Het klimaat van Koh Samui en de beste reistijd

Het klimaat op Koh Samui in Thailand is tropisch en aangenaam warm het hele jaar door. De temperaturen liggen tussen de 24 en 32 graden. De neerslag is gelijkmatig verdeeld over het jaar, met af en toe een verfrissende regenbui. De zon schijnt volop en zorgt voor heerlijke stranddagen. De zee is aangenaam warm en perfect om in te zwemmen. De luchtvochtigheid kan hoog zijn, maar de verkoelende bries vanuit de oceaan zorgt voor wat verlichting. Kortom, Koh Samui biedt een prachtig weerbeeld voor een ontspannen en zonnige vakantie. Bezoekers kunnen genieten van het strand, de natuur en de lokale cultuur zonder gestoord te worden door extreme weersomstandigheden. Koh Samui is de ideale bestemming voor wie op zoek is naar een paradijselijke vakantie.

Klimaat van Koh Samui

Het klimaat van Koh Samui en de beste reistijd om het eiland te bezoeken zijn onderwerpen die veel reizigers interesseren. Koh Samui, een prachtig eiland in de Golf van Thailand, staat bekend om zijn idyllische stranden, kristalheldere wateren en weelderige tropische landschappen.

Koh Samui is een bestemming die het hele jaar door veel te bieden heeft, ongeacht het seizoen. Met zijn warme temperaturen, overvloedige zonneschijn en prachtige natuurlijke schoonheid, is het eiland een paradijs voor vakantiegangers.

Klimaatdetails Koh Samui

  • Beste reistijd: december t/m februari
  • Jaartemperatuur: tussen 24°C en 32°C
  • Regen: 229 dagen per jaar en totaal 1266 mm regen
  • Zonuren: 3073 zonuren per jaar

Het eiland geniet van een moessonklimaat, wat betekent dat het het hele jaar door warm is met een hoge luchtvochtigheid en aanzienlijke neerslag. De gemiddelde jaartemperatuur op Koh Samui is 29 graden Celsius, met ongeveer 1266 mm regenval per jaar. Ondanks dat het 107 dagen per jaar droog is, blijft de gemiddelde luchtvochtigheid rond de 76%, met een UV-index van 7.

Klimaatkenmerken

De warmste maand op Koh Samui is mei, waar de temperaturen gemiddeld rond de 30 graden Celsius liggen. In tegenstelling, is januari de koudste maand met gemiddelde temperaturen rond de 28 graden Celsius. Overdag variëren de temperaturen tussen de 28 en 30 graden Celsius, terwijl ze 's nachts iets koeler zijn, tussen de 27 en 29 graden Celsius. Het eiland ervaart neerslag op 229 dagen per jaar, wat bijdraagt aan de totale jaarlijkse neerslag van ongeveer 1266 mm. Ondanks de frequente regenval, geniet Koh Samui van ongeveer 3073 zonuren per jaar, wat het een aantrekkelijke bestemming maakt voor zonliefhebbers.

Beste reistijd

De beste tijd om Koh Samui te bezoeken hangt grotendeels af van wat je zoekt in je vakantie. Voor diegenen die de voorkeur geven aan zonnig en droog weer, zijn de maanden van december tot februari ideaal. Gedurende deze periode is het weer over het algemeen koeler en droger, wat perfect is voor buitenactiviteiten zoals zwemmen, snorkelen en het verkennen van het eiland. Echter, deze maanden zijn ook het hoogseizoen, wat betekent dat het eiland drukker kan zijn en de prijzen hoger liggen.

Voor reizigers die de drukte willen vermijden en geen bezwaar hebben tegen een beetje regen, kan de periode van juni tot oktober aantrekkelijk zijn. Hoewel dit de regenperiode is, zijn er nog steeds veel zonnige dagen, en de regen valt meestal in korte, hevige buien, vaak in de late namiddag of avond. Bovendien zijn de prijzen voor accommodatie en activiteiten vaak lager tijdens deze maanden, waardoor het een goede keuze is voor budgetbewuste reizigers.

Klimaatgemiddelden Koh Samui voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 28 en 30 graden Celsius en 's nachts tussen de 27 en 29 graden Celsius. Het regent 229 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 1266 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3073 zonuren.

Temperatuurgrafiek Koh Samui

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Koh Samui.

Neerslaggrafiek Koh Samui

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Koh Samui.

Maximum temperatuur: tussen 28°C en 30°C
Warmste maand: 30°C in mei
Koudste maand: 28°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 27°C en 29°C
Droge dagen: 136 dagen
Dagen met regen: 229 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 1266 mm
Aantal uren zon: 3073 uur

Koh Samui ligt in Thailand. Bekijk onze pagina over het klimaat van Thailand voor meer klimaatinfo over Thailand of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Koh Samui

De beste reistijd voor Koh Samui in in Thailand is van december t/m februari. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Koh Samui is 30°C in mei en de laagste is 28°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Koh Samui.

Ervaringen met het klimaat van Koh Samui

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Koh Samui.

Nina was in Koh Samui in december
goed

Verwacht veel zon, maar wees voorbereid op af en toe een regenbui!

Max was in Koh Samui in september
matig

Zware regenval, gevolgd door zonneschijn, heeft een onvoorspelbaar klimaat gecreëerd. Bezoekers moeten zowel zon als regen verwachten.

Wilco was in Koh Samui in januari
uitstekend

Zonnig, warm weer met zeldzame korte buien. Voor mensen die van een tropisch klimaat houden was het een paradijs op aarde.

Thijmen Bastiaansen was in Koh Samui in april
redelijk

Het regent regelmatig, maar gelukkig zijn er ook zonnige periodes. Meestal lag de temperatuur rond de 32 graden. Ideaal voor liefhebbers van tropisch weer, maar wel een beetje nat.

Tamar was in Koh Samui in november
goed

Het regenseizoen brengt enige onvoorspelbaarheid met zich mee, maar de temperaturen blijven aangenaam. Perfect voor stranddagen!

Ties was in Koh Samui in mei
goed

De warme temperaturen waren perfect voor stranddagen. Ook al is het af en toe wat vochtig, toch ben ik zeer tevreden.

Martha Dragstra was in Koh Samui in januari
uitstekend

Heerlijk , iedere dag mooi weer en als het dan wat regende vond ik dat juist lekker. een rustig strand waar ik verbleef ik ging de laatste jaren ieder jaar twee maanden naar Koh Samui Bophut en wel in dat fijne resort Palm Beach. mijn laatste trip was 10-1 - 2019 helaas kwam corona er tussen. ik mis het heel erg. door omstandig heden ziekte en leeftijd speelt ook mee, dus ik hoop dat, dat niet de laatste reis was is, naar dat gezellige heerlijke Thailand.

Ben je in Koh Samui geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Koh Samui achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Koh Samui

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Koh Samui is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Koh Samui in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 28 28 28 29 30 30 29 29 29 29 29 28
Min °C 27 27 28 28 29 28 28 28 28 28 28 27
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 170 38 83 75 53 60 58 48 63 158 263 197
Dagen regen 19 11 14 14 18 19 20 19 21 24 27 23
Dagen droog 12 17 17 16 13 11 11 12 9 7 3 8
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 9 9 9 10 9 8 9 8 8 6 7
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7

Klimaat van Koh Samui per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Koh Samui? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Koh Samui

Vandaag is er veel bewolking in Koh Samui en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 30 graden Celsius. De wind waait matig uit het zuidoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Koh Samui

Wil je weten wat voor weer het is in Koh Samui voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Koh Samui en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Koh Samui voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.