Het klimaat van Ierland en de beste reistijd

Ierland heeft een gematigd zeeklimaat met milde temperaturen. In de zomer liggen de temperaturen meestal tussen de 15 en 20 graden, terwijl de winters wat koeler zijn met temperaturen variërend van 4 tot 8 graden. Neerslag is het hele jaar door vrij constant, met regenbuien die regelmatig voorkomen. De lente en herfst zijn over het algemeen wat natter dan de zomer en winter. Ierland staat bekend om zijn verraderlijke wind genaamd de "Sneachta", die soms hevige stormen kan veroorzaken langs de kust. Over het algemeen kan het weer in Ierland vrij veranderlijk zijn, met zonnige periodes afgewisseld met regenachtige dagen. Het is verstandig om altijd voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden wanneer je het land bezoekt.

Klimaat van Ierland

Ierland, een eiland aan de rand van de Atlantische Oceaan, geniet van een gematigd maritiem klimaat, dankzij de overheersende invloed van de Atlantische Oceaan. Deze unieke positie zorgt ervoor dat Ierland niet de extremen van temperatuur ervaart die veel andere landen op vergelijkbare breedtegraden wel doen.

De invloed van de Atlantische Oceaan

De warme Noord-Atlantische Drift heeft een significante invloed op de zeetemperaturen rond Ierland. Deze maritieme invloed is het sterkst nabij de Atlantische kusten en neemt af naarmate men verder het binnenland in gaat. De heuvels en bergen, veelal gelegen nabij de kusten, bieden bescherming tegen sterke winden en de directe invloed van de oceaan. Hierdoor zijn de winters over het algemeen koel en winderig, terwijl de zomers, wanneer de depressiebaan noordelijker ligt en de depressies minder diep zijn, overwegend mild en minder winderig zijn.

Klimaatdetails Ierland

  • Beste reistijd: mei t/m juli
  • Jaartemperatuur: tussen 4°C en 20°C
  • Zeetemperatuur: tussen 7°C en 24°C
  • Regen: 226 dagen per jaar en totaal 800-1200 mm regen
  • Sneeuw: 3 dagen per jaar en 20-50 cm sneeuw
  • Zonuren: 1400-1700 zonuren per jaar

De rol van de polaire front

Het polaire front speelt een cruciale rol in het bepalen van het weer in Ierland. Dit front is een overgangszone tussen warme, vochtige lucht die noordwaarts beweegt en koudere, dichtere, drogere lucht die zuidwaarts beweegt. De luchtstromen tussen de evenaar en de pool zijn gecompliceerd en indirect, wat leidt tot een variabel weerbeeld in Ierland. Grote depressies, die vaak noordoostwaarts over de Noord-Atlantische Oceaan bewegen en ten noordwesten van Ierland passeren, brengen een opeenvolging van bewolkte, vochtige weersomstandigheden met regen, gevolgd door helderder, kouder weer met buien.

Luchtstromen en hun invloed

Ierland ervaart een scala aan luchtmassa's met verschillende bronnen en trajecten, wat resulteert in het variabele weer. Luchtmassa's van polaire oorsprong zijn het meest voorkomend, maar hebben vaak een lange weg over de Atlantische Oceaan afgelegd voordat ze Ierland bereiken. Zelfs zuidelijke of zuidwestelijke winden kunnen polaire lucht terugbrengen naar Ierland, zij het sterk gemodificeerd door de warme wateren van de mid-Atlantische Oceaan.

Seizoensgebonden kenmerken

Het klimaat van Ierland kent duidelijke seizoensgebonden kenmerken. Van december tot februari bewegen Atlantische lagedruksystemen snel oostwaarts, wat leidt tot sterke winden en aanzienlijke frontale regenval. Tussen februari en juni, wanneer de invloed van continentale en Groenlandse anticyclonen het sterkst is, zijn dit de maanden met de minste neerslag. De zee rond Ierland is het koudst in februari en maart, waardoor de stijging van de gemiddelde luchttemperatuur in het voorjaar traag is. Echter, op heldere dagen met weinig wind kunnen de middagtemperaturen zelfs in maart zomerwaarden bereiken.

Sneeuwval en regen

Sneeuwval in Ierland is het meest frequent in januari en februari, maar sneeuw kan voorkomen van november tot april. Over het algemeen blijft sneeuw in Ierland slechts een dag of twee liggen. Veel Ierse winters zijn vrij van grote sneeuwstormen, maar wanneer grote hoeveelheden sneeuw vallen, kan dit ernstige verstoringen veroorzaken. Wat betreft regenval, Ierland ontvangt gemiddeld tussen de 800 en 1200 mm regen per jaar, met 226 regendagen.

Klimaatgemiddelden Ierland voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 8 en 17 graden Celsius en 's nachts tussen de 3 en 11 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 7 en 24 graden Celsius. Het regent 226 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 800-1200 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 3 dagen per jaar met 20-50 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1400-1700 zonuren.

Temperatuurgrafiek Ierland

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Ierland.

Neerslaggrafiek Ierland

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Ierland.

Maximum temperatuur: tussen 8°C en 17°C
Warmste maand: 17°C in juni
Koudste maand: 8°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 3°C en 11°C
Zeetemperatuur: tussen 7°C en 24°C
Droge dagen: 136 dagen
Dagen met regen: 226 dagen
Dagen met sneeuw: 3 dagen
Totale regensom: 800-1200 mm
Totale sneeuwval: 20-50 cm
Aantal uren zon: 1400-1700 uur

Beste reistijd voor Ierland

Om naar Ierland te gaan is de beste reistijd mei t/m juli. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. In Ierland is juli de warmste maand met 17°C en de meeste koude maand is 8°C in januari. De watertemperatuur is 24°C op z'n hoogst en in andere maanden kan het 7°C worden.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Ierland.

Ervaringen met het klimaat van Ierland

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Ierland.

Björn van Vuren was in Ierland in december
matig

Er is regen, wind en kou, zelden zonneschijn. De temperatuur schommelt rond de 7 graden. Dit is niet echt een plek voor zon- of wintersport. Neem waterdichte kleding mee.

Jasper was in Ierland in november
matig

Er waren zonnige dagen, maar die waren zeldzaam. Het landschap is adembenemend, maar de weersomstandigheden waren niet ideaal.

Machteld was in Ierland in mei
redelijk

We hadden zonnige dagen, maar ook de typische Ierse wolken en regen. De luchttemperatuur lag tussen de 10 en 18 graden. Prachtig groen landschap, maar vergeet je paraplu niet.

Nina was in Ierland in januari
matig

Koud, bewolkt, regenachtig en heel weinig zon. Dit is meer voor avonturiers dan voor zonaanbidders.

Lucas was in Ierland in maart
redelijk

Hoewel het veranderlijk was, droeg de onvoorspelbaarheid bij aan de charme van het landschap.

Feline was in Ierland in juni
redelijk

De temperatuur was aangenaam, zo'n 15 graden. Prachtige groene landschappen dankzij de frequente regenval. Het is niet bepaald een plek om te zonnebaden of te wintersporten, maar het is op zijn eigen manier prachtig.

Lennart was in Ierland in juli
redelijk

We hadden zowel zonnige als regenachtige dagen. Hoewel het niet koud was, was het niet warm genoeg om te zwemmen. Prachtig groen landschap dankzij de regen.

Stijn was in Ierland in oktober
matig

error 404

Sophie was in Ierland in augustus
redelijk

Augustus betekende in Ierland vochtige maar niet te koude dagen. De zon scheen regelmatig, maar er waren ook veel bewolking en wat regen. Het weer was niet ideaal voor het strand of zwemmen in de zee.

Dana Lauwen was in Ierland in september
redelijk

September in Ierland is mild, maar je kunt regenachtige dagen en schaarse zonneschijn verwachten. De temperatuur schommelt rond de 15 graden. Niet ideaal voor zonaanbidders maar wel ideaal voor natuurliefhebbers.

Ben je in Ierland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Ierland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Ierland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Ierland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Ierland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 8 8 10 12 14 17 17 17 16 13 10 8
Min °C 4 3 4 5 7 10 11 11 10 8 6 4
Water °C 7 11 14 16 19 24 16 18 18 13 12 12
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 51 41 41 27 35 37 39 38 31 38 58 61
Dagen regen 20 17 17 16 20 18 21 22 17 19 18 21
Dagen sneeuw 1 - 1 - - - - - - - - 1
Dagen droog 10 11 13 14 11 12 10 9 13 12 12 9
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 4 4 5 7 6 8 6 6 5 4 4 4
Windkracht (Bft) 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 4 4
UV-index 2 2 2 3 4 4 4 4 3 3 2 2

Klimaat van Ierland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Ierland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Ierland

Bekijk het volledige weerbericht voor Ierland

Wil je weten wat voor weer het is in Ierland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Ierland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Ierland voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.