Het klimaat van Spitsbergen en de beste reistijd

Het klimaat op Spitsbergen kan worden omschreven als arctisch, met koude temperaturen en weinig neerslag. In de winter liggen de temperaturen tussen -14 en -7 graden, terwijl de zomermaanden iets milder zijn, met temperaturen tussen 0 en 7 graden. Neerslag valt het hele jaar door, maar de hoeveelheid is over het algemeen vrij laag. Door de ligging dicht bij de Noordpool zijn de dagen in de winter erg kort en is er weinig daglicht, terwijl de zomermaanden juist gekenmerkt worden door de middernachtzon. Het weer op Spitsbergen wordt sterk beïnvloed door de poolwinden, die zorgen voor de koude temperaturen en de soms snijdende windchill. Al met al is het klimaat op Spitsbergen uitdagend en uniek, met extreme omstandigheden die het hele jaar door voelbaar zijn.

Het klimaat van Spitsbergen en de beste reistijd

Op vakantie naar Spitsbergen?

Bekijk alle vakantiedeals

Klimaat van Spitsbergen

Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, onderdeel van Noorwegen, staat bekend om zijn ruige landschap, gletsjers en zijn unieke klimaat. Het klimaat van Spitsbergen is zowel extreem als fascinerend, met unieke kenmerken die het onderscheiden van andere delen van de wereld. De combinatie van lage temperaturen, sneeuwval, en relatief veel zonuren creëert een bijzondere omgeving die zowel uitdagingen als kansen biedt.

Klimaatkenmerken

Spitsbergen ervaart een arctisch klimaat dat varieert van poolnacht in de winter tot de middernachtzon in de zomer. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de -4°C, wat aantoont hoe het eiland in de greep van de kou is, zelfs tijdens de warmere maanden.

Klimaatdetails Spitsbergen

  • Beste reistijd: juni t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -14°C en 7°C
  • Regen: 88 dagen per jaar en totaal 200-400 mm regen
  • Sneeuw: 210 dagen per jaar en 190 cm sneeuw
  • Zonuren: 1200-1400 zonuren per jaar

Neerslag en sneeuwval

Het eiland ontvangt jaarlijks tussen de 200-400 mm regen, wat relatief laag is. Dit komt door de ligging van Spitsbergen, die het minder vatbaar maakt voor grote hoeveelheden neerslag. Sneeuwval is echter een ander verhaal, met een gemiddelde van 100-500 cm per jaar. Deze sneeuw draagt bij aan de uitgestrekte gletsjers en het ijslandschap dat Spitsbergen kenmerkt.

Zonuren en droge dagen

Met 1200-1400 zonuren per jaar heeft Spitsbergen ondanks zijn noordelijke ligging toch relatief veel zonnige dagen. Dit is vooral merkbaar tijdens de zomermaanden, wanneer de zon niet ondergaat. Het eiland telt 178 droge dagen per jaar, wat het een interessante bestemming maakt voor avonturiers en natuurliefhebbers.

Temperatuurverschillen

De temperatuurvariatie door het jaar heen is aanzienlijk, met de warmste maand, juli, die gemiddeld 3°C bereikt, en de koudste maand, maart, met een gemiddelde van -12°C. Deze extreme omstandigheden vormen het leven op Spitsbergen en beïnvloeden zowel de flora als de fauna op het eiland.

Klimaatimpact op het ecosysteem

Het klimaat van Spitsbergen heeft een diepgaande invloed op het lokale ecosysteem. De koude temperaturen en de sneeuwval ondersteunen een unieke biodiversiteit, waaronder ijsberen, rendieren, en diverse zeevogels. De gletsjers en het ijslandschap trekken wetenschappers en toeristen aan die de impact van klimaatverandering op deze afgelegen locatie willen bestuderen en ervaren.

Toekomstige klimaatveranderingen

Klimaatverandering vormt een significante bedreiging voor Spitsbergen, met sneller stijgende temperaturen dan het wereldgemiddelde. Dit leidt tot het smelten van gletsjers, veranderingen in de habitat voor wilde dieren en een toename van de zeespiegel. Het monitoren van deze veranderingen is cruciaal voor het begrijpen van de wereldwijde impact van klimaatverandering.

Klimaatgemiddelden Spitsbergen voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -12 en 3 graden Celsius en 's nachts tussen de -18 en 1 graden Celsius. Het regent 88 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 200-400 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 130 dagen per jaar met 100-500 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1200-1400 zonuren.

Temperatuurgrafiek Spitsbergen

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Spitsbergen.

Neerslaggrafiek Spitsbergen

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Spitsbergen.

Maximum temperatuur: tussen -12°C en 3°C
Warmste maand: 3°C in juli
Koudste maand: -12°C in maart
Nachttemperatuur: tussen -18°C en 1°C
Droge dagen: 147 dagen
Dagen met regen: 88 dagen
Dagen met sneeuw: 130 dagen
Totale regensom: 200-400 mm
Totale sneeuwval: 100-500 cm
Aantal uren zon: 1200-1400 uur

Beste reistijd voor Spitsbergen

Om naar Spitsbergen te gaan is de beste reistijd juni t/m september. In deze periode heb je een zeer lage temperatuur en bijna geen neerslag. In Spitsbergen is juli de warmste maand met 3°C en de meeste koude maand is -12°C in maart.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Spitsbergen.

Ervaringen met het klimaat van Spitsbergen

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Spitsbergen.

Yara was in Spitsbergen in april
redelijk

Het hield me op de been, maar ik beefde echt, dus verman jezelf!

Carlijn was in Spitsbergen in juli
goed

Elke dag was een nieuw avontuur! Warme kleding is essentieel, maar de schoonheid van de ijzige wildernis maakt dit ruimschoots goed!

Mark was in Spitsbergen in maart
goed

Zeker een winters avontuur!

Bram was in Spitsbergen in oktober
slecht

De kou is intens en de zon komt zelden terug. De dagen worden korter en het wordt donker. Het is echter uniek.

Jennifer de Jong was in Spitsbergen in februari
uitstekend

Ik heb een geweldige tijd gehad op Spitsbergen. Februari 2020 was ik hier met een groepsreis van Ontdek Spitsbergen. Het was -18 graden en wisselend tussen sneeuw en zon. Precies wat je kunt verwachten met een bezoek aan Spitsbergen.

Ben je in Spitsbergen geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Spitsbergen achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Spitsbergen

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Spitsbergen is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Spitsbergen in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -9 -10 -12 -8 -2 1 3 3 1 -3 -7 -8
Min °C -14 -16 -18 -15 -7 -2 1 0 -3 -8 -12 -14
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 27 20 20 11 18 12 18 20 24 30 27 27
Dagen regen 4 4 6 7 6 7 12 10 12 10 6 4
Dagen sneeuw 15 15 14 13 16 8 1 2 5 12 14 15
Dagen droog 12 9 11 10 9 15 18 19 13 9 10 12
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 0 1 5 5 0 0 0 2 6 2 0 0
Windkracht (Bft) 3 3 3 2 2 2 2 2 2 3 3 3
UV-index 2 1 2 2 1 1 2 2 2 1 2 1

Klimaat van Spitsbergen per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Spitsbergen? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Spitsbergen

Bekijk het volledige weerbericht voor Spitsbergen

Wil je weten wat voor weer het is in Spitsbergen voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Spitsbergen en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Spitsbergen voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.