Waarom is het weer deze zomer zo slecht nog niet

Deze zomer is nu koeler en wisselvalliger. Het weer is een schril contrast met recente zomers die hittegolven, hoge temperaturen en extreme droogte kenden. Zo waren er intense windstoten in het hele land, de ene dag was het koel buiten zodat de mensen konden genieten van het spelen in de regen, maar andere dagen zagen we oncomfortabele vochtige lucht gevolgd door plotselinge onweersbuien.

De zomer van 2021 is voor sommigen niet erg plezierig geweest, waardoor velen zich onvoldaan voelen. Hoewel we een stuk koeler en wisselvalliger weer meemaken in vergelijking met recente zomers waarin het warm was met weinig variatie, had de maand juni warmere waarden dan ooit eerder gemeten - sinds 1901! Dit is goed nieuws voor wie van warm weer houdt, want die zal dit jaar genoeg te genieten hebben.

Op vrijdag 18 juni waren er echter windstoten over het hele land die leidden tot onstabiele omstandigheden zoals onweersbuien die ook in juli aanhielden, dus wees niet verbaasd als je mensen ziet klagen over hoe anders ons klimaat nu lijkt in vergelijking met hoe het nog maar net vorig jaar of zelfs tien jaar geleden was.

Vooruitzicht op zon

De temperatuur was deze maand niet al te slecht. De gemiddelde temperatuur voor deze maand was 18 graden, terwijl het gemiddelde van vorige juli-maanden 18,3 graden is. Nederland had veel zon in juni en juli werd somberder naarmate het vorderde; maar over het geheel genomen hebben we een gemiddelde hoeveelheid zon voor de zomer.

We zijn de laatste jaren alleen maar verwend. De vooruitzichten voor augustus zijn wat somberder dan gewoonlijk. Tot ongeveer halverwege deze maand verwachten we wat beneden gemiddelde weersomstandigheden, die hopelijk maar tot dan duren want spoedig daarna komen er zonnige dagen.