Het klimaat van Qatar en de beste reistijd

In Qatar is het klimaat droog en heet, met zinderende temperaturen die kunnen oplopen tot wel 46 graden. De zon schijnt bijna het hele jaar door, met weinig neerslag en veel blauwe luchten. De zomermaanden zijn extreem warm, terwijl de wintermaanden wat koeler zijn met temperaturen rond de 14 graden. De heersende wind in Qatar is de shamal, een krachtige noordelijke wind die zandstormen kan veroorzaken en de temperatuur kan doen dalen. Dit droge klimaat zorgt ervoor dat Qatar vaak te maken heeft met hoge temperaturen en weinig neerslag. Het is een bestemming die ideaal is voor liefhebbers van zon en warm weer.

Klimaat van Qatar

Op het Arabisch schiereiland, in het Midden-Oosten, ligt een piepklein landje dat Qatar heet. Het heeft een woestijnklimaat, waardoor het er het hele jaar door heet en droog is. Hoge temperaturen en weinig regen bepalen het klimaat van Qatar.

In Qatar zijn er slechts twee duidelijke seizoenen: zomer en winter. Deze seizoenen zijn niet zo duidelijk afgebakend als in andere delen van de wereld. Het zomerseizoen, dat duurt van mei tot oktober, is meedogenloos heet en droog, met frequente maxima van meer dan 50 graden Celsius. Met temperaturen tussen 20 en 30 graden Celsius duurt het winterseizoen van november tot april.

Klimaatdetails Qatar

  • Beste reistijd: november t/m early april
  • Jaartemperatuur: tussen 14°C en 46°C
  • Regen: 8 dagen per jaar en totaal 75 mm regen
  • Zonuren: 3242-3410 zonuren per jaar

Zomer in Qatar

In Qatar kunnen de zomertemperaturen absurd hoog oplopen. Dit komt door de ligging van het land in de woestijn, waar weinig schaduw is en de zonnestralen intens zijn. Het is niet ongebruikelijk dat de temperatuur boven de 50 graden Celsius uitkomt, waardoor de hitte ondraaglijk kan worden.

De zomer is een populaire tijd om naar Qatar te reizen, ondanks de hitte. Veel bezoekers komen naar het land om te profiteren van het aangename klimaat en buitenactiviteiten te ondernemen. Naast de overvloed aan winkelcentra met airconditioning en andere overdekte ruimten, zijn er talrijke stranden en buitenzwembaden waar mensen verkoeling kunnen zoeken.

Winter in Qatar

Hoewel de winters in Qatar kouder zijn dan de zomers, zijn de winters in het land nog steeds vrij warm. 20 tot 30 graden Celsius is de typische wintertemperatuur, die veel milder is dan in veel andere delen van de wereld.

In Qatar zijn de wintermaanden doorgaans zonnig en droog. De luchtvochtigheid is laag en er valt niet veel regen. Het weer is mild en er is weinig kans op regen, waardoor dit een aangename tijd van het jaar is om naar het land te reizen.

Klimaatgemiddelden Qatar voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 22 en 40 graden Celsius en 's nachts tussen de 17 en 33 graden Celsius. Het regent 20 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 49-82 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 3242-3410 zonuren.

Temperatuurgrafiek Qatar

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Qatar.

Neerslaggrafiek Qatar

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Qatar.

Maximum temperatuur: tussen 22°C en 40°C
Warmste maand: 40°C in juli
Koudste maand: 22°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 17°C en 33°C
Droge dagen: 345 dagen
Dagen met regen: 20 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 49-82 mm
Aantal uren zon: 3242-3410 uur

Beste reistijd voor Qatar

Qatar is een klein maar levendig land in het Midden-Oosten. Gezien zijn rijke geschiedenis en cultuur, prachtige landschappen en moderne attracties is het niet verwonderlijk dat Qatar een geliefde reisbestemming is voor reizigers uit de hele wereld. Maar wanneer is de beste tijd om Qatar te bezoeken?

Afhankelijk van het doel van je reis zal het antwoord op deze vraag variëren. Wil je warm weer en veel zon, dan is de winter, van november tot maart, de beste tijd om Qatar te bezoeken. Ongeveer 25°C is de typische temperatuur in deze tijd van het jaar, wat aangenaam en behaaglijk is. Je kunt ook rekening houden met drukte en hogere reis- en verblijfskosten in deze periode, die ook de drukste reistijd van Qatar is.

Als je de drukte wilt vermijden en geld wilt besparen, overweeg dan om Qatar tussen juni en september te bezoeken. Er zijn dan minder toeristen en er zijn fantastische aanbiedingen voor reizen en accommodatie, ook al is het in deze tijd van het jaar heet en benauwd met temperaturen die vaak boven de 40°C uitkomen.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Qatar.

Ervaringen met het klimaat van Qatar

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Qatar.

Ben je in Qatar geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Qatar achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Qatar

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Qatar is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Qatar in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 22 23 26 31 36 39 40 40 39 35 29 24
Min °C 17 18 21 25 30 32 33 33 31 28 24 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 4 6 9 6 1 0 0 0 0 1 6 3
Dagen regen 2 3 5 5 1 - - - - - 2 2
Dagen droog 29 25 26 25 30 30 31 31 30 31 28 29
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 7 8 10 10 12 13 12 12 10 10 10 7
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3
UV-index 6 6 7 8 8 9 9 9 8 7 6 6

Klimaat van Qatar per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Qatar? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Qatar

Vandaag is het bewolkt in Qatar en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 34 graden Celsius. De wind waait matig uit het westnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Qatar

Wil je weten wat voor weer het is in Qatar voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Qatar en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Qatar voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Qatar

Alle bestemmingen in Qatar

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.