Het klimaat van Äkäslompolo en de beste reistijd

Het klimaat van Äkäslompolo in het kort

Äkäslompolo, gelegen in Finland, kent zowel koude als warme temperaturen. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot -22 graden, terwijl het in de zomer kan oplopen tot 22 graden. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, met regen en sneeuw als mogelijke verschijningsvormen. De zomers zijn over het algemeen mild, terwijl de winters erg koud kunnen zijn. Het weer in Äkäslompolo wordt beïnvloed door de ligging in het hoge noorden van Finland, wat zorgt voor langere perioden van daglicht in de zomer en juist lange donkere dagen in de winter. Over het algemeen kan het weer in Äkäslompolo dus zeer variabel zijn en is het verstandig om goed voorbereid te zijn op wisselende omstandigheden.

Het klimaat van Äkäslompolo en de beste reistijd snow -1°C

Klimaatdetails Äkäslompolo

  • Beste reistijd: juni t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen -22°C en 22°C
  • Regen: 130 dagen per jaar en totaal 445 mm regen
  • Sneeuw: 200 dagen per jaar en 104 cm sneeuw
  • Zonuren: 2500 zonuren per jaar

Klimaat van Äkäslompolo

In de zomer is het warm en in de winter koud. De gemiddelde jaartemperatuur voor Äkäslompolo is 4 graden Celsius en er valt 445 mm regen per jaar. Het is 135 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 87% en een UV-index van 2.

De warmste maand is juli met 19 graden Celsius. De koudste maand is januari met -9 graden Celsius.

Klimaatgemiddelden Äkäslompolo voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -9 en 19 graden Celsius en 's nachts tussen de -15 en 11 graden Celsius. Het regent 112 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 332 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 131 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 1459 zonuren.

Temperatuurgrafiek Äkäslompolo

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Äkäslompolo.

Neerslaggrafiek Äkäslompolo

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Äkäslompolo.

Maximum temperatuur: tussen -9°C en 19°C
Warmste maand: 19°C in juli
Koudste maand: -9°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -15°C en 11°C
Droge dagen: 122 dagen
Dagen met regen: 112 dagen
Dagen met sneeuw: 131 dagen
Totale regensom: 332 mm
Aantal uren zon: 1459 uur

Äkäslompolo ligt in Finland. Bekijk onze pagina over het klimaat van Finland voor meer klimaatinfo over Finland of bekijk andere bestemmingen.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Äkäslompolo.

Beste reistijd voor Äkäslompolo

De beste reistijd voor Äkäslompolo in in Finland is van juni t/m augustus. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Äkäslompolo is 19°C in juli en de laagste is -9°C in januari.

Klimaattabel van Äkäslompolo

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Äkäslompolo is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Äkäslompolo in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -9 -8 -3 1 9 15 19 17 11 3 -3 -6
Min °C -15 -14 -11 -6 2 7 11 8 5 -1 -6 -11
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 22 20 22 19 30 37 38 33 31 23 28 29
Dagen regen 3 3 6 9 13 16 14 14 14 10 6 4
Dagen sneeuw 21 18 21 16 7 1 - - - 8 17 22
Dagen droog 7 7 4 5 11 13 17 17 16 13 7 5
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 1 3 4 4 7 0 7 9 6 4 2 0
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 1 1 1 1 4 4 4 3 2 1 1 1

Klimaat van Äkäslompolo per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Äkäslompolo? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Äkäslompolo

Vandaag is er veel bewolking in Äkäslompolo en er zullen enkele sneeuwbuien vallen. De temperatuur loopt op tot -1 graden Celsius. De wind waait matig uit het oosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Äkäslompolo

Wil je weten wat voor weer het is in Äkäslompolo voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Äkäslompolo en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Äkäslompolo voor je in petto heeft.

Ervaringen met het klimaat van Äkäslompolo

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Äkäslompolo.

goed

Er is voldoende sneeuw om te skiën en buitensporten te beoefenen, maar wees voorbereid op de kou. Overdag was het helder, maar koud en 's nachts erg ijskoud. Hou je van Winter? Gaan!

goed

Ondanks de veelvuldige regen was het weer aangenaam koel en de lucht ongelooflijk schoon. Het lange licht maakte avondwandelingen uiterst aangenaam.

redelijk

Een echte mix van zon en regen. De temperatuur was aangenaam om te wandelen, maar de wisselvallige weersomstandigheden vergden enige voorbereiding. Pak de lagen in!

goed

Ondanks de veelvuldige sneeuwval en de temperaturen die vaak onder het vriespunt daalden, droeg dit bij aan de winterse sfeer die het gebied zo mooi maakt. Zorg ervoor dat u dikke kleding draagt!

redelijk

Voor een winterliefhebber is dit wellicht een pluspunt, maar op de extreme kou waren wij niet voorbereid. Overdag genoten we van het licht, maar de avonden waren erg donker en koud.

goed

Een frisse ochtend leidde tot een aangename dag. Het regende af en toe, maar dat droeg bij aan het idyllische landschap.

goed

Jezelf onderdompelen in de stilte van de sneeuw onder de schitterende hemel is een unieke ervaring. Ijzig maar mooi.

goed

Ondanks de kou was het lekker helder en zonnig. Een beetje sneeuw viel en zorgde voor uitzicht op een prachtig landschap. Maak je klaar voor de kou!

goed

Goed winterweer met af en toe zon

Ben je in Äkäslompolo geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Äkäslompolo achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.
Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.