Het klimaat van Sint Maarten en de beste reistijd

Het klimaat op Sint Maarten wordt gekenmerkt door warme temperaturen het hele jaar door, met een gemiddelde minimumtemperatuur van 25 graden Celsius en een maximum van 31 graden Celsius. Neerslag is vrij gelijkmatig verdeeld over het jaar, met af en toe korte regenbuien die verfrissing brengen. De passaatwinden spelen een belangrijke rol in het weerbeeld van het eiland, waardoor de temperaturen aangenaam blijven en de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Over het algemeen geniet Sint Maarten van zonnige dagen en heldere nachten, perfect voor een ontspannen vakantie aan het strand. De combinatie van warm weer, blauwe zee en witte zandstranden maken van Sint Maarten een paradijs voor zowel zon- als strandliefhebbers.

Klimaat van Sint Maarten

Sint Maarten, een eiland in de Caribische Zee, staat bekend om zijn prachtige stranden, levendige cultuur en natuurlijk zijn unieke klimaat. Dit eiland, dat jaarlijks tussen de 1000 en 1300 mm regen ontvangt, geniet van een tropisch klimaat dat bezoekers en inwoners een warme en zonnige ervaring biedt, met een gemiddelde jaartemperatuur van 27°C.

Het klimaat van Sint Maarten is een van de vele trekpleisters van dit prachtige eiland. Met zijn warme temperaturen, overvloed aan zonlicht, en gematigde neerslag, biedt het eiland een ideale omgeving voor iedereen die op zoek is naar een tropisch paradijs.

Klimaatdetails Sint Maarten

  • Beste reistijd: december t/m april
  • Jaartemperatuur: tussen 25°C en 31°C
  • Regen: 242 dagen per jaar en totaal 1000-1300 mm regen
  • Zonuren: 2600-2900 zonuren per jaar

Zonovergoten dagen

Een van de meest opvallende kenmerken van het klimaat op Sint Maarten is het indrukwekkende aantal zonuren. Met 2600 tot 2900 zonuren per jaar biedt het eiland volop mogelijkheden om te genieten van buitenactiviteiten, stranddagen en watersporten. Het is dan ook geen verrassing dat Sint Maarten een populaire bestemming is voor zowel toeristen als mensen die op zoek zijn naar een permanent zonnige woonplaats.

Temperatuurvariaties

Hoewel het eiland het hele jaar door warm is, varieert de temperatuur enigszins met de seizoenen. De warmste maand is augustus, wanneer de temperatuur gemiddeld 29 graden Celsius bereikt, terwijl januari de koelste maand is met een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius. Deze milde temperatuurvariaties zorgen ervoor dat het eiland het hele jaar door een comfortabele bestemming is.

Neerslag en luchtvochtigheid

Sint Maarten ontvangt jaarlijks tussen de 1000 en 1300 mm regen, verdeeld over 242 regendagen. Ondanks deze aanzienlijke hoeveelheid neerslag, zijn er ook 68 droge dagen per jaar, wat bijdraagt aan de diversiteit van het klimaat op het eiland. De gemiddelde luchtvochtigheid is 76%, wat typisch is voor tropische klimaten en bijdraagt aan het weelderige, groene landschap dat het eiland kenmerkt.

UV-index en zonbescherming

Met een gemiddelde UV-index van 7 is het belangrijk voor zowel bewoners als bezoekers om passende maatregelen te nemen om zich tegen de zon te beschermen. Dit omvat het dragen van zonnebrandcrème, het zoeken naar schaduw tijdens de piekuren van zonlicht, en het dragen van beschermende kleding en hoeden.

Klimaatgemiddelden Sint Maarten voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 26 en 29 graden Celsius en 's nachts tussen de 25 en 28 graden Celsius. Het regent 242 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 1000-1300 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2600-2900 zonuren.

Temperatuurgrafiek Sint Maarten

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Sint Maarten.

Neerslaggrafiek Sint Maarten

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Sint Maarten.

Maximum temperatuur: tussen 26°C en 29°C
Warmste maand: 29°C in augustus
Koudste maand: 26°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 25°C en 28°C
Droge dagen: 123 dagen
Dagen met regen: 242 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 1000-1300 mm
Aantal uren zon: 2600-2900 uur

Beste reistijd voor Sint Maarten

De beste reistijd voor Sint Maarten is december t/m april. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. Op het eiland Sint Maarten is de warmste maand augustus met 29°C en het meest koud is het in januari met 26°C.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Sint Maarten.

Ervaringen met het klimaat van Sint Maarten

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Sint Maarten.

Sophie Wubs was in Sint Maarten in november
goed

November op Sint Maarten was verrassend warm, met enkele korte, hevige buien. De zon was er meestal, maar neem zeker een paraplu mee!

Aron was in Sint Maarten in december
goed

Het enige minpunt waren de frequente korte regenbuien en de hoge luchtvochtigheid tijdens onze vakantie. Je went er echter snel aan en het stoorde ons niet zo veel.

Lot was in Sint Maarten in maart
goed

Stralende zon, blauwe luchten en een warm, typisch tropisch klimaat. Soms vallen er buien, kort maar hevig. Niet te harde wind. Heerlijk vakantieweer!

Arend was in Sint Maarten in april
goed

Goede temperatuur om overdag te zwemmen en zonnebaden. Soms was het warm. De avonden waren aangenaam koel. Een paar dagen regen, maar niet te veel.

Tess was in Sint Maarten in januari
goed

De lucht was bijna altijd wolkenloos en de temperatuur overdag lag rond de 28 graden Celsius. Af en toe viel er een korte regenbui. Ideale omstandigheden voor ontspanning.

Roos Kruis was in Sint Maarten in oktober
goed

Overdag is het aangenaam warm, 's avonds koeler en aangenamer. Soms is het te winderig.

Sterre Beerkens was in Sint Maarten in september
matig

Zware regen en wolken verstoorden de viering. De temperatuur bedroeg een aangename 31 graden.

Naomi Vennix was in Sint Maarten in juni
goed

De luchtvochtigheid kan overweldigend zijn. Zorg daarom voor voldoende koeling. Prachtige zonsondergangen zijn een bonus.

Ben je in Sint Maarten geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Sint Maarten achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Sint Maarten

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Sint Maarten is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Sint Maarten in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 26 26 26 26 27 28 28 29 29 29 28 27
Min °C 25 25 25 26 27 27 28 28 28 28 27 26
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 22 17 23 43 81 53 70 95 96 107 93 41
Dagen regen 17 14 15 18 23 19 24 24 21 23 23 21
Dagen droog 14 14 16 12 8 11 7 7 9 8 7 10
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 8 9 9 11 11 11 11 11 10 7 7 7
Windkracht (Bft) 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4
UV-index 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7

Klimaat van Sint Maarten per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Sint Maarten? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Sint Maarten

Vandaag is het bewolkt in Sint Maarten en er kan enige regen vallen. De temperatuur loopt op tot 27 graden Celsius. De wind waait sterk uit het oostzuidoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Sint Maarten

Wil je weten wat voor weer het is in Sint Maarten voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Sint Maarten en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Sint Maarten voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Sint Maarten

Alle bestemmingen in Sint Maarten

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.