Het klimaat van IJsland en de beste reistijd

Met een gemiddelde temperatuur van -3 tot 14 graden biedt IJsland een uitdagend klimaat. Neerslag is een constante metgezel, met regelmatige regenbuien die het landschap voeden en verfrissen. De kustgebieden genieten van milde temperaturen en een zeebriesje, terwijl het binnenland ruiger en kouder kan zijn. De onvoorspelbaarheid van het weer zorgt voor spannende avonturen, met snelle veranderingen tussen zon en regen. De IJslandse wind staat bekend om zijn kracht en onvoorspelbaarheid, waardoor het verstandig is om altijd goed voorbereid te zijn op alle weersomstandigheden. Kortom, het klimaat van IJsland biedt een mix van uitdaging en schoonheid, ideaal voor avontuurlijke reizigers die houden van een beetje weerseffect.

Klimaat van IJsland

IJsland heeft een van de meest kenmerkende en diverse klimaten op aarde. IJsland, dat in de Noord-Atlantische Oceaan ligt, net ten zuiden van de poolcirkel, heeft een gematigd zeeklimaat dat beïnvloed wordt door de Golfstroom. Dit betekent dat het land, hoewel het in het noorden ligt, niet vaak de strenge kou zoals andere Arctische gebieden te verduren krijgt.

Toch is het moeilijk om het klimaat te voorspellen, want het IJslandse weer is zeer onvoorspelbaar en onderhevig aan abrupte veranderingen. Dit komt gedeeltelijk doordat het land aan de rand van de poolcirkel ligt, waar het onderhevig is aan zowel polaire als tropische luchtmassa's. Hierdoor verandert het IJslandse weer vaak binnen enkele uren van het ene uiterste in het andere.

Klimaatdetails IJsland

  • Beste reistijd: juni t/m augustus
  • Jaartemperatuur: tussen -3°C en 14°C
  • Zeetemperatuur: tussen -3°C en 19°C
  • Regen: 162 dagen per jaar en totaal 800-1000 mm regen
  • Sneeuw: 38 dagen per jaar en 200-500 cm sneeuw
  • Zonuren: 1200-1500 zonuren per jaar

IJsland is gezegend met warm water en warme lucht dankzij de Golfstroom, een warme oceaanstroom die van de tropen naar de polen trekt. Daardoor is de temperatuur in het land aanzienlijk milder dan in andere gebieden op dezelfde breedtegraad.

Lente, zomer, herfst en winter zijn de vier verschillende seizoenen van IJsland. Bij het plannen van een vakantie naar het land is het van vitaal belang om op alles voorbereid te zijn, want elk seizoen heeft zijn eigen weerpatronen en omgeving.

Lente

Als het land de somberheid en kou van de winter te boven komt, is de lente een periode van transformatie in IJsland. In deze tijd van het jaar zijn de temperaturen kil, schommelend tussen 0 en 10 graden Celsius. Zonnige dagen kunnen worden afgewisseld met regen- en sneeuwbuien, en het weer kan behoorlijk onvoorspelbaar zijn.

Zomer

De zomer van IJsland is het warmste en gezelligste seizoen. Het zijn de langste dagen en het meeste continue zonlicht van het jaar, met temperaturen van 10 tot 20 graden Celsius. Het verschijnsel "middernachtzon", waarbij de zon nooit helemaal ondergaat en er elke dag tot 20 uur zon is, is beroemd omdat het in IJsland de hele zomer voorkomt. Als je dus wilt profiteren van de natuurlijke schoonheid van IJsland en buitenactiviteiten wilt ondernemen, is de zomer het ideale seizoen om erheen te gaan.

Herfst

IJsland ervaart in de herfst veranderingen als de bladeren beginnen te verkleuren en de dagen korter worden. In deze tijd van het jaar variëren de temperaturen meestal van 5 tot 15 graden Celsius, met kille, frisse dagen en sporadische regen- of sneeuwbuien. Als je het Noorderlicht wilt zien, is de herfst een geweldig seizoen om naar IJsland te gaan, omdat de langere, donkere avonden ideaal zijn voor dit fenomeen.

Winter

De winters in IJsland zijn kil en somber, met dieptepunten van ongeveer -5 tot 5 graden Celsius. Het is niet ongebruikelijk dat het hele land bedekt is met een laag sneeuw. Sneeuw en ijs komen ook vaak voor. Zelfs als het buiten koud is, is de ongerepte omgeving van IJsland prachtig in de winter omdat het bedekt is met een laag sneeuw. De winter is een fantastische tijd om te komen als je het Noorderlicht wilt zien, omdat het dan veel meer opvalt.

Het klimaat in de vele regio's van IJsland

Het klimaat van IJsland is over het algemeen uniform in het hele land, maar er zijn kleine regionale verschillen. Zo hebben de zuidelijke en westelijke delen van het land vaak warmer en vochtiger weer dan de meer kille en droge noordelijke en oostelijke delen.

Reykjavik, de hoofdstad van het land, ligt in het zuidwesten van het land en heeft een gematigde temperatuur in vergelijking met andere streken. De Golfstroom heeft invloed op de stad, die helpt om in de winter aangename temperaturen te handhaven. De gemiddelde wintertemperatuur van Reykjavik is ongeveer 2 graden Celsius, terwijl het zomerse maximum 16 graden Celsius bedraagt.

De noordelijke en oostelijke delen van het land, waaronder Akureyri en Egilsstadir, staan daarentegen bekend om hun kille, droge winters en koele zomers. Deze gebieden hebben meestal wintertemperaturen van ongeveer -5 graden Celsius en zomertemperaturen tot 10 graden Celsius. Sterke winden en heldere, heldere dagen komen in deze gebieden ook vaker voor.

Kortom, IJsland heeft een zeer verschillend en variabel klimaat, waarbij elk seizoen zijn eigen weerspatronen en omstandigheden kent. De nabijheid van de Noord-Atlantische Oceaan en de invloed van de Golfstroom zorgen ervoor dat de temperatuur afneemt, hoewel het weer nog steeds vrij grillig kan zijn. IJsland is een prachtige en unieke locatie die bezoekers waarschijnlijk zal verbazen, of je er nu heen gaat tijdens de warme, schitterende zomerdagen of de kille, donkere avonden van de winter.

Klimaatgemiddelden IJsland voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 1 en 14 graden Celsius en 's nachts tussen de -2 en 9 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de -3 en 19 graden Celsius. Het regent 162 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 800-1000 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 38 dagen per jaar met 200-500 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1200-1500 zonuren.

Temperatuurgrafiek IJsland

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor IJsland.

Neerslaggrafiek IJsland

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor IJsland.

Maximum temperatuur: tussen 1°C en 14°C
Warmste maand: 14°C in juli
Koudste maand: 1°C in december
Nachttemperatuur: tussen -2°C en 9°C
Zeetemperatuur: tussen -3°C en 19°C
Droge dagen: 165 dagen
Dagen met regen: 162 dagen
Dagen met sneeuw: 38 dagen
Totale regensom: 800-1000 mm
Totale sneeuwval: 200-500 cm
Aantal uren zon: 1200-1500 uur

Beste reistijd voor IJsland

Juli en augustus, de warmste maanden in IJsland, zijn traditioneel de meest favoriete maanden voor toeristen om het land te bezoeken. En omdat er in juni voortdurend daglicht is, zijn er bijna evenveel toeristen als op het hoogtepunt van de zomer. Maar in deze tijd van het jaar kan slecht weer zoals zware regen en harde wind voorkomen, en dat gebeurt ook. Door het onvoorspelbare klimaat van het eiland is het niet ongewoon dat één dag elementen van alle vier de seizoenen bevat.

Aangezien het klimaat van IJsland een aangename temperatuur kan handhaven tot ver in de eerste week van oktober, kan reizen in september de beste optie zijn. Mei heeft ook meer uren daglicht, waardoor het ideaal is voor buitenexcursies, en mildere temperaturen. Dit is echter niet de beste tijd voor een bezoek als je enkele van de verder weg gelegen heuvels en fjorden wilt bezoeken, omdat sommige wegen nog steeds geblokkeerd zijn als ze ontdooien van de sneeuwlaag die er in de winter overheen lag.

De beste tijd van het jaar om in IJsland te gaan wandelen is de zomer, omdat dit het enige seizoen is waarin alle bergwegen begaanbaar zijn en de meeste van de bekendste paden van het land beschikbaar zijn.

Wanneer is de beste tijd om walvissen te zien in IJsland?

De maanden juni en juli zijn ideaal om walvissen te zien in IJsland. Noord IJsland heeft een langer seizoen voor het zien van bultruggen, nertsen en dolfijnen, die van mei tot augustus de Atlantische Oceaan bevaren; enkele bultruggen blijven zelfs tot het eind van het jaar. Blauwe vinvissen reizen ook door in de zomer.

Dwergvinvissen en dolfijnen zijn in de zomermaanden te zien bij Reykjavik, terwijl orka's zich in het eerste deel van het jaar concentreren in West-IJsland rond het schiereiland Snaefellsnes.

Wanneer is de beste tijd om de warmwaterbronnen te bezoeken?

Warmwaterbaden in IJsland zijn een belangrijk onderdeel van de IJslandse cultuur en bieden zowel sociale als wellness voordelen. De openbare baden in Reykjavik zijn het hele jaar beschikbaar. Bezoek ze in september of de eerste helft van oktober, als ze nog bereikbaar zijn over de bergweg maar de toeristenaantallen sterk zijn afgenomen.

Bij een bezoek aan de Blue Lagoon, 's werelds bekendste geothermische spa, vinden bezoekers minder drukte door buiten het seizoen te gaan.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in IJsland.

Ervaringen met het klimaat van IJsland

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van IJsland.

Jesse Knegt was in IJsland in juni
goed

Enkele momenten van felle zon werden afgewisseld met koele, regenachtige periodes. De temperaturen lagen rond de 10 graden Celsius, ideaal om te wandelen of fietsen.

Zeger van Aalten was in IJsland in juli
goed

De bijna 24 uur daglicht waren fantastisch, maar de temperaturen waren niet voor iedereen weggelegd. Er is harde wind en regen. Zorg ervoor dat u goede kleding draagt.

Rein van der Flier was in IJsland in april
goed

Het was koud maar draaglijk, de temperatuur lag rond het vriespunt. Een helderblauwe lucht onderbroken door onverwachte sneeuwval maakte mijn reis echt avontuurlijk. Meerdere lagen kleding waren verplicht.

Fleur Huis was in IJsland in december
redelijk

Koude, sneeuw en ijs waren de regel, lange donkere dagen. In het noordelijke deel kan het erg koud zijn, met temperaturen die dalen tot -5 graden Celsius. Maar de natuurlijke schoonheid van het winterlandschap maakt veel goed.

Yente Eskes was in IJsland in januari
matig

Wees voorbereid op korte dagen en ijzige nachten. Hoewel het mooi is, wordt het niet aanbevolen voor mensen die niet tegen zeer koude weersomstandigheden kunnen.

Maarten was in IJsland in mei
goed

Er waren veel zonnige dagen met aangename temperaturen. Het regende af en toe, maar niet te veel. Leuke verandering van het weer!

Isa was in IJsland in augustus
goed

De occasionele regenbuien hoorden erbij en gaven ons feest karakter en zorgden voor prachtige regenbogen.

Wilco was in IJsland in februari
redelijk

Februari in IJsland is koud met temperaturen onder nul. Er was veel sneeuw en wind, wat het reizen soms lastig maakte. Maar de kans om het noorderlicht te zien maakte het allemaal de moeite waard. Wees voorbereid op onvoorspelbaar weer.

Thijmen was in IJsland in november
redelijk

Hoewel de bittere kou en de regelmatige sneeuwval een uitdaging waren, was het prachtige noorderlicht adembenemend. Aanbevolen voor avontuurlijke zielen in plaats van mensen die op zoek zijn naar comfort.

Nico was in IJsland in september
redelijk

Hoewel er enkele uurtjes zonneschijn waren, wisselde het af met regen en wind. De temperatuur was koel. Prachtig landschap, ongeacht het weer.

Ben je in IJsland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van IJsland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van IJsland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor IJsland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van IJsland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 2 2 2 5 8 12 14 13 10 6 3 1
Min °C -1 -1 -1 1 4 8 9 8 6 3 1 -2
Water °C -3 7 8 16 18 19 17 18 12 8 6 6
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 37 28 31 23 20 17 19 24 26 36 25 27
Dagen regen 13 11 11 14 14 15 17 14 17 14 12 10
Dagen sneeuw 6 6 9 6 1 - - - - - 4 6
Dagen droog 12 11 11 10 16 15 14 17 13 17 14 15
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 2 3 4 5 7 4 7 8 5 4 3 3
Windkracht (Bft) 4 4 4 4 4 3 3 3 4 4 4 4
UV-index 1 1 2 2 3 3 4 3 2 2 1 2

Klimaat van IJsland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor IJsland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in IJsland

Bekijk het volledige weerbericht voor IJsland

Wil je weten wat voor weer het is in IJsland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in IJsland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in IJsland voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.