Het klimaat van Bilbao en de beste reistijd

In Bilbao, Spanje, is het klimaat gematigd met milde winters en warme zomers. De gemiddelde temperatuur varieert van 8 graden in de winter tot 25 graden in de zomer. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, met de meeste regenval in de herfst en het voorjaar. De stad staat bekend om zijn vaak bewolkte weer, maar de zon laat zich regelmatig zien. De Atlantische Oceaan heeft invloed op het klimaat en zorgt voor aangename temperaturen gedurende het hele jaar. Wind is geen prominente factor in het weerbeeld van Bilbao. Kortom, het weer in Bilbao is over het algemeen mild en aangenaam, met niet al te extreme temperaturen en regelmatige neerslag.

Klimaat van Bilbao

Het klimaat van Bilbao, een stad gelegen in het noorden van Spanje, biedt een fascinerende mix van mediterrane en gematigde zeeklimaatkenmerken. Dit unieke klimaatprofiel maakt Bilbao tot een aantrekkelijke bestemming voor zowel toeristen als klimaatonderzoekers. Het klimaat van Bilbao biedt een unieke combinatie van gematigde en mediterrane elementen, wat resulteert in een aangenaam leefklimaat met voldoende variatie om het hele jaar door interessant te blijven.

Een gematigd zeeklimaat met mediterrane invloeden

Bilbao geniet van een gematigd zeeklimaat, gekenmerkt door milde winters en relatief koele zomers, een verschijnsel dat enigszins afwijkt van de typische mediterrane klimaten die men elders in Spanje aantreft. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden ligt rond de 17 graden Celsius, terwijl de zomermaanden gemiddeld een temperatuur van 26 graden Celsius kennen. Deze temperaturen bieden een comfortabel leefklimaat het hele jaar door, met seizoensgebonden variaties die zowel de lokale bevolking als bezoekers aanspreken.

Klimaatdetails Bilbao

  • Beste reistijd: juni t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 8°C en 25°C
  • Regen: 128 dagen per jaar en totaal 1200 mm regen
  • Sneeuw: 2 dagen per jaar
  • Zonuren: 2200 zonuren per jaar

Neerslag en beste reistijd

Een opmerkelijk aspect van het klimaat in Bilbao is de verdeling van neerslag gedurende het jaar. Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 532 mm, verdeeld over 193 dagen, ervaren de wintermaanden de meeste regen. Januari en november zijn de natste maanden, met gemiddelden van respectievelijk 163.4 en 172.2 millimeter regen. Deze neerslag draagt bij aan de weelderige groene landschappen waar de regio bekend om staat, maar het betekent ook dat bezoekers hun reizen dienovereenkomstig moeten plannen.

De beste periode om Bilbao te bezoeken is tussen mei en september. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en valt er relatief weinig regen. Bovendien bereikt de UV-index in juli een maximum van 9.0, wat wijst op uitstekende omstandigheden voor buitenactiviteiten, hoewel adequate bescherming tegen de zon noodzakelijk blijft.

Dag- en nachttemperaturen

De dag- en nachttemperaturen in Bilbao vertonen een interessant patroon, met dagelijkse gemiddelden die variëren van 11 tot 23 graden Celsius en nachtelijke gemiddelden die schommelen tussen de 6 en 17 graden Celsius. Deze temperatuurschommelingen benadrukken de noodzaak van geschikte kleding voor zowel dag- als nachtactiviteiten, vooral voor bezoekers die niet gewend zijn aan dergelijke variaties.

Zonuren en UV-index

Met een totaal van 2766 zonuren per jaar geniet Bilbao van een overvloed aan zonlicht, wat bijdraagt aan de levendige sfeer van de stad. De UV-index, met een gemiddelde van 4, kan in de zomermaanden oplopen, wat extra aandacht voor zonbescherming vereist. De warmste maand is augustus, met een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius, terwijl januari de koudste maand is, met een gemiddelde van 11 graden Celsius.

Klimaatgemiddelden Bilbao voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 11 en 23 graden Celsius en 's nachts tussen de 6 en 17 graden Celsius. Het regent 193 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 532 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 2 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2766 zonuren.

Temperatuurgrafiek Bilbao

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Bilbao.

Neerslaggrafiek Bilbao

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Bilbao.

Maximum temperatuur: tussen 11°C en 23°C
Warmste maand: 23°C in augustus
Koudste maand: 11°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 6°C en 17°C
Droge dagen: 170 dagen
Dagen met regen: 193 dagen
Dagen met sneeuw: 2 dagen
Totale regensom: 532 mm
Aantal uren zon: 2766 uur

Bilbao ligt in Spanje. Bekijk onze pagina over het klimaat van Spanje voor meer klimaatinfo over Spanje of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Bilbao

De beste reistijd voor Bilbao in in Spanje is van juni t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Bilbao is 23°C in augustus en de laagste is 11°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Bilbao.

Ervaringen met het klimaat van Bilbao

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Bilbao.

Tineke was in Bilbao in maart
redelijk

Koude ochtenden, soms onverwachte buien, maar er zijn ook zonnige dagen. Pak de lagen in!

Daphne was in Bilbao in juli
goed

Hoge temperatuur maar geen verstikking. Af en toe bewolkt, biedt schaduw. Verwacht niet dat de zee afkoelt.

Iris was in Bilbao in december
redelijk

Het regende regelmatig met temperaturen rond de 10-15 graden Celsius, dus niet heel koud maar toch koel genoeg om een ​​jas te dragen.

Hugo Emmerik was in Bilbao in augustus
goed

De temperaturen waren draaglijk, met pieken in de middag. Het was de hele dag zonnig, hoewel er af en toe wat bewolking was. De avonden waren koeler, maar aangenamer.

Wouter Booij was in Bilbao in september
goed

Er viel een paar dagen wat regen, maar over het algemeen was het weer gunstig.

Amy was in Bilbao in januari
redelijk

Het regende een beetje, maar de temperatuur bleef behoorlijk aangenaam. Hoewel het koele weer niet ideaal is voor buitenactiviteiten, vormde het geen ernstig obstakel.Gemengde gevoelens over het weer in januari in Bilbao.

Sam was in Bilbao in februari
redelijk

Hoewel je geen droog weer kunt verwachten, zijn de temperaturen hier mild en aangenaam. Helaas beperkte onvoorspelbare regen onze plannen enigszins.

Joris was in Bilbao in oktober
redelijk

Het kan koud en regenachtig zijn, maar de zon schijnt ook regelmatig. Een regenjas en zonnebril zijn verplicht. Maar ondanks de wisselvalligheid is het hier aangenaam koel vergeleken met de zomerhitte.

Mees de Rijke was in Bilbao in november
redelijk

Hoewel enigszins onvoorspelbaar, maakten de gematigde temperaturen het aangenaam om buiten te zijn.

Willem was in Bilbao in juni
goed

Ik zag de zon, maar meestal niet. Het regende af en toe, maar dat hield het fris.

Ben je in Bilbao geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Bilbao achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Bilbao

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Bilbao is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Bilbao in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 11 11 13 14 16 20 22 23 22 19 15 12
Min °C 7 6 8 9 11 14 16 17 16 13 10 8
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 86 65 45 37 38 42 25 24 28 25 73 44
Dagen regen 19 16 18 17 19 17 15 14 13 12 17 16
Dagen sneeuw 1 1 - - - - - - - - - -
Dagen droog 11 11 13 13 12 13 16 17 17 19 13 15
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 5 6 7 8 9 10 10 9 8 8 5 5
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 3
UV-index 3 3 3 3 4 5 5 5 5 4 3 3

Klimaat van Bilbao per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Bilbao? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Bilbao

Vandaag is er veel bewolking in Bilbao en er kan enige regen vallen. De temperatuur loopt op tot 13 graden Celsius. De wind waait zwak uit het westnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Bilbao

Wil je weten wat voor weer het is in Bilbao voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Bilbao en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Bilbao voor je in petto heeft.

Bestemmingen in de buurt van Bilbao

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.