Het klimaat van Senegal en de beste reistijd

Senegal heeft een warm klimaat met temperaturen die schommelen tussen de 17 en 30 graden. Neerslag valt voornamelijk tijdens de maanden juni tot oktober. De luchtvochtigheid kan hoog zijn, waardoor het drukkend warm aanvoelt. In het droge seizoen zijn de temperaturen aangenaam en is er weinig neerslag. De wind kan een verkoelend effect hebben, vooral aan de kust. Over het algemeen is het weer in Senegal tropisch en aangenaam, met zonnige dagen en milde nachten. Het is belangrijk om voldoende water te drinken en bescherming te dragen tegen de zon. De beste tijd om Senegal te bezoeken is tijdens het droge seizoen, wanneer de temperatuur aangenaam is en de neerslag minimaal is.

Klimaat van Senegal

Senegal, een land gelegen aan de westkust van Afrika, is gezegend met een overvloed aan zonlicht en een opmerkelijk klimaat dat het hele jaar door reizigers en klimaatonderzoekers aantrekt. Met gemiddeld tussen de 300 en 600 mm regen per jaar, geen sneeuwval, en een indrukwekkend aantal van 2800 tot 3100 zonuren, staat Senegal bekend om zijn droge en warme weersomstandigheden die het tot een ideale bestemming maken voor liefhebbers van warmte en zon.

Het klimaat van Senegal is een fascinerende mix van warme temperaturen, beperkte neerslag, en een overvloed aan zonneschijn, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor toeristen, klimaatwetenschappers, en duurzaamheidsprojecten.

Klimaatdetails Senegal

  • Beste reistijd: november t/m februari
  • Jaartemperatuur: tussen 17°C en 30°C
  • Regen: 51 dagen per jaar en totaal 495 mm regen
  • Zonuren: 3000 zonuren per jaar

De unieke weersomstandigheden bevorderen een levensstijl die nauw verbonden is met de natuurlijke omgeving, en bieden talloze mogelijkheden voor het verkennen van de rijke cultuur en biodiversiteit van het land. Met zijn warme dagen en relatief koele nachten biedt Senegal een klimaat dat zowel uitnodigend als uitdagend is, een ware getuigenis van de natuurlijke schoonheid en veerkracht van Afrika.

Temperatuur en neerslag

De gemiddelde jaartemperatuur in Senegal ligt rond de 27°C, wat bijdraagt aan het warme en aangename klimaat dat het land kenmerkt. Ondanks de beperkte hoeveelheid neerslag, met jaarlijks slechts 300-600 mm, geniet Senegal van een overvloed aan zonnige dagen. Het land telt maar liefst 308 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 69% en een UV-index van 7, wat wijst op een hoge mate van zonnestraling.

De warmste maand is oktober, waarin de temperaturen gemiddeld rond de 30 graden Celsius liggen, terwijl februari de koudste maand is met gemiddelde temperaturen rond de 25 graden Celsius. Deze temperatuurschommelingen bieden een divers klimaat dat varieert van relatief koel tot aangenaam warm, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Dag en nacht: temperatuurverschillen

Gedurende het hele jaar liggen de gemiddelde dagtemperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius, terwijl de nachttemperaturen iets koeler zijn, variërend van 21 tot 28 graden Celsius. Deze temperatuurverschillen tussen dag en nacht dragen bij aan het unieke klimaat van Senegal, waardoor het zowel overdag als 's nachts comfortabel is voor bewoners en bezoekers.

Neerslagpatronen en zonneschijn

Hoewel Senegal slechts 48 dagen per jaar regen ervaart, zorgt de hoeveelheid neerslag van ongeveer 300-600 mm ervoor dat het land zijn natuurlijke vegetatie en landbouwactiviteiten kan ondersteunen. De combinatie van beperkte neerslag en een overvloed aan zonneschijn maakt Senegal tot een unieke locatie voor zonne-energieprojecten en ecotoerisme.

Klimaatgemiddelden Senegal voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 25 en 30 graden Celsius en 's nachts tussen de 21 en 28 graden Celsius. Het regent 48 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 300-600 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2800-3100 zonuren.

Temperatuurgrafiek Senegal

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Senegal.

Neerslaggrafiek Senegal

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Senegal.

Maximum temperatuur: tussen 25°C en 30°C
Warmste maand: 30°C in oktober
Koudste maand: 25°C in februari
Nachttemperatuur: tussen 21°C en 28°C
Droge dagen: 317 dagen
Dagen met regen: 48 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 300-600 mm
Aantal uren zon: 2800-3100 uur

Beste reistijd voor Senegal

Om naar Senegal te gaan is de beste reistijd november t/m februari. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. In Senegal is oktober de warmste maand met 30°C en de meeste koude maand is 25°C in februari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Senegal.

Ervaringen met het klimaat van Senegal

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Senegal.

Ben je in Senegal geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Senegal achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Senegal

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Senegal is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Senegal in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 26 25 25 25 25 27 28 29 29 30 30 28
Min °C 22 21 21 21 22 24 26 27 27 28 27 24
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 0 0 0 1 2 9 26 66 53 13 1 0
Dagen regen - - - 2 2 4 8 13 12 5 1 1
Dagen droog 31 28 31 28 29 26 23 18 18 26 29 30
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 10 10 10 10 10 10 9 8 9 10 10 10
Windkracht (Bft) 4 4 4 4 4 3 3 3 3 3 4 4
UV-index 6 6 6 6 6 7 7 7 7 7 7 6

Klimaat van Senegal per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Senegal? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Senegal

Vandaag is het bewolkt in Senegal en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 22 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Senegal

Wil je weten wat voor weer het is in Senegal voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Senegal en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Senegal voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Senegal

Alle bestemmingen in Senegal

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.