Het klimaat van Mauritius en de beste reistijd

Mauritius heeft een tropisch klimaat met temperaturen variërend van 17 tot 31 graden. Neerslag valt voornamelijk in de maanden november tot en met april. De oostelijke kusten worden blootgesteld aan de passaatwinden, terwijl de westelijke kusten beschut zijn. Over het algemeen genieten bezoekers van zonnige dagen met af en toe een verfrissende regenbui.

Klimaat van Mauritius

Mauritius, een klein eilandje in de Indische Oceaan, ligt ten oosten van Madagaskar. Het klimaat van Mauritius is tropisch, en de temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam. Het eiland kent twee verschillende seizoenen: een heet en nat seizoen van november tot april en een milder en droger seizoen van mei tot oktober.

Heet, regenachtig seizoen (november tot april)

Tijdens het hete en vochtige moessonseizoen ligt de gemiddelde temperatuur op Mauritius rond de 27 graden Celsius. Het weer is doorgaans vrij heet en benauwd, en er valt veel neerslag. De natste gebieden van het eiland liggen in het zuidoosten en oosten, terwijl de droogste gebieden in de noordwestelijke hoek en het midden van het eiland liggen.

Klimaatdetails Mauritius

  • Beste reistijd: mei t/m december
  • Jaartemperatuur: tussen 17°C en 31°C
  • Regen: 155 dagen per jaar en totaal 1200-1400 mm regen
  • Zonuren: 2600 zonuren per jaar

Koeler, droog seizoen (mei tot oktober)

Tijdens de koelere maanden, wanneer er minder regen valt, schommelt de temperatuur op Mauritius vaak gemiddeld rond de 24 graden Celsius. Vergeleken met het hete en regenachtige seizoen is het huidige weer aangenaam en mild met een kleinere kans op neerslag. Omdat het weer in dit seizoen gunstig is voor buitenactiviteiten zoals wandelen en zwemmen, ziet het eiland in deze periode veel toeristen.

Verschillen tussen de regio's

Hoewel het grootste deel van Mauritius een tropisch klimaat heeft, zijn er aanzienlijke verschillen op het eiland. De oostelijke en zuidelijke sectoren van het eiland hebben bijvoorbeeld een hogere vochtigheidsgraad, terwijl de centrale en noordelijke delen van het eiland relatief lagere waarden hebben. Bovendien hebben de delen van het eiland die dichter bij de oceaan liggen een hogere gemiddelde temperatuur dan de gebieden in het binnenland.

Klimaatgemiddelden Mauritius voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 24 en 29 graden Celsius en 's nachts tussen de 22 en 26 graden Celsius. Het regent 155 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 1200-1400 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2400-2600 zonuren.

Temperatuurgrafiek Mauritius

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Mauritius.

Neerslaggrafiek Mauritius

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Mauritius.

Maximum temperatuur: tussen 24°C en 29°C
Warmste maand: 29°C in februari
Koudste maand: 24°C in juli
Nachttemperatuur: tussen 22°C en 26°C
Droge dagen: 210 dagen
Dagen met regen: 155 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 1200-1400 mm
Aantal uren zon: 2400-2600 uur

Beste reistijd voor Mauritius

Wat je wilt van een vakantie bepaalt wanneer je Mauritius bezoekt. Dit tropische paradijs is uitstekend geschikt om te ontspannen op het strand, de natuurlijke schoonheid te bekijken of de kleurrijke cultuur te ervaren.

Gemiddelde temperaturen

Tropisch Mauritius heeft het hele jaar door temperaturen van 24-31 graden. Mei tot oktober zijn kouder en droger dan november tot april. Buitenactiviteiten aan het strand zijn het hele jaar door mogelijk door de milde seizoensgebonden temperatuurschommelingen.

De beste tijd voor strandgangers

De warmste maanden, november tot april, zijn perfect voor strandvakanties op Mauritius. Zwemmen, snorkelen en andere watersporten zijn ideaal als het water warm is. Deze maanden zijn ook rustiger op de stranden, zodat je het landschap kunt waarderen.

De beste tijd voor wandelaars en natuurliefhebbers

Van mei tot en met oktober is Mauritius op zijn mooist. Het is ideaal voor trektochten en andere buitenactiviteiten. In deze maanden is de lucht schoner, zodat je de bergen en bossen van het eiland goed kunt zien.

Regionale verschillen

Het tropische klimaat van Mauritius kan per gebied verschillen. De oostkust is heter en vochtiger dan de westkust. Het middenplateau is kouder en droger dan de kust.

Beste tijd om de oostkust te bezoeken

De oostkust van Mauritius heeft prachtige stranden en een ongerepte zee. Van november tot en met april zijn de stranden aan de oostkust op hun heetst. Zwemmen en andere wateractiviteiten zijn ideaal als het water warm is.

Beste tijd om de westkust te bezoeken

De westkust van Mauritius heeft prachtige bossen en bergen. De koudere, drogere maanden mei tot en met oktober zijn ideaal voor wandel- en wildvakanties aan de westkust. Dan zijn de buitenactiviteiten aangenaam en de vergezichten helder.

Beste tijd om centraal plateau te bezoeken

Het centrale plateau van Mauritius heeft prachtige watervallen en natuurgebieden. De koudere, drogere maanden mei tot en met oktober zijn ideaal voor natuurvakanties op het centrale plateau. Dan is het uitstekend geschikt voor trektochten en het ervaren van de natuurlijke schoonheden van het eiland.

Al met al hangt het van je interesses en vakantiedoelen af wanneer je Mauritius moet bezoeken. Dit tropische paradijs is uitstekend geschikt om te ontspannen op het strand, de natuurlijke schoonheid te bekijken of de kleurrijke cultuur te ervaren.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Mauritius.

Ervaringen met het klimaat van Mauritius

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Mauritius.

Joyce was in Mauritius in november
goed

De dagen zijn overwegend zonnig, soms regent het. De temperatuur is warm en comfortabel. In de avond kan het iets koeler zijn, maar nog steeds aangenaam.

Joost was in Mauritius in juni
redelijk

De weersomstandigheden waren wisselvallig met lichte regen en de temperatuur lag rond de 24 graden. Leuk genoeg om van de natuur te genieten. Niet ideaal voor zwemmers.

Jochem was in Mauritius in januari
uitstekend

Zonnige dagen gingen gepaard met koele regen, waardoor een prachtige groene omgeving ontstond. Absoluut warm, maar het zwembad en de zee zijn perfect om af te koelen.

Kyra van der Weijde was in Mauritius in april
goed

April was op Mauritius aangenaam warm, met temperaturen rond de 25 graden. Zo nu en dan regende het plotseling, maar meestal was het droog en zonnig. Ideaal voor een actieve vakantie!

Siem was in Mauritius in september
goed

September op Mauritius bleek behoorlijk warm en zonnig te zijn met dagtemperaturen rond de 24 graden. Er viel een aantal dagen lichte regen, wat de lucht heerlijk verfrist. Ideaal weer om actief te ontspannen en te genieten van de natuur.

Jf den hertog was in Mauritius in juni
redelijk

Regelmatig regen en veel bewolking toch tussendoor temperatuur van 25 gr

Ben je in Mauritius geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Mauritius achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Mauritius

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Mauritius is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Mauritius in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 28 29 28 28 26 25 24 24 24 25 26 28
Min °C 26 26 26 25 24 23 22 22 22 23 24 25
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 86 90 62 28 19 13 13 16 7 12 25 37
Dagen regen 18 19 20 15 11 11 13 12 8 8 8 12
Dagen droog 13 9 11 15 20 19 18 19 22 23 22 19
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 10 9 8 7 7 7 6 7 9 11 10 11
Windkracht (Bft) 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4 3 3
UV-index 7 7 7 7 6 6 6 6 6 6 7 7

Klimaat van Mauritius per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Mauritius? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Mauritius

Bekijk het volledige weerbericht voor Mauritius

Wil je weten wat voor weer het is in Mauritius voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Mauritius en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Mauritius voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Mauritius

Alle bestemmingen in Mauritius

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.