Het klimaat van Lofoten en de beste reistijd

Lofoten in Noorwegen heeft een gematigd zeeklimaat, met milde winters en koele zomers. De temperaturen variëren van -3 tot 15 graden. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, met de meeste regenval in de maanden september tot en met maart. De wind kan soms krachtig zijn en zorgen voor ruige zeilomstandigheden. De Noorse warme Golfstroom heeft invloed op het klimaat, waardoor de temperaturen relatief mild blijven. De natuur is adembenemend met hoge bergen en diepe fjorden die het landschap kenmerken. Het weer kan snel veranderen, van zonnige perioden tot plotselinge regenbuien. Het is aan te raden om altijd warme kleding mee te nemen en je goed voor te bereiden op verschillende weersomstandigheden tijdens een bezoek aan Lofoten.

Het klimaat van Lofoten en de beste reistijd clear-day 4°C

Klimaatdetails Lofoten

  • Beste reistijd: juni t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen -3°C en 15°C
  • Regen: 242 dagen per jaar en totaal 1042 mm regen
  • Sneeuw: 122 dagen per jaar
  • Zonuren: 1470 zonuren per jaar

Klimaat van Lofoten

De Lofoten, een adembenemende archipel in Noorwegen, staat bekend om zijn ruige landschappen, kristalheldere wateren en pittoreske vissersdorpjes. Lofoten is een bestemming die het hele jaar door iets te bieden heeft, van de zomerse middernachtzon tot het magische noorderlicht in de winter. Het milde zeeklimaat, gecombineerd met de natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom, maakt het een must-visit voor elke reiziger

Het zeeklimaat van Lofoten

Lofoten geniet van een zeeklimaat, wat betekent dat het weer het hele jaar door mild is, met temperaturen die zelden tot extremen leiden. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 8 graden Celsius, met een jaarlijkse neerslag van ongeveer 1042 mm. Ondanks dat het 242 dagen per jaar regent, zijn er ook 108 droge dagen, voornamelijk in de zomer, waardoor bezoekers kunnen genieten van de buitenactiviteiten die Lofoten te bieden heeft.

De warmste maand is juli, met een aangename gemiddelde temperatuur van 16 graden Celsius, terwijl januari de koudste maand is met gemiddelden rond de 2 graden Celsius. Nachttemperaturen variëren van -2 tot 10 graden Celsius, afhankelijk van het seizoen. Sneeuwliefhebbers zullen blij zijn te horen dat het gebied gemiddeld 122 dagen per jaar sneeuw ziet, wat Lofoten tot een prachtige winterbestemming maakt.

Beste reistijd

Voor de optimale Lofoten-ervaring is de periode juli en augustus onovertroffen. Deze maanden bieden de warmste temperaturen en de minste neerslag, waardoor het ideaal is voor wandelingen, vissen, en het verkennen van de eilanden. Bovendien profiteren bezoekers in deze periode van lange dagen onder de middernachtzon, een uniek natuurverschijnsel waarbij de zon 24 uur per dag zichtbaar is.

Op vakantie naar Lofoten?

Echter, voor degenen die het noorderlicht willen bewonderen, zijn de wintermaanden de tijd om te gaan. Hoewel de temperaturen koud kunnen zijn en de dagen kort, biedt de winter een geheel andere charme, met sneeuwbedekte landschappen en de kans om een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen op aarde te zien.

Klimaatvariaties en natuurschoon

Het weer in Lofoten kan onvoorspelbaar zijn, met snelle veranderingen die zon, regen en sneeuw op één dag kunnen brengen. Deze variabiliteit draagt bij aan de dramatische schoonheid van het landschap, van de torenhoge bergen tot de diepe fjorden. Bezoekers worden aangeraden zich te kleden in lagen en voorbereid te zijn op alle weersomstandigheden.

De natuur in Lofoten is overweldigend, met mogelijkheden voor wandelen, kajakken, en het spotten van wilde dieren, waaronder zeearenden en walvissen. De vissersdorpjes, met hun traditionele rode houten huizen, bieden een kijkje in het leven boven de poolcirkel, terwijl de verse zeevruchten een culinaire traktatie zijn voor elke bezoeker.

Klimaatgemiddelden Lofoten voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 2 en 16 graden Celsius en 's nachts tussen de -2 en 10 graden Celsius. Het regent 242 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 1042 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 122 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 1470 zonuren.

Temperatuurgrafiek Lofoten

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Lofoten.

Neerslaggrafiek Lofoten

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Lofoten.

Maximum temperatuur: tussen 2°C en 16°C
Warmste maand: 16°C in juli
Koudste maand: 2°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -2°C en 10°C
Droge dagen: 1 dag
Dagen met regen: 242 dagen
Dagen met sneeuw: 122 dagen
Totale regensom: 1042 mm
Aantal uren zon: 1470 uur

Lofoten ligt in Noorwegen. Bekijk onze pagina over het klimaat van Noorwegen voor meer klimaatinfo over Noorwegen of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Lofoten

Voor een bezoek aan Lofoten in in Noorwegen is de beste reistijd juni t/m augustus. In deze periode heb je een milde temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Lofoten is 16°C in juli en de laagste is 2°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Lofoten.

Ervaringen met het klimaat van Lofoten

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Lofoten.

Jan was in Lofoten in september
goed

Het weer was eerder mild dan koud, met temperaturen tussen de 10 en 15 graden. De afwisseling van zon en wolken zorgde voor prachtige lichteffecten in het landschap. Maar wees voorbereid op onvoorspelbare regenbuien.

Ralf Broos was in Lofoten in maart
goed

Sneeuwval, wolken en zonneschijn wisselden elkaar af. De kou is even wennen, dus neem een ​​warme jas mee! De kans om het noorderlicht te zien maakt veel goed.

Lina Dingenouts was in Lofoten in december
matig

Er is weinig daglicht en het weer is onvoorspelbaar, met koude wind en soms sneeuwstormen. Door de bewolking mis je vaak het noorderlicht.

Rein van Kampen was in Lofoten in november
redelijk

November op de Lofoten biedt ruige schoonheid en stormachtig, onvoorspelbaar weer. Denk aan koude grijze wolken, constante regen en sneeuw. De temperaturen liggen tussen nul en +5°C. Pak het goed in en trotseer de elementen!

Reinier Arets was in Lofoten in juni
goed

Af en toe regen maakt de natuur groen en levendig. Let op: het kan nog steeds cool zijn.

Guus was in Lofoten in januari
redelijk

Ideaal voor noorderlicht, minder ideaal voor buitenactiviteiten. Een unieke maar ijzige ervaring!

Petra was in Lofoten in augustus
uitstekend

Wij hadden overwegend zonnig weer en zelfs 1 dag met 26 graden.

Ellen was in Lofoten in juni
uitstekend

Veel zon!

Jan Willem ten Dam was in Lofoten in mei
goed

Wij hadden gedurende de 7 dagen die we daar doorbrachten 2 dagen heel veel regen en kou en 5 dagen meestal helder zonnig weer. Wel was er soms flink wat wind, denk daarbij aan windkracht 3-5, afhankelijk van het moment. Ook gedurende de koude regen dagen hebben we ons prima vermaakt, goede kleding helpt en wat water en wind in het gezicht heeft ook zijn charme omdat je de natuurbeleving tijdens een hike nog beter voelt. Terugkomen in het hotel of cabin is dan ook een extra fijne belevenis.

Ben je in Lofoten geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Lofoten achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Lofoten

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Lofoten is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Lofoten in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 2 2 3 6 10 13 16 16 12 9 6 3
Min °C -2 -2 -1 1 4 7 10 10 7 4 1 -1
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 96 80 85 50 46 38 54 75 106 146 146 120
Dagen regen 25 21 22 18 15 12 14 18 22 26 25 24
Dagen sneeuw 21 18 17 11 3 - - - 2 8 19 23
Dagen droog - - - 1 13 18 17 13 6 - - -
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 1 2 3 5 7 8 8 7 4 2 1 1
Windkracht (Bft) 5 5 5 4 4 4 4 4 4 5 5 5
UV-index 0 0 1 2 3 4 4 3 23 1 0 0

Klimaat van Lofoten per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Lofoten? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Lofoten

Vandaag is het bewolkt in Lofoten en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 4 graden Celsius. De wind waait matig uit het zuidzuidoosten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Lofoten

Wil je weten wat voor weer het is in Lofoten voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Lofoten en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Lofoten voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.