Het klimaat van Irak en de beste reistijd

Irak heeft extreem hete zomers met temperaturen die kunnen oplopen tot 45 graden Celsius. De winters zijn mild met temperaturen rond de 20 graden Celsius. Neerslag is voornamelijk van oktober tot mei, met de meeste regenval in de wintermaanden. De droogste periode is in de zomer. Irak staat bekend om zijn sterke zandstormen die af en toe kunnen voorkomen en de bijnaam 'khamsin' hebben. Over het algemeen kent Irak een droog woestijnklimaat met zeer warme zomers en milde winters.

Klimaat van Irak

Irak kent een woestijnklimaat met beperkte regenval en veel zonuren. De gemiddelde jaartemperatuur voor Irak is 32°C en er valt in een jaar tijd 150-250 mm regen. Irak heeft 2900 uren aan zon per jaar. Het is 315 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 26% en een UV-index van 7.

Klimaatdetails Irak

  • Beste reistijd: maart t/m mei
  • Jaartemperatuur: tussen 2°C en 45°C
  • Regen: 25 dagen per jaar en totaal 200 mm regen
  • Zonuren: 2900 zonuren per jaar

De warmste maand is juli met 45 graden Celsius. De koudste maand is januari met 17 graden Celsius.

Klimaatgemiddelden Irak voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 17 en 45 graden Celsius en 's nachts tussen de 9 en 33 graden Celsius. Het regent 37 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 150-250 mm regen. Gedurende het hele jaar zijn er 2800-3100 zonuren.

Temperatuurgrafiek Irak

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Irak.

Neerslaggrafiek Irak

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Irak.

Maximum temperatuur: tussen 17°C en 45°C
Warmste maand: 45°C in juli
Koudste maand: 17°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 9°C en 33°C
Droge dagen: 328 dagen
Dagen met regen: 37 dagen
Dagen met sneeuw: 0 dagen
Totale regensom: 150-250 mm
Aantal uren zon: 2800-3100 uur

Beste reistijd voor Irak

Om naar Irak te gaan is de beste reistijd maart t/m mei. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. In Irak is juli de warmste maand met 45°C en de meeste koude maand is 17°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Irak.

Ervaringen met het klimaat van Irak

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Irak.

Petra Elshout was in Irak in februari
goed

Februari belooft aangename indrukken van uw verblijf in Irak. Matig koel, temperaturen tussen 10 en 20 °C. Minder regen, een heldere hemel en zonnige dagen brachten verlichting. Het is 's nachts koud, dus neem warme kleding mee.

Elske van Dop was in Irak in mei
goed

Overdag kunnen de temperaturen hoog zijn, maar 's nachts koelt het aangenaam af. Neem voldoende water mee voor hydratatie!

Quinten was in Irak in oktober
redelijk

De dagen waren aangenaam warm en ideaal om te ontspannen, maar de nachten waren behoorlijk koud. Er waren stofstormen en het was een hele ervaring.

Jolijn was in Irak in december
redelijk

Koude nachten contrasteren met gematigd warme dagen. Het regende af en toe, wat het reizen lastig maakte. De zonnige dagen waren aangenaam, maar temperatuurschommelingen werden een probleem. Pak goed in en wees voorbereid op wisselvallig weer.

Valentijn was in Irak in april
redelijk

De intense hitte overdag was lastig, maar de vochtige avonden waren heerlijk. Dit is een geweldige optie voor degenen die van warm, droog weer houden.

Jorn was in Irak in september
redelijk

Gedurende de dag werd het soms ondraaglijk warm. De avonden waren aangenaam met een lichte temperatuurdaling. Minder stofstormen vergeleken met andere maanden, maar ze zijn nog steeds aanwezig.

Lenn Duijster was in Irak in maart
redelijk

De luchttemperatuur ligt rond de 20 graden Celsius. Zonnige dagen worden afgewisseld met periodieke buien. De wind kan krachtig zijn, dus wees voorbereid. Over het algemeen acceptabel.

Hanna de Palm was in Irak in augustus
matig

Overdag liep het kwik vaak op tot boven de 45 graden Celsius. De nachten waren iets koeler, rond de 30 graden. Te warm voor een aangenaam bezoek.

Koen was in Irak in juli
slecht

Er was bijna geen schaduw, er heerste een verzengende droogte. Een fysieke test voor vakantiegangers. Zwemmen zou ons hebben afgekoeld, maar die optie was er niet.

David Voorham was in Irak in januari
redelijk

De temperaturen zijn overdag aangenaam, maar zorg ervoor dat u een jas meeneemt voor koele nachten. Er was bijna geen regen tijdens mijn bezoek.

Ben je in Irak geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Irak achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Irak

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Irak is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Irak in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 17 20 25 31 37 42 45 45 41 34 24 19
Min °C 9 11 15 20 26 31 33 33 29 24 16 11
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 7 9 12 7 6 0 0 0 0 7 12 12
Dagen regen 4 4 6 5 4 - - - - 4 5 5
Dagen droog 27 24 25 25 27 30 31 31 30 27 25 26
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 7 7 10 12 12 13 12 12 12 8 7 7
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3
UV-index 4 5 5 7 8 9 9 9 8 6 5 4

Klimaat van Irak per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Irak? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Irak

Bekijk het volledige weerbericht voor Irak

Wil je weten wat voor weer het is in Irak voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Irak en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Irak voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Irak

Alle bestemmingen in Irak

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.