze maanden geniet je van de langste dagen, de warmste weersomstandigheden, en de minste kans op sneeuw die de paden kan blokkeren. Juli staat bekend als de optimale maand, niet alleen vanwege het warmere weer, maar ook vanwege de langere dagen, waardoor wandelaars meer tijd hebben om van hun tocht en het uitzicht te genieten.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat zelfs tijdens deze optimale reisperiode het weer snel kan omslaan. Dichte mist en plotselinge regenbuien kunnen het zicht belemmeren en de paden gladder maken. Bezoekers worden aangeraden om altijd voorbereid te zijn met geschikte kleding en uitrusting, ongeacht de voorspelling.

Klimaatuitdagingen en -overwegingen

Hoewel de zomer de voorkeur heeft voor de meeste bezoekers, heeft elk seizoen zijn eigen charme en uitdagingen. De herfst biedt bijvoorbeeld spectaculaire kleuren en minder drukte, maar de dagen worden korter en het weer onvoorspelbaarder. De wintermaanden bieden een uniek perspectief op de besneeuwde fjorden en landschappen, maar de toegang kan beperkt zijn door sneeuw en ijs op de paden, en de dagen zijn kort.

Voor de avontuurlijke reiziger kan de lente een bijzonder lonende tijd zijn om Preikestolen te bezoeken. Hoewel je rekening moet houden met smeltende sneeuw en mogelijk modderige paden, is de ontluikende natuur en het hernieuwde dierenleven een prachtig gezicht. Bovendien zijn de toeristische drukte en de wachttijden voor de iconische foto op de klif aanzienlijk minder dan in de hoogzomer.

Klimaatgemiddelden Preikestolen voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 0 en 16 graden Celsius en 's nachts tussen de -4 en 11 graden Celsius. Het regent 165 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 497 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 27 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2255 zonuren.

Temperatuurgrafiek Preikestolen

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Preikestolen.

Neerslaggrafiek Preikestolen

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Preikestolen.

Maximum temperatuur: tussen 0°C en 16°C
Warmste maand: 16°C in juli
Koudste maand: 0°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -4°C en 11°C
Droge dagen: 173 dagen
Dagen met regen: 165 dagen
Dagen met sneeuw: 27 dagen
Totale regensom: 497 mm
Aantal uren zon: 2255 uur

Preikestolen ligt in Noorwegen. Bekijk onze pagina over het klimaat van Noorwegen voor meer klimaatinfo over Noorwegen of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Preikestolen

De beste reistijd voor Preikestolen is mei t/m september. In deze periode heb je een milde temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Preikestolen is 16°C in juli en de laagste is 0°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Preikestolen.

Ervaringen met het klimaat van Preikestolen

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Preikestolen.

Nick was in Preikestolen in augustus
goed

Augustus in Preikestolen was werkelijk een geweldige tijd. Uitstekend wandelweer, aangename temperatuur rond de 18 graden. Het regende zo nu en dan, maar dat droeg bij aan de charme van de natuur. Vergeet warme kleding niet.

Lars was in Preikestolen in april
redelijk

De koele dagen waren heerlijk om te wandelen, maar er waren ook een paar regenachtige dagen. Op de hoge toppen lag nog sneeuw. Controleer de weersvoorspelling voordat je vertrekt!

Lammert was in Preikestolen in mei
redelijk

Ondanks de algemene kou waren verschillende zonnige dagen adembenemend mooi. Er is echter veel regen en bewolking te verwachten.

Nienke Vroegh was in Preikestolen in juli
goed

Juli in Preikestolen was verrassend mild. Ondanks de buien die een spectaculaire regenboog produceerden, was het meestal zonnig en aangenaam. De temperatuur lag rond de 15-20°C, wat ideaal was om te wandelen.

Milan Arends was in Preikestolen in februari
matig

Er ligt veel sneeuw en ijs, dus zorg voor een goede uitrusting. Mist kan plotseling ontstaan. Neem daarom altijd een gids mee. Het is hier onherbergzaam, maar bij helder weer onbeschrijfelijk mooi.

Pim was in Preikestolen in december
redelijk

Een wild winterwonderland, maar wees voorbereid op extreme weersomstandigheden.

Tessa Knigge was in Preikestolen in maart
redelijk

Zachte dagen en koele sneeuwmomenten worden afgewisseld. Zorg ervoor dat u tijdens het lopen geschikte kleding en schoeisel draagt. Prachtige natuur, maar planning is een probleem.

Pieter was in Preikestolen in januari
redelijk

Meestal was het koud en regenachtig, maar er waren ook dagen met sneeuw en zon. Er was weinig daglicht, dus het voelde erg winters aan.

Ben je in Preikestolen geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Preikestolen achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Preikestolen

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Preikestolen is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Preikestolen in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 0 0 2 6 10 13 16 15 12 8 4 1
Min °C -4 -4 -2 1 5 8 11 10 8 5 2 -2
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 45 39 41 28 27 24 32 47 39 62 46 67
Dagen regen 13 11 14 13 14 11 15 15 13 14 16 16
Dagen sneeuw 8 6 6 1 - - - - - - 1 5
Dagen droog 10 11 11 16 17 19 16 16 17 17 13 10
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 3 4 5 8 9 10 10 8 6 5 4 2
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3
UV-index 2 1 1 2 3 4 4 4 3 2 2 1

Klimaat van Preikestolen per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Preikestolen? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Preikestolen

Vandaag is er veel bewolking in Preikestolen en er zullen enkele regenbuien vallen. De temperatuur loopt op tot 13 graden Celsius. De wind waait sterk uit het zuidzuidoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Preikestolen

Wil je weten wat voor weer het is in Preikestolen voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Preikestolen en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Preikestolen voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.